Ελλάδα

Κορωνοϊός κρούσματα Ελλάδα: Σε επιφυλακή η κυβέρνηση μετά τη ραγδαία αύξηση

Κορωνοϊός κρούσματα Ελλάδα: Σε επιφυλακή η κυβέρνηση μετά τη ραγδαία αύξηση
Κορωνοϊός κρούσματα Ελλάδα: Έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι τόσο στο οδικό δίκτυο και τα μέσα μεταφοράς όσο και στα λιμάνια.

Σε πλήρη επιφυλακή έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός ύστερα από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει το Σάββατο 1 Αυγούστου, 110 νέα κρούσματα.

Και όπως προκύπτει από την επιδημιολογική έκθεση, οι «κόκκινες» ζώνες είναι τρεις: η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα. Για αυτόν τον λόγο έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι τόσο στο οδικό δίκτυο και τα μέσα μεταφοράς όσο και στα λιμάνια ενώ οι έλεγχοι εστιάζουν σημαντικά και στα νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, όπου βεβαιώθηκαν παραβάσεις.

Tι λένε οι ειδικοί για την «έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, η αυξητική τάση των κρουσμάτων δεν θα σταματήσει τόσο απλά. «Να είμαστε προετοιμασμένοι να έχουμε παρόμοια νούμερα τις προσεχείς δυο εβδομάδες» σχολίασε, εκφράζοντας την ελπίδα να διαψευστεί η πρόβλεψή του.

Μιλώντας στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι «αν τα νούμερα δεν προκαλούν ανησυχία τότε έχουμε ήδη πολύ σοβαρό πρόβλημα» και πως «πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, να είμαστε προσεκτικοί και συνεπείς, χωρίς να περιμένουμε τα πρόστιμα, ή τη Δευτέρα για να μη συνωστιστούμε στα μπαράκια».

Η Ελλάδα είναι σε «κόκκινο συναγερμό»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δήλωσε στον ΣΚΑΙ  ότι «βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε, κόκκινο συναγερμό. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα». Και τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε», προσέθεσε, εξηγώντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο δεύτερο κύμα θα έχουμε εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά.

Μιλώντας δε για τις τοπικές εστίες μολύνσεων, όπως τα κρούσματα σε εργοστάσιο στην Καβάλα, αλλά και τον γάμο στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σύψας προέταξε τη σημασία της χρήσης μάσκας και τήρησης αποστάσεων. «Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης θα έχουμε προβλήματα. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης» επανέλαβε εκ νέου ακόμη φορά ο λοιμωξιολογός.

«Ήταν αναμενόμενο με τόση χαλαρότητα»

Το δικό του σχόλιο μετά τις ανησυχητικές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα έκανε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. «110 νέα κρούσματα και 9 μόνο στις πύλες εισόδου της χώρας. Ήταν αναμενόμενο όμως, με τόση χαλαρότητα που επικράτησε μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων και γιατί πλέον γίνονται περισσότερα τεστ. Τα καλά νέα είναι ο πολύ μικρός αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προσέχουν».

Και επεσήμανε ότι «δεν σταμάτησα να τονίζω τη σημασία της τήρησης των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού. Ιδιαίτερα μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων όταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό. Τόνισα τη σημασία της χρήσης μάσκας με σωστό τρόπο (όχι στο πηγούνι όπως συνηθίζουν διάφοροι). Και ενημέρωνα συστηματικά για τις δυσμενείς υγειονομικές και ιατρικές επιπτώσεις, παρότι είχαμε μικρό αριθμό κρουσμάτων. Ο ιός δεν εξαφανίστηκε και οι επιπτώσεις του είναι ακόμη σημαντικές σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία)».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments