Πολιτική

Σακελλαροπούλου ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: «Αναμένουμε έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στις τουρκικές ενέργειες»

Σακελλαροπούλου ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: «Αναμένουμε έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στις τουρκικές ενέργειες»
Σακελλαροπούλου ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας που βρίσκεται στη χώρα μας.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας, το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού και οι σχέσεις των δύο χωρών, είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχάριοβα. Η κ. Σακελλαροπούλου έκανε αναφορά στις αλλεπάλληλες προκλητικές τουρκικές ενέργειες, όπως η έκδοση NAVTEX σε περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, καθώς και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Μάλιστα, τόνισε ότι “οι πράξεις αυτές διαταράσσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας που επιβάλλονται στην περιοχή μας”.

Σημείωσε παράλληλα, ότι η Ελλάδα “αναμένει έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, φυσικά, από τη φίλη Βουλγαρία“. Η αναπληρώτρια Υπουργός από την μεριά της, υπογράμμισε τις καλές σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας που όπως είπε αποτελούν υπόδειγμα καλής γειτονίας και φιλικών σχέσεων στην Ευρώπη, ενώ τόνισε τη σημασία της Ελλάδας για τη Βουλγαρία, ως τουριστικού προορισμού.

Εξέφρασε επίσης, την ελπίδα της να αμβλυνθούν σύντομα οι υγειονομικοί περιορισμοί, ενώ συμφώνησε με την κ. Σακελλαροπούλου πως μονομερείς πράξεις εκ μέρους της Τουρκίας δεν συμβάλλουν στην ηρεμία της περιοχής. Επανέλαβε δε την πρόσκληση του Προέδρου της Βουλγαρίας χώρας προς την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στη Βουλγαρία.

Μετά τη συνάντησή της με την κ. Σακελλαροπούλου η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Βουλγαρίας έγινε δεκτή στο γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, συζητήθηκαν η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, οι διασυνοριακές διελεύσεις και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψη της κ. Ζαχάριεβα επαναβεβαιώνει τους πολύ ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες. Απαντώντας σε σχόλιο της Βουλγάρας ΥΠΕΞ ότι Βουλγαρία και Ελλάδα αποτελούν παράδειγμα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για το πώς μπορεί να ξεπεραστεί το δύσκολο παρελθόν και να υπάρξει συνεργασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να αντλούμε τα σωστά διδάγματα από την Ιστορία και να την αντιλαμβανόμαστε ως γέφυρα προς το μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments