Ελλάδα

Ταχυδρομικοί Κώδικες: Ποιες είναι οι αλλαγές που θα γίνουν και πότε

Ταχυδρομικοί Κώδικες: Ποιες είναι οι αλλαγές που θα γίνουν και πότε
Ταχυδρομικοί Κώδικες: Το υπουργείο προσανατολίζεται να ακολουθήσει το μοντέλο της Αγγλίας.

Αλλαγές στους Ταχυδρομικούς Κώδικες ετοιμάζεται να κάνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υιοθετώντας το βρετανικό μοντέλο.

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σε συνέδριο του «Economist» είχε υπογραμμίσει ότι «το κράτος μπορεί να γίνει καταλύτης και όχι εμπόδιο σε πολλά πράγματα. Θα αλλάξουμε ταχυδρομικούς κώδικες σε όλη τη χώρα – τελευταία φορά άλλαξαν το 1983, και αυτή τη στιγμή δεν σου δίνουν καμία πληροφορία».

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο, το υπουργείο προσανατολίζεται να ακολουθήσει το μοντέλο της Αγγλίας στην κατάρτιση των νέων κωδίκων. Ωστόσο, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν τα δύο γράμματα θα είναι τα αρχικά των πόλεων. Όπως ορίζει το εν λόγω μοντέλο, οι κωδικοί περιέχουν έξι ψηφία συνολικά, με τα πρώτα δύο να είναι γράμματα του αλφάβητου και τα υπόλοιπα τέσσερα αριθμοί. Επίσης, με ακρίβεια οικοδομικού τετραγώνου θα προσδιορίζονται οι περιοχές με τους νέους Ταχυδρομικούς Κώδικες. Πάντως, οι λεπτομέρειες για την αριθμοδότηση και τον τρόπο με τον οποίο θα προκύψουν οι νέοι ταχυδρομικοί κώδικες θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι με την αντίστοιχη υπηρεσία της Αγγλίας, όπου χρησιμοποιείται ένας συγκεκριμένος τύπος, «μπορεί να προσδιοριστεί ένα οικοδομικό τετράγωνο, με αποτέλεσμα να έχω πληροφορία για την ταχύτητα του Ίντερνετ, να βοηθήσω τις εταιρίες courier κ.λπ.». Και όπως ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, στόχος της αλλαγής είναι η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.

«Αν αναρωτηθούμε ποια υπηρεσία εξυπηρετούν αυτή τη στιγμή οι ταχυδρομικοί κώδικες, η απάντηση είναι: καμία. Ολόκληρα νησιά χαρακτηρίζονται από έναν και μόνο κώδικα. Οι εταιρίες courier ζητούν εδώ και πάρα πολύ καιρό να αλλάξουν. Σε άλλες χώρες οι κώδικες προσδιορίζουν ένα οικοδομικό τετράγωνο και όχι μια γενικότερη περιοχή ή νησί», επεσήμανες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπενθυμίζοντας πως η τελευταία αλλαγή έγινε το 1983, όταν τα τρία τα ψηφία έγιναν πέντε.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, επιδίωξη του υπουργείου είναι οι νέοι Ταχυδρομικοί Κώδικες να «απελευθερώσουν» μια σειρά από πληροφορίες για τους πολίτες σχετικά με τον τόπο όπου μένουν ή σκέφτονται να μετακομίσουν. «Ας μη σκεφτόμαστε την Αθήνα μόνο. Στην επαρχία ακόμα και σήμερα ο ταχυδρόμος, για να παραδώσει ένα γράμμα, πρέπει να γνωρίζει το κάθε σπίτι. Για αυτό πρέπει να προσδιορίσουμε με αυτοματοποιημένο τρόπο πού μένουμε», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης, τονίζοντας ότι η αλλαγή μπορεί να ταλαιπωρήσει λίγο τους πολίτες στο στάδιο της μετάβασης, αλλά τα οφέλη θα είναι πάρα πολλά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments