Πολιτική

Θεοδωράκης Σακελλαροπούλου: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον Έλληνα συνθέτη για τα γενέθλιά του

Θεοδωράκης Σακελλαροπούλου: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον Έλληνα συνθέτη για τα γενέθλιά του
Θεοδωράκης Σακελλαροπούλου: Με μια ανάρτηση στο Twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον εμβληματικό μαέστρο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευχήθηκε μέσω Τwitter στον Μίκη Θεοδωράκη για τα 95ά γενέθλιά του, τονίζοντας ότι η παρουσία, τα τραγούδια, η μουσική και η ακατάβλητη μαχητικότητά του, έχουν σφραγίσει τη συλλογική μας μνήμη και θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν.

Ο Μίκης (Μιχαήλ) Θεοδωράκης, ο Έλληνας συνθέτης, στιχουργός, μαέστρος και πολιτικός μικρασιατικής και κρητικής καταγωγής, γεννήθηκε σαν σήμερα (29 Ιουλίου του 1925) πριν από 95 χρόνια στη Χίο. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες ενώ ως πολιτικός υπήρξε υπουργός και τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου με το ΚΚΕ και τη ΝΔ, ενώ παράλληλα ήταν ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983.

Στην ανάρτησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει το εξής: «Πολύχρονος Μίκη Θεοδωράκη. Η παρουσία σου, τα τραγούδια και η μουσική σου, η ακατάβλητη μαχητικότητά σου για ένα καλύτερο κόσμο έχουν σφραγίσει τη συλλογική μας μνήμη και θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν».

Λίγα λόγια για τον Μίκη Θεοδωράκη

Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι «Ζορμπάς» (1964), βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική. Επίσης έχει ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου. Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: «Φαίδρα» (1962), «Αλέξης Ζορμπάς» (1964), «Ζ» (1969) και «Σέρπικο» (1973).

To 1970, για τη μουσική στην ταινία «Ζ», του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική, ενώ ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία του 1974, για την ταινία «State of Siege», και το 1975, για την ταινία «Serpico». Επίσης ήταν υποψήφιος για Grammy το 1966 και το 1975 για το μουσικό θέμα των ταινιών «Ζορμπάς» και «Serpico» αντίστοιχα. Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979). Το 2000 υπήρξε υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments