Οικονομία

Σταϊκούρας αναδρομικά: Τις επόμενες ημέρες η κατάθεση της διάταξης για τις επιστροφές

Σταϊκούρας αναδρομικά: Τις επόμενες ημέρες η κατάθεση της διάταξης για τις επιστροφές
Σταϊκούρας αναδρομικά: Εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί η διάταξη για την επιστροφή αναδρομικών των κύριων συντάξεων του δημοσίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

“Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί νέα διάταξη στη Βουλή για την επιστροφή των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις και των συνταξιούχων του Δημοσίου”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Συνολικά, η επιστροφή των αναδρομικών αυτών θα αφορά σε περίπου 2,3 εκατομμύρια συντάξεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και το κόστος του 1,4 δις ευρώ θα επιβαρύνει άπαξ τον προϋπολογισμό του 2020.

Μιλώντας στο mononews.gr, ο υπουργός ανέφερε ότι, λόγω αυτού του γεγονότος, αναθεωρείται επί τα χείρω για το τρέχον έτος ο στόχος του πρωτογενούς ελλείμματος, σε τουλάχιστον 3,9% του ΑΕΠ. Είπε δε, ότι οι θεσμοί «είναι ενημερωμένοι για την εξέλιξη αυτή».

Δήλωσε ακόμη, ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί τροπολογία όπου θα καθορίζεται σε 2,5% το επιτόκιο για την εξόφληση σε 24 δόσεις των χρεών προς το Δημόσιο που σωρεύτηκαν στην πανδημία, ενώ για όσους επιλέξουν τη διευθέτηση των υποχρεώσεων αυτών σε 12 δόσεις το επιτόκιο θα είναι μηδενικό. Σχετικά με την «επιστρεπτέα προκαταβολή», είπε ότι έως τώρα έχουν διατεθεί 1,8 δις ευρώ από τα δύο προγράμματα. Χρήση της «επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙ» έκαναν 19 χιλιάδες επιχειρήσεις στα νησιά, τα οποία πλήττονται από την κρίση στον τουρισμό λόγω πανδημίας.

Η «επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ» θα αφορά κυρίως σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα και προβλέπεται επιπλέον ποσό 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η κυβέρνηση αναμένει βαθιά ύφεση εφέτος, καθώς και αύξηση της ανεργίας, αλλά πρόσθεσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για να αλλάξουν οι εκτιμήσεις για το ύψος της ύφεσης.

Στέλιος Πέτσας: “Μέχρι τέλος του χρόνου θα δοθούν τα αναδρομικά”

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ επισήμανε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα δοθούν τα οφειλόμενα αναδρομικά στους συνταξιούχους. «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να είναι όσο νωρίτερα από τον Δεκέμβριο εξαρτάται κυρίως από τα ταμειακά μας αποθέματα» τόνισε. Για τον τουρισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι η Πολιτεία πρέπει να φροντίζει για όλες τις ομάδες και να λαμβάνει τα μέτρα της και ταυτόχρονα να προσέχει και στο γεωπολιτικό επίπεδο. Όπως σημείωσε, «έχουμε πάρει πολλές φορές μέτρα και αν χρειαστεί θα πάρουμε περισσότερα». «Μόλις προχθές δόθηκε η επέκταση της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον τουρισμό. Κάτι πολύ μεγάλο για το πρόγραμμα ΣυνΕργασία και από εκεί προσδοκούμε εντός του Αυγούστου να έχουμε και μια καλύτερη επίδοση στην απασχόληση» κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments