Πολιτική

Πέτσας: Την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων ανακοίνωσε ο υπουργός

Πέτσας: Την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων ανακοίνωσε ο υπουργός
Πέτσας: Επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων ανακοίνωσε ο υπουργός.

Με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων. Παρατείνεται  ακόμα η απόφαση για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα των εργατών γης που έχουν εξέλθει από τη χώρα. 

Όπως είπε, τα μέτρα, όπως η απαγόρευση όρθιων στα μπαρ, συνοδεύονται με αντίμετρα, όπως την επέκταση της αναστολής συμβάσεων στο ίδιο διάστημα που ισχύουν τα μέτρα που έχουν ως συνέπεια και τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, «πρώτον, η Ελλάδα έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες. Δεύτερον, η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες με τα μέτρα που διαδοχικά πήρε στις πύλες εισόδου της χώρας. Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός στο εσωτερικό και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορονοϊό. Τέταρτον, ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα. Πέμπτον, η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας».

Ενδεικτικά είπε πως «οι νοσηλευόμενοι στης ΜΕΘ ήταν 13 χθες 2 Αυγούστου έναντι 11 στις 2 Ιουλίου, 17 στις 2 Ιουνίου, 44 στις 2 Μαΐου και 81 στις 2 Απριλίου 2020».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «η κύρια πηγή ανησυχίας» είναι:

  • οι χερσαίες πύλες εισόδου,
  • ο συγχρωτισμός σε κοινωνικές εκδηλώσεις και
  • ο συγχρωτισμός στα μέσα σταθερής τροχιάς

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε πως «από σήμερα, ξεκινά σε σταθερή βάση, 3 φορές την εβδομάδα, η τηλεδιάσκεψη για τον COVID-19 με τους επικεφαλής υγείας και πολιτικής προστασίας, υπό τον Πρωθυπουργό.

Οι συσκέψεις αυτές θα γίνονται για να καταγράφονται οι εξελίξεις, να αξιολογούνται τα δεδομένα και να αναπροσαρμόζεται κατάλληλα η δράση μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς, θα κάνει ό,τι χρειαστεί, για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή».

Ειδικά για την επέκταση χρήσης μάσκας στα πλοία, «για την πληρότητα των πλοίων, υπήρξε απόφαση των ειδικών – δεν είμαστε σε διάσταση απόψεων με τους ειδικούς» ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας, «ενώ αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, είμαστε έτοιμοι να ξαναδούμε τα θέματα πληρότητας. Είμαστε σε απόλυτη αρμονία με τους ειδικούς».

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να λάβουμε νέα μέτρα» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά στην παρούσα φάση «όλα αυτά αξιολογούνται αλλά προέχει η αποτύπωση των μέτρων που πήραμε τις προηγούμενες μέρες» απάντησε σχετικά με το ενδεχόμενο τοπικής καραντίνας.

Η παρουσία του κ.Τσιόδρα στην ενημέρωση

Κατηγορηματικός υπήρξε ο κ. Πέτσας και ως προς την παρουσία του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στη λήψη αποφάσεων. «Δεν υπάρχει καμία απόσυρση από το προσκήνιο του κ. Τσιόδρα» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε ότι «αυτό, το οποίο εξετάζουμε είναι σε καθημερινή βάση τι πίεση δημιουργούν τα νέα κρούσματα στο ΕΣΥ. Αν δούμε πίεση, τότε θα χτυπήσουμε μεγαλύτερη καμπάνια στο ΕΣΥ».

Η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου αριθμού επιβατών και η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας

Χθες ανακοινώθηκε η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου αριθμού επιβατών στα πλοία, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Ναυτιλίας Πλακιωτάκης τόνισε σε συνέντευξή του ότι αν τηρούνται όλα τα μέτρα τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την πληρότητα των πλοίων. Παράλληλα είπε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα καταγεγραμμένο κρούσμα του κορωνοϊού από ταξίδι.

«Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες. Από τη μια έχουμε να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση λόγω της περιόδου. Από τη άλλη όμως έχει δοθεί ρητή εντολή στα λιμεναρχεία αλλά και στα ειδικά κλιμάκια των λιμενικών τα οποία επιβαίνουν κατά την διάρκεια των ταξιδιών, να προχωρούν σε πρόσθετους ελέγχους ακόμα και κατά την επιβίβαση και αποβίβαση».

Στην ερώτηση για το αν υπάρχει αντιφατικότητα -σε σχέση με την αύξηση κρουσμάτων-, για την απόφαση που πάρθηκε, ο υπουργός απάντησε πως, «το όριο πληρότητας, όταν τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα δεν δημιουργεί πρόβλημα. Σας υπενθυμίζω ότι το όριο πληρότητας στα αεροπλάνα ήταν από την αρχή 100%, άρα το σημαντικό είναι για τους επιβάτες να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα, όπως οι αποστάσεις, την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, όπως και η συμπλήρωση του ειδικού εντύπου υγειονομικών πληροφοριών». «Δεν έχει παρατηρηθεί κανένα κρούσμα ούτε σε μέλος πληρώματος, ούτε και κατά την διάρκεια ταξιδιού σε επιβάτη. Πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα», κατέληξε ο υπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments