Οικονομία

Παγκόσμιος τουρισμός κορωνοϊός: Απώλεσε 320 δισεκατομμύρια από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο

Παγκόσμιος τουρισμός κορωνοϊός: Απώλεσε 320 δισεκατομμύρια από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο
Παγκόσμιος τουρισμός κορωνοϊός: Κινδυνεύουν 100 με 120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό.

Ο παγκόσμιος τουρισμός φαίνεται πως απώλεσε παραπάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

O αριθμός των διεθνών τουριστών μειώθηκε κατά 56%

Πιο συγκεκριμένα, η νόσος που ξέσπασε στις αρχές του 2020, αν και κάποιοι προτάσσουν πως υπήρχαν κρούσματα από τα τέλη του 2019, στοίχισε 320 δισεκατομμύρια δολάρια σε απολεσθέντα έσοδα για τον τουριστικό τομέα παγκοσμίως, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Έτσι λοιπόν, για αυτούς τους μήνες, ο αριθμός των διεθνών τουριστών μειώθηκε κατά 56% (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019), ποσοστό που αντιστοιχεί σε 300 εκατομμύρια επισκέπτες. Και να σημειωθεί πως το ποσό αυτό είναι υπερτριπλάσιο των απωλειών που κατέγραψε ο διεθνής τουρισμός κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009, σύμφωνα με ό,τι ανέφερε ο Οργανισμός αυτός που υπάγεται στον ΟΗΕ και εδρεύει στη Μαδρίτη.

Στις αρχές Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προέβλεπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι για τη φετινή χρονιά ο αριθμός των διεθνών τουριστών θα καταγράψει πτώση 60 – 80% και οι απώλειες για τον τομέα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 910 δισεκατομμύρια έως 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αργή η ανάκαμψη του τουρισμού

Και παρά την αργή ανάκαμψη του τουρισμού, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο, «ο δείκτης εμπιστοσύνης που έχει καθιερώσει ο ΠΟΤ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό σημείο», συμπλήρωσε. Μεταξύ των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο τομέας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού αναφέρει «την αναζωπύρωση της ασθένειας» και την εκ νέου επιβολή καραντίνας, ενώ για την κατάσταση στην Κίνα και τις ΗΠΑ σημειώνει ότι είναι «σε νεκρό σημείο».

Εξάλλου, αυτό προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι αυτές οι δύο χώρες είναι οι μεγάλοι «προμηθευτές» τουριστών, την ώρα που ο Οργανισμός εκφράζει τον φόβο ότι κινδυνεύουν 100 με 120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό.

Πάντως, δεν είναι μόνο ο τουρισμός που πρέπει να διαχειριστεί την κρίση αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις όπως αυτοκινητοβιομηχανίες καταγράφουν απώλειες. Για παράδειγμα, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault σημείωσε το πρώτο εξάμηνο του έτους τις μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία της, ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ευρών, εξαιτίας της κρίσης που διέρχεται η εταίρος της Nissan λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments