Πολιτική

Αχτσιόγλου: «Το κούρεμα των αναδρομικών είναι αντισυνταγματικό»

Αχτσιόγλου: «Το κούρεμα των αναδρομικών είναι αντισυνταγματικό»
Αχτσιόγλου: «Η κίνηση της κυβέρνησης να κουρέψει τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι κατά 60% είναι πρωτοφανής αντισυνταγματική ενέργεια» δηλώνει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κριτική απέναντι στην κυβέρνηση άσκησε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Για αντισυνταγματικό κούρεμα 60% έκανε λόγο η πρώην υπουργός μιλώντας για πρωτοφανή απόφαση.

«Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε σήμερα στη Βουλή και ανακοίνωσε, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ότι “κουρεύει” τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά 60% περίπου», δήλωσε η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

«Στους συνταξιούχους οφείλονται 3,9 δισ. και η κυβέρνηση θα επιστρέψει 1,4 δισ.»

Η κ. Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει αναδρομικά 1,4 δισ., ενώ το σύνολο των αναδρομικών που οφείλονται στους συνταξιούχους είναι 3,9 δισ. Είπε ότι θα καταβάλει αναδρομικά μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, ενώ το ΣτΕ έχει κρίνει ξεκάθαρα ότι οι αντισυνταγματικές περικοπές που έκανε ο κ. Βρούτσης αφορούν τόσο τις επικουρικές συντάξεις όσο και τα δώρα. Μάλιστα, ο κ. Πρωθυπουργός δεν δίστασε να πει στην εθνική αντιπροσωπεία ότι τάχα η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορούσε τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις.

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή, αντισυνταγματική ενέργεια της κυβέρνησης και για μια κατάφωρα άδικη ενέργεια εις βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων», κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πνεύμα της ομιλίας Τσίπρα η Αχτσιόγλου

Νωρίτερα, μιλώντας στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η απόδοση των αναδρομικών δεν είναι «πολιτική επιλογή» αλλά υποχρέωση της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ. Μάλιστα δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε «πολιτική επιλογή» όπως επίσης και για τις πρωθυπουργικές συστάσεις προς τους συνταξιούχους «μη ζητάτε άλλα, μη θέλετε δώρα» καθώς με δεδομένες τις διαρροές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής ως προς τις προτάσεις της ομάδας Πισσαρίδη για την οικονομία όσα προβλέπονται είναι κατευθύνσεις σε αναντιστοιχία με όσα προεκλογικά υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν μάλιστα με νόημα ότι το σύνολο των αναδρομικών είναι 3,9 δισ. ευρώ αλλά ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για 1,4 δισ. ευρώ, εκφράζοντας απορίες για το εάν υπάρχει κυβερνητική πρόθεση τα αναδρομικά να καταβληθούν κουρεμένα. Τόνισαν ότι η κυβέρνηση αντισυνταγματικώς θα καταβάλει αναδρομικά μόνο για τις κυρίες συντάξεις και όχι για τις επικουρικές και τα δώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει άμεσα στη Βουλή την έκθεση Πισσαρίδη όπως επίσης και το πλάνο που προτίθεται να καταθέσει ως τα μέσα Οκτωβρίου στην ΕΕ για να πάρει τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κι αυτό για να γίνει ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή αφού η διάρκεια ζωής του πλάνου υπερβαίνει τον θεσμικό χρόνο της κυβέρνησης της ΝΔ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments