Αθλητισμός

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του ΠΣΑΠ, Γιώργο Μπαντή στο pagenews.gr

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του ΠΣΑΠ, Γιώργο Μπαντή στο pagenews.gr
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Μπαντής μίλησε στο pagenews.gr για τη συλλογική προσπάθεια που γίνεται έτσι ώστε να στηριχτεί η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών που εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες, αλλά και να αναδειχθεί το κοινωνικό πρόσωπο του ποδοσφαιριστή.

Φοράει το μπλουζάκι του αγαπημένου του συγκροτήματος, έχει καθαρή ματιά και χαμόγελο, μα και αποφασιστικότητα και θέληση για δράση. Ο Γιώργος Μπαντής, όσο και να μην θέλει να ακούει για τον εαυτό του λόγω της σεμνότητας του, είναι ένας από τους πρωταγωνιστές όσον αφορά την αλλαγή που βλέπουμε να υπάρχει στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ). Θα λέγαμε «ο πρωταγωνιστής», αλλά πρώτον δεν θα μας ξαναέδινε συνέντευξη και δεύτερον, ο ίδιος πιστεύει στη συλλογική δουλειά που είναι και αυτή που φέρνει αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, ο οποίος ανέλαβε τον Μάιο του 2019, μας μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο Σύνδεσμος, για τις μάχες που έδωσε και συνεχίζει να δίνει για τους εργαζόμενους ποδοσφαιριστές, για τη μεγάλη νίκη στην υπόθεση του Αλέξανδρου Μπιτσάκου της Παναχαϊκής, για το πως βλέπει τον Σύνδεσμο συνολικά, για την ιδιαίτερη σεζόν λόγω του κορωνοϊού, για το που τον βρίσκουμε αυτόν τον καιρό. Τέλος, θα διαβάσετε τα 7 αγαπημένα του Γιώργου Μπαντή, αν και μας… ντρίμπλαρε στην ερώτηση για το φαγητό.

Ο ΠΣΑΠ φαίνεται να έχει μεταμορφωθεί. Παρεμβαίνει, οργανώνει δράσεις, μεταφέρει την πραγματικότητα που ζουν οι ποδοσφαιριστές. Τι έχει αλλάξει;

Οταν αποφασίσαμε να ασχοληθούμε ενεργά είχαμε και έχουμε ως όραμα να φέρουμε τον ποδοσφαιριστή στην πρώτη γραμμή. Εκεί θεωρούμε ότι ανήκει. Λέω «εμείς», επειδή δεν είμαι μόνος μου. Ο ΠΣΑΠ δεν είναι ο Γιώργος, ο Δημήτρης, ο Τάσος, ο Χρίστος, ο Σάββας κ.ο.κ.. Ολα τα παιδιά του Δ.Σ. γνωριζόμαστε από χρόνια, μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες και το ίδιο όραμα. Ο ποδοσφαιριστής αποτελεί πρότυπο και θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τη δημοτικότητά του, αν μου επιτρέπεται αυτή η έκφραση, για καλό σκοπό. Η ερώτησή σου έχει πολλά σκέλη. Αρχικά για το «παρεμβαίνει».

Να σου απαντήσω με ερώτηση. Δεν είναι αυτονόητο πως ο ποδοσφαιριστής πρέπει να έχει άποψη και λόγο για το ποδόσφαιρο; Νομίζουμε πως είναι το λογικό. Για τις δράσεις που λες. Θέλουμε να μπούμε σε κάθε σπίτι. Να δείξουμε πως δεν μας χωρίζει κάτι και να αναδείξουμε το κοινωνικό πρόσωπο του ποδοσφαιριστή.

Το ποδόσφαιρο αντλεί τη δύναμή του και την αποδοχή του αν θέλεις από την κοινωνία και για αυτό πρέπει να επιστρέφει πράγματα σε αυτή και να ασπάζεται τις ανάγκες της. Συγνώμη που πλατιάζω αλλά είναι τόσα πολλά.

Για το τελευταίο σκέλος, της πραγματικότητας των ποδοσφαιριστών που με ρώτησες, το βλέπουμε ως χρέος μας. Ο κόσμος έχει πάντα στο μυαλό του όσους αγωνίζονται στις λεγόμενες μεγάλες ομάδες, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας αγωνίζονται σε αντίξοες συνθήκες. Σκοπός μας είναι να το αλλάξουμε.

Πες μας αναλυτικά για τις τελευταίες κοινωνικές παρεμβάσεις του ΠΣΑΠ, τις δωρεές, τις αντιρατσιστικές καμπάνιες και όλα τα υπόλοιπα.

Είναι πολλές και να είστε σίγουροι πως στο μέλλον θα γίνουν περισσότερες. Σε διάστημα περίπου ενός έτους συνάδελφοί μας από τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Αρη και τον Παναθηναϊκό πήγαν μαζί σε δημοτικά σχολεία. Δείξαμε στα μικρά παιδιά πως δεν μας χωρίζει κάτι και ότι η βία δεν μας αντιπροσωπεύει. Συγκεντρώσαμε χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης για ευπαθείς ομάδες. Ενισχύσαμε παιδιά που είχαν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, διοργανώσαμε τηλεμαραθώνιο αλληλεγγύης για την ενίσχυση του νοσηλευτικού μας προσωπικού, δωρίσαμε αντίστοιχο υλικό σε νοσοκομεία και ίσως ξεχνώ κάποιες.

Είναι αυτό που σου είπα παραπάνω. Θέλουμε και πρέπει να εκμεταλλευτούμε για καλό σκοπό την όποια δημοτικότητα και αναγνωρισιμότητα μας προσφέρει το ποδόσφαιρο. Να μην το ξεχάσω. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας, κυρίως των μικρών κατηγοριών, ώστε να διευρύνουν τους ακαδημαϊκούς τους ορίζοντες. Για αυτό και συνεργαζόμαστε με εκπαιδευτικά ιδρύματα και προσφέρουμε διάφορες υποτροφίες. Είναι πολύ σημαντικό ένα παιδί 25 ετών να αποκτήσει ένα πτυχίο, ώστε όταν σταματήσει το ποδόσφαιρο να είναι έτοιμο για το επόμενο επαγγελματικό του βήμα.

Πώς ήταν η περίοδος του κορωνοϊού για τους παίκτες και τον κόσμο του αθλητισμού;

Δύσκολη όπως για όλο τον κόσμο. Οταν είσαι αθλητής συνηθίζεις σε άλλους ρυθμούς. Μας έλειψε το γήπεδο, η δράση, αλλά το υπομείνανε όπως όλοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας πειθάρχησε, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, και για αυτό είχαμε τα πολύ καλά αποτελέσματα που υπήρξαν. Εκείνο το διάστημα ίσως πιο δύσκολο ήταν το ψυχολογικό σκέλος. Η αβεβαιότητα που επικρατούσε μας επηρέασε όλους. Θα παίξουμε; Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Τα ερωτήματα ήταν και παραμένουν αρκετά.

Τι περιμένεις να γίνει τη νέα χρονιά με τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών;

Δεν έχουμε πλήρη εικόνα, ώστε να μπορέσω να σου πω κάτι συγκεκριμένο με αριθμούς και δεν θέλω να κάνω υποθέσεις σε ένα τόσο λεπτό ζήτημα . Για παράδειγμα. Τι θα γίνει με τον κόσμο; Θα υπάρχουν φίλαθλοι στα γήπεδα; Τα έσοδα από τα εισιτήρια είναι για αρκετές ομάδες σημαντικά. Μετά εκκρεμεί η μορφή που θα έχει το νέο πρωτάθλημα, αν δηλαδή θα υπάρξει ή όχι αναδιάρθρωση. Τι γίνει με τις μικρότερες κατηγορίες και φυσικά τα τηλεοπτικά. Οι ενδείξεις που υπάρχουν κάνουν λόγο πως θα επηρεαστεί όχι μόνο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αλλά ο αθλητισμός γενικότερα. Ομως στοιχεία με νούμερα δεν έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας.

Διαβάσαμε στο σάιτ του ΠΣΑΠ για μια σημαντική υπόθεση με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ποδοσφαιριστών με αφορμή τον Αλέξανδρο Μπιτσάκο.

Η εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης μας χαροποίησε όλους. Σημαίνει το αυτονόητο, αλλά ορισμένες φορές, ευτυχώς ή δυστυχώς, πρέπει να πασχίσεις ακόμη και για αυτό. Θα σας πω επιγραμματικά τι συνέβη με το συγκεκριμένο παιδί, που πλέον είναι καλά στην υγεία του και του ευχόμαστε καλύτερα. Πριν από μερικά χρόνια τραυματίστηκε σοβαρά σε έναν αγώνα της Παναχαϊκής που αγωνίζονταν και χρειάστηκε να υποβληθεί σε επεμβάσεις και να νοσηλευτεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η ασφαλιστική εταιρεία που κάλυπτες τους συναδέλφους μας στη δεύτερη κατηγορία, δεν κατέβαλε όλο το ποσό που απαιτήθηκε για την παροχή ιατρικής βοήθειας που του προσφέρθηκε, με την αιτιολογία πως ξεπερνούσε το ανώτερο όριο που είχε συμφωνήσει με τη διοργανώτρια αρχή. Για αυτό και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια απαίτησαν το υπόλοιπο από τον ίδιο. Από την πρώτη στιγμή ο ΠΣΑΠ «κυνήγησε» την υπόθεση και στο τέλος το διαιτητικό της ΕΠΟ αποφάνθηκε πως το επιπλέον ποσό δεν βαραίνει το ποδοσφαιριστή αλλά την ΠΑΕ που αγωνίζονταν.

Τι σημαίνει αυτό; Πως ακόμη και σε περίπτωση που οι ομάδες έχουν συμφωνήσει για ασφαλιστική κάλυψη μέχρι το Χ ποσό και τελικά τα νοσήλεια ενός ποδοσφαιριστή ανέλθουν σε Χ+2, τα επιπλέον χρήματα θα πρέπει να τα καταβάλουν εκείνες. Πρόκειται για μία απόφαση που ξεκαθαρίζει το τοπίο και την χαρακτήρισα αυτονόητη επειδή πρόκειται για εργατικά ατυχήματα. Οι ποδοσφαιριστές είναι εργαζόμενοι και αυτό δεν πρέπει να το λησμονεί κανείς.

Είσαι ένας από τους ποδοσφαιριστές που δεν «μασάει» τα λόγια του. Πώς είναι είσαι στο προεδρείο του ΠΣΑΠ;

Η λέξη που πλησιάζει περισσότερο σε αυτό που με ρωτάς είναι ‘ευθύνη’. Τόσο απέναντι σε κάθε ποδοσφαιριστή ατομικά, όσο και στον όρο ‘ποδοσφαιριστής’. Να δείξουμε πως μπορούμε να κάνουμε πράγματα και πως επιδρούμε θετικά στην κοινωνία.

Αν θέλεις, μίλησε μας και για την πρωτοβουλία Solidarity Athletes.

Είναι όλα όσα σου είπα παραπάνω. Τι πιο όμορφο από το να βοηθάς, όπου φυσικά μπορείς. Οχι μόνο υλικά, αλλά και ως φυσική παρουσία. Αλληλεγγύη δεν είναι μόνο προσφέρω χρήματα, αλλά και βοηθώ τον άλλον με την παρουσία μου δίπλα του. Δεν νομίζω πως χρειάζεται να λέμε πολλά, αλλά να πράττουμε. Και ας μην το μαθαίνει ποτέ κανείς.

Πες μας που σε βρίσκουμε ποδοσφαιρικά τώρα. Πως συνδυάζεις τη συνδικαλιστική δουλειά και την μπάλα;

Από πέρσι που έφυγα από τη Λαμία δεν έχω πάει σε κάποια ομάδα. Λες να πρέπει να πω πως σταματάω… ; (σ.σ. γέλια). Θα διαφωνήσω όμως μαζί σου στη λέξη συνδικαλισμός που χρησιμοποίησες. Ο ΠΣΑΠ δεν είναι απλά το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών.

Θέλουμε να είναι η «φωνή» του και ο τρόπος έκφράσης του. Η αποτύπωση της εικόνας του στην κοινωνία. Επιθυμία μας είναι ο ποδοσφαιριστής να αποκτήσει τον ρόλο που του αξίζει στα δρώμενα του χώρου και όχι απλά να τον εκπροσωπούμε σε συνδικαλιστικά ζητήματα. Σίγουρα τομείς όπως η ασφάλεια περικλείονται με αυτόν τον όρο, αλλά για εμάς ο ΠΣΑΠ είναι κάτι μεγαλύτερο.

Τα 7 αγαπημένα του Γιώργου Μπαντή

Αγαπημένο βιβλίο: Ο Χριστός ξανασταυρώνεται

Αγαπημένη ταινία: V for vendetta

Αγαπημένο φαγητό: Πολλά

Αγαπημένο μέρος διακοπών: Ιερισσός Χαλκιδικής

Αγαπημένη ομάδα: Ηρακλής

Αγαπημένο τραγούδι: Ποτοσί (Social Waste)

Χόμπι: Μπάσκετ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments