Ελλάδα

Κορωνοϊός στην Ελλάδα – Οι αριθμοί «μιλούν»

Κορωνοϊός στην Ελλάδα – Οι αριθμοί «μιλούν»
Κορωνοϊός Ελλάδα: Κανένα περιθώριο εφησυχασμού ή χαλάρωσης των μέτρων δεν υπάρχει, καθώς τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα συνεχίζουν να κρούουν το «καμπανάκι» του κινδύνου. Τι λένε τα νούμερα;

“Ο ιός είναι ακόμα εδώ και τρέφεται από κάθε λάθος μας, κάθε υπόνοια χαλάρωσης. Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά όλες τις οδηγίες των ειδικών” τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην εβδομαδιαία ενημέρωση για την εξέλιξη της νόσου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  

Από 1 Ιουλίου έως 26 Ιουλίου 2020 έχουν εισέλθει στη χώρα 1.294.798 άτομα. Εξ’ αυτών:

  • 924.438 κατέφθασαν στα αεροδρόμια,
  • 66.953 κατέφθασαν στα λιμάνια,
  • 303.407 πέρασαν από τα χερσαία σύνορα.

Σημειώνεται πως από το παραπάνω σύνολο των εισερχομένων διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 171.138 έλεγχοι, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 344. Από αυτά, 70 είναι ακόμα ενεργά, 213 έχουν επιστρέψει στη χώρα προέλευσης και 61 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στη χώρα μας. Όσον αφορά στην προέλευση των κρουσμάτων, τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις εξακολουθούν να καταλαμβάνουν φίλες χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου. Συγκεκριμένα:

  • 80 κρούσματα είναι από τη Σερβία,
  • 69 από Ρουμανία,
  • 68 από Βουλγαρία,
  • 27 από Αλβανία,
  • 9 από Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί πως το προφίλ ρίσκου κάθε ταξιδιώτη αξιολογείται με βάση τα στοιχεία του PLF (Passenger Locator Form) από έναν αλγόριθμο, ονόματι EVA. 

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός: “Για να διασφαλίσουμε ότι το άνοιγμα του τουρισμού δεν θα θέσει σε κίνδυνο όσα έχουμε πετύχει, έχουμε δημιουργήσει, έναν ειδικό αλγόριθμο, τον αλγόριθμο EVA. Πρόκειται για ένα σύνθετο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, που έχει σχεδιαστεί από μια εξαιρετική ομάδα επιστημόνων, η οποία αποτελείται από τους Κίμωνα Δρακόπουλο, Vishal Gupta (University of Southern California), Hamsa Bastani (Wharton University of Pennsylvania) και Γιάννη Βλαχογιάννη.

Ο αλγόριθμος, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό τεστ ανά σημείο εισόδου, χρησιμοποιεί την επιδημιολογική εικόνα από τα δημόσια δεδομένα κάθε περιοχής, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των τεστ στις πύλες εισόδου, για να αξιολογήσει το προφίλ ρίσκου κάθε ταξιδιώτη με βάση τα στοιχεία του PLF. Στόχος του EVA είναι τόσο να εντοπίσει τους επιβάτες που έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς του ιού, όσο και να δειγματοληπτεί αποσκοπώντας την παρακολούθηση όλων των χωρών και περιοχών για το γρήγορο εντοπισμό νέων επιδημιολογικά βεβαρημένων προφίλ. Τις τελευταίες ημέρες για παράδειγμα, έχουμε επικεντρώσει την προσοχή μας στην Ισπανία, λόγω των αλλαγών στα επιδημιολογικά δεδομένα που παρατηρούνται στη χώρα αυτή και ήδη έχουμε διπλασιάσει τα τεστ σε όσους έχουν αυτή τη χώρα προέλευσης”.

Σε επαγρύπνηση για Αττική και Θεσσαλονίκη:

Τα αυξημένα νούμερα των νοσούντων το τελευταίο χρονικό διάστημα στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως είναι είναι ακόμα εδώ και πως ο περιορισμός της διασποράς του εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. “Το να ανακόψουμε την πορεία του είναι στο χέρι όλων μας, εξαρτάται από τον καθένα από εμάς. Και αυτά που πρέπει να κάνουμε παραμένουν απλά: Τηρούμε πιστά τους κανόνες αυτοπροστασίας και υγιεινής και αποφεύγουμε συναθροίσεις και άσκοπα φαινόμενα συγχρωτισμού, που ευνοούν ιδιαίτερα τη διασπορά του ιού” υπενθύμισε ο κ. Χαρδαλιάς. 

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση, μετά από εισήγηση των ειδικών, αποφάσισε την υποχρεωτική χρήση μάσκας από σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουλίου, για εργαζόμενους και κοινό στις εξής περιπτώσεις:

  • σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και λοιπά γραφεία εξυπηρέτησης κοινού,
  • σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων
  • στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί,
  • στα ασανσέρ,
  • στα νοσοκομεία, τα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα
  • στα καταστήματα λιανικής και
  • στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ κ.λπ.)
  • Στα ταξί και τα επαγγελματικής χρήσης οχήματα, για τους επιβάτες και τον οδηγό.
  • Στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές.

Η μάσκα είναι επίσης, υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ενώ παραμένει η ισχυρή σύσταση των ειδικών για χρήση μάσκας σε όλους τους άλλους κλειστούς χώρους, αλλά και στους ανοικτούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν μπορούν να κρατηθούν αποστάσεις. Για την εφαρμογή των ανωτέρω, θα γίνονται και θα συνεχίζονται οι έλεγχοι, ώστε να διασφαλιστεί από τις Αρχές ότι τόσο αυτά, όσο και τα υπόλοιπα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας τηρούνται. 

Στα 52 τα νέα κρούσματα:

Εν τω μεταξύ χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 52 νέους νοσούντες στη χώρα εκ των οποίων οι 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.279. Το 54.5% αφορά άνδρες. Από αυτά τα 1.195 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.139 (50.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση 8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 56 ετών. 2 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, 203 συμπολίτες μας έχουν φύγει από τη ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments