Πολιτική

Απάντηση Θεοδωρικάκου στον Φάμελλο για την ανταποδοτική ανακύκλωση

Απάντηση Θεοδωρικάκου στον Φάμελλο για την ανταποδοτική ανακύκλωση
"Εφαρμόζεται χωρίς κανένα κόστος για τους πολίτες" ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Άγρια κόντρα στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και του βουλευτή του Σύριζα Σωκράτη Φάμελλου για την ανταποδοτική ανακύκλωση. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος έθετε ερωτήματα, σχετικά με το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης του ΥΠΕΣ «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης», που εφαρμόζεται πιλοτικά σε πέντε Δήμους της χώρας, με τον υπουργό Εσωτερικών να απαντά σε υψηλούς τόνους.

Βασικό ερώτημα του κ. Φάμελλου ήταν πόσο κοστίζει στον φορολογούμενο η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης και αν είναι σε γνώση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Όπως αναφέρει και το otavoice.gr ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε κατηγορηματικά, ότι η υλοποίηση του προγράμματος δεν έχει κανένα, απολύτως, κόστος για τους Δήμους που εφαρμόζεται, ούτε για τον Έλληνα φορολογούμενο.

«Το κόστος είναι μηδενικό», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η μη ύπαρξη κόστους για το Υπουργείο Εσωτερικών, τους Δήμους και τους φορολογουμένους ήταν βασική προϋπόθεση για την αποδοχή οποιασδήποτε πρότασης για ανακύκλωση στερεών αποβλήτων στην πηγή, από το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η αναζήτηση νέων τρόπων ανακύκλωσης κρίθηκε αναγκαία, λόγω της μικρής συμμετοχής που υπάρχει μέχρι σήμερα στο Σύστημα, καθώς το 80% των στερεών αποβλήτων οδηγείται στις χωματερές και μόλις στο 19% γίνεται ανακύκλωση.

Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών με το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται, μέχρι στιγμής, στους τέσσερις από τους πέντε Δήμους που είχαν επιλεγεί, είναι όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, να ανταποκριθεί η χώρα μας στην περιβαλλοντική ευρωπαϊκή νομοθεσία, να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος για ανακύκλωση στην πηγή, μέσω της συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης και φυσικά να μη πληρώνουν γι’ αυτό οι πολίτες.

Ο κ. Θεοδωρικάκος κατέθεσε στη Βουλή τα αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος, όπως τα καταγράφει η μελέτη της Μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΜΠ, στους Δήμους που εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα η ανακύκλωση έχει τετραπλασιαστεί και μάλιστα εν μέσω καραντίνας.

Κατέθεσε επίσης, έγγραφα που πιστοποιούν την αδειοδότηση του συστήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης από τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης και υπενθύμισε ότι σε όλες τις παρουσιάσεις που έγιναν στους Δήμους ήταν παρών και ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, κ. Χιωτάκης.

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του κ. Φάμελλου, ο υπουργός Εσωτερικών τον κατηγόρησε για επίδειξη παραλογισμού και ψευδολογίας, καθώς και ότι υπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες.

Διερωτήθηκε αν άλλη, προηγούμενη ιδιότητά του τον οδηγεί στην εμμονή κατά του προγράμματος που εφαρμόζει το υπουργείο Εσωτερικών, και επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι ανοικτός σε οποιοδήποτε σύστημα εφαρμόζεται και δεν έχει οικονομικό κόστος για το Υπουργείο, τους Δήμους και τους πολίτες.

Ακόμη, επισήμανε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι απολύτως συντεταγμένο με το υπό συζήτηση εθνικό σχέδιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση από τη σημερινή κυβέρνηση, από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments