Πολιτική

Μηταράκης για Αντετοκούνμπο: «Η ελληνική πολιτεία έχει ευθύνη να τους προστατεύσει απέναντι στον ρατσισμό»

Μηταράκης για Αντετοκούνμπο: «Η ελληνική πολιτεία έχει ευθύνη να τους προστατεύσει απέναντι στον ρατσισμό»
Μηταράκης για Αντετοκούμπο: Για την υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να προστατεύσει τους Έλληνες μπασκετμπολίστες απέναντι σε ρατσιστικές επιθέσεις που δέχονται, μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Τις τελευταίες μέρες ο Γιάννης Αντετοκούμπο και τα αδέρφια του δέχονται ρατσιστικές επιθέσεις από κάποιους, εξαιτίας των δηλώσεων του διεθνή μπασκετμπολίστα σε συνέντευξή του για τον ρατσισμό που μπορεί να δεχτεί κάποιος στην Ελλάδα. Επίσης ανέφερε ότι στην Ελλάδα οι μετανάστες χωρίς χαρτιά ζουν με τον φόβο της απέλασης. Ο υπουργός μετανάστευσης πήρε θέση για το θέμα σε ομιλία του κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου με θέμα «Αθλητισμός, πρόσφυγες, ένταξη».

Στο παράδειγμα των αδελφών Αντετοκούνμπο, οι οποίοι «βρήκαν το δρόμο της καταξίωσης μέσα από τον αθλητισμό, χωρίς να λησμονήσουν ουδέποτε να διατρανώσουν τη σχέση τους με την Ελλάδα», αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Αυτή η σχέση με την Ελλάδα», υπογράμμισε ο υπουργός, «πρέπει να είναι αμφίδρομη, καθώς η ελληνική Πολιτεία επωμίζεται την ευθύνη να τους προστατεύσει απέναντι στις όποιες λίγες εκδηλώσεις τυφλού ρατσιστικού μίσους. Όπως και έκανε και θα κάνουμε για όποιον χρειαστεί και στο μέλλον».

«Ο αθλητισμός βοηθάει στην ομαλή ένταξη των προσφύγων»

Στη δύσκολη προσπάθεια ενσωμάτωσης των προσφύγων, παρατήρησε ο κ. Μηταράκης, «ο αθλητισμός μας επιτρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία, καθώς δύναται να λειτουργήσει ως όχημα για την ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση».

«Στις νέες δομές για πρόσφυγες θα υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις»

«Οι πανανθρώπινες αξίες που κουβαλά έχουν ιστορικά μεγαλύτερο χρόνο, αλλά και προσδόκιμο ζωής από επιμέρους εθνοτικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές διαφορές», συνέχισε και προανήγγειλε τη διαμόρφωση χώρων άθλησης «στο εσωτερικό των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών».

Στην κατεύθυνση αυτή, της ενσωμάτωσης, επίσης, η Πολιτεία διευκολύνει τη δυνατότητα αιτούντων άσυλο να εντάσσονται σε αθλητικά σωματεία της περιοχής, συμπλήρωσε ο υπουργός και έφερε το παράδειγμα Ιρανού πρόσφυγα στη Σιντική Σερρών που έγινε δεκτός σε τοπική ομάδα καλαθοσφαίρισης «ενώ η διαδικασία ασύλου είναι σε εξέλιξη».

Θα πραγματοποιηθεί έπταθλου με συμμετοχή προσφύγων

Τέλος, ο κ. Μηταράκης προανήγγειλε σειρά προγραμμάτων για ένταξη μέσω του αθλητισμού. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη δράση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τη διεξαγωγή έπταθλου με πρόσφυγες από έξι περιοχές της Αττικής.

Το διαδικτυακό σεμινάριο «Αθλητισμός, πρόσφυγες, ένταξη» συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments