Οικονομία

Tουρισμός Ιανουάριος – Μαΐος: Μείωση κατά 78,5% στις εισπράξεις

Tουρισμός Ιανουάριος – Μαΐος: Μείωση κατά 78,5% στις εισπράξεις
Tουρισμός Ιανουάριος - Μαΐος: Oι αφίξεις των τουριστών το πρώτο πεντάμηνο του 2020, ήταν μειωμένες κατά 63,8% λόγω της πανδημίας.

Είναι γεγονός πως η πανδημία έπληξε βαρύτατα την οικονομία και τον τουρισμό τόσο την εγχώρια όσο και παγκοσμίως. Οι εισπράξεις στον τουρισμό στη χώρα μας μέχρι και τον Μάιο παρουσιάζουν σημαντική μείωση, καθώς οι αφίξεις των τουριστών ήταν εμφανώς περιορισμένες.  Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας προκάλεσαν μείωση κατά 78,5% στις εισπράξεις από τον τουρισμό στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν ότι οι αφίξεις των τουριστών, ήταν μειωμένες κατά 63,8%. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, μόνο τον Μάιο, οι τουριστικές αφίξεις κατέγραψαν πτώση κατά 97,7% και τα τουριστικά έσοδα κατά 99,2%.

Αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 706 εκατομμύρια ευρώ

Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξηθεί κατά 706 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το πεντάμηνο του 2019 και να διαμορφωθεί στα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ.  Πιο συγκεκριμένα τονίζεται ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τις εξαγωγές. Οι εξελίξεις των εξαγωγών και εισαγωγών αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων αντίστοιχα.

Στο μισό περιορίστηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών 

Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 4,1% σε τρέχουσες τιμές (3,6% σε σταθερές τιμές), ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 11,6% (11,1% σε σταθερές τιμές). Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά το ήμισυ, λόγω της επιδείνωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων και κυρίως του ταξιδιωτικού. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 63,8% και 78,5% αντίστοιχα.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών περιορίστηκε κατά 20,4%

Παράλληλα προκύπτει ότι στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα) αυξήθηκαν κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 14,7 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η μείωση των υποχρεώσεών τους έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 7,4 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments