Οικονομία

Υδατοκαλλιέργεια: Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις

Υδατοκαλλιέργεια: Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις
Υδατοκαλλιέργεια: Ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσουν επενδύσεις - Στόχος της κυβέρνησης η αύξηση των εξαγωγών.

Προχωράνε οι διαδικασίες για να ρυθμιστούν οι χωροταξικές εκκρεμότητες που υπάρχουν προκειμένου να απλοποιηθεί το πλαίσιο των επενδύσεων στην υδατοκαλλιέργεια. Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης στοχεύουν στην άμεση άρση των εμποδίων προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδυτές. Η ενίσχυση της υδατοκαλλιέργειας είναι στους στόχους της κυβέρνησης για αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων.

Σύμφωνα με το Newsit τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχωράνε με σφιχτό χρονοδιάγραμμα τα Σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για την θεσμοθέτηση Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ).

Με δεδομένη την ποιότητα και τη ζήτηση, που έχουν τα ελληνικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή και την διεθνή αγορά, όπως αυτή αποτυπώνεται στο υψηλό ποσοστό εξωστρέφειας (το 80% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται – στα 689 εκατ. ευρώ η αξία των εξαγωγών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία- καθώς και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον δυναμικών οικονομικών σχημάτων του εσωτερικού και εξωτερικού, είναι προφανές ότι οι υδατοκαλλιέργειες καλούνται να διαδραματίσουν νευραλγικό ρόλο στην προσπάθεια για την επίτευξη των δύο βασικών στόχων της Κυβέρνησης: Την αύξηση των εξαγωγών από το 38 στο 48% του ΑΕΠ και τον διπλασιασμό των επενδύσεων με έμφαση στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Σε εξέλιξη οι άδειες

Μετά την τελική υπογραφή των τριών πρώτων Σχεδίων ΠΔ για τις ΠΟΑΥ Κεφαλονιάς, Οξειάς και Χαλκιδικής από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη και τους Υφυπουργούς, κ. Δημήτρη Οικονόμου και κα Φωτεινή Αραμπατζή αντίστοιχα, ξεκινά η επεξεργασία άλλων τριών Σχεδίων ΠΔ για τις ΠΟΑΥ Βόρειου και Νότιου Ευβοϊκού, Θεσπρωτίας και Μεγάρων.

Για τις υπόλοιπες ΠΟΑΥ (κατηγορίας Α), η αρμόδια διυπουργική επιτροπή, που έχει συσταθεί από το 2019 υπό τους συναρμόδιους Υφυπουργούς κ.κ. Δ. Οικονόμου και Φ. Αραμπατζή καθόρισε στην τελευταία συνεδρίασή της, το εξής χρονοδιάγραμμα:

– ΠΟΑΥ Εχινάδων: εισάγεται για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) έως το τέλος Αυγούστου.

– ΠΟΑΥ Λέρου, ΠΟΑΥ Αρκαδίας, Μεθάνων, Τροιζηνίας, ΠΟΑΥ Λάρυμνας, Αταλάντης και ΠΟΑΥ Διαύλου Ωρέων Μαλιακού: έχει ολοκληρωθεί ο χωρικός έλεγχος και έχουν ζητηθεί συμπληρωματικά στοιχεία/διορθώσεις από τους Φορείς Διαχείρισης και τους αναδόχους μελετητές.

– ΠΟΑΥ Δυτικού Σαρωνικού και ΠΟΑΥ Χίου: ο χωρικός έλεγχος ολοκληρώνεται τέλος Σεπτεμβρίου.

Στις υπόλοιπες 9 ΠΟΑΥ που βρίσκονται εντός ΠΑΥ Β’, ΠΑΥ Γ’ και ΠΑΥ Δ’ έχει τεθεί στόχος η ολοκλήρωση του χωρικού ελέγχου τους από τη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να γίνει έως το τέλος 2020.

«Σιωπηρή έγκριση» αν δεν ανταποκριθούν εγκαίρως οι αρμόδιες υπηρεσίες

Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση στο προηγούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ψηφίστηκε ανώτατο χρονικό όριο έξι μηνών για την έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας κάθε ΠΟΑΥ, ενώ σε αυτό της προηγούμενης εβδομάδας, στο πλαίσιο της απλοποίησης των οικονομικών δραστηριοτήτων, προβλέπεται η «σιωπηρή έγκριση», σε περίπτωση που οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ανταποκριθούν εγκαίρως στα αιτήματα έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας.

Ακόμη, προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο αξιολόγησης – αναθεώρησης του θαλάσσιου χωροταξικού που εκκρεμούσε από το 2016, καθώς οι υπηρεσίες των δύο Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό τους Υφυπουργούς Δ. Οικονόμου και Φωτεινή Αραμπατζή, ολοκλήρωσαν σε χρόνο εξπρές την εκπόνηση των προδιαγραφών και την απλοποίηση των διαδικασιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments