Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση 34 βουλευτών για τους θανάτους στις φυλακές

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση 34 βουλευτών για τους θανάτους στις φυλακές
ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό και τα ακριβή αίτια των θανάτων στα καταστήματα κράτησης ζητάει από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την αναλυτική ενημέρωση του κοινοβουλίου για τον αριθμό και τα ακριβή αίτια των θανάτων στις φυλακές κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας απαιτεί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή λίγο πριν την θερινή αναστολή των εργασιών της, 34 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (με επικεφαλής τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Σπύρο Λάππα) ζητούν απαντήσεις για τον αριθμό και τις αιτίες θανάτου κρατουμένων από τς 9 Ιουλίου του 2019 μέχρι και σήμερα για κάθε κατάστημα κράτησης ξεχωριστά, με ειδικότερε διευκρινίσεις για τις περιπτώσεις ανθρωποκτονίας ή αυτοκτονίας, καθώς και για τον αριθμό των κρατουμένων που κατέληξαν σε νοσοκομεία.

Υποστηρίζοντας πως οι πληροφορίες που δημοσιοποιούνται από το αρμόδιο υπουργείο, τις περισσότερες φορές αποδίδουν τους θανάτους των κρατουμένων είτε σε φυσιολογικά αίτια είτε σε άγνωστες αιτίες, οι υπογράφοντες βουλευτές επαναλαμβάνουν πως τα μέτρα της κυβέρνησης για την ασφάλεια και την κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη στις φυλακές είναι ελλιπή και ζητούν το σύνολο των σχετικών εγγράφων για την ακριβή απεικόνιση της κατάστασης.

“Η κυβέρνηση, αν και προβάλει το αφήγημα της ασφάλειας, δεν διαθέτει ένα στοιχειωδώς ολοκληρωμένο σχέδιο για την ασφάλεια στις φυλακές, όλη η δράση της εξαντλείται σε συνεχείς αστυνομικές επεμβάσεις, δηλαδή στην καταστολή χωρίς τη λήψη μέτρων πρόσληψης σημειώνουν οι βουλευτές στο κείμενο της ερώτησης τους. Οι ίδιοι καταλογίζουν στην ηγεσία του υπουργείου πως δεν χάνει την ευκαιρία όπως υποστηρίζουν να “διαφημίζει” τα ευρήματα που εντοπίζονται κατά τις έρευνες που διενεργούνται στα καταστήματα κράτησης, εντούτοις δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την ευθύνη για την εισαγωγή ή τη δημιουργία των παράνομων αντικειμένων.

“Η ασφάλεια δεν δημιουργείται από αλλεπάλληλα ντου για την τηλεοπτική κατανάλωση αλλά μέτρα πρόσληψης, ορθολογικής κατανομής κρατουμένων, διοικητικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού, ανθρώπινης μεταχείρισης, ανάπτυξης προγραμμάτων, δηλαδή με δυναμική ασφάλεια” τονίζουν σχετικά και υπογραμμίζουν εκτός των άλλων, και την κρίσιμη παράμετροι του υπερπληθυσμού που εκ των πραγμάτων προκαλεί καταστάσεις έντασης.

Υπενθυμίζοντας πως η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των κρατουμένων αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας που απορρέει από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του ανθρώπου, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΖΥΡΙΖΑ ζητούν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το σύνολο των εγγράφων που απεικονίζουν την κατάσταση. Καλούν ειδικότερα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να καταθέσει στη Βουλή:

  • Τις υπηρεσιακές αναφορές των καταστημάτων κράτησης για κάθε θάνατο κρατουμένου.
  • Τις ιατροδικαστικές εκθέσεις ή τις ιατρικές πιστοποιήσεις που έχουν συνταχθεί για κάθε περιστατικό ξεχωριστά.
  • Το σύνολο των πορισμάτων πειθαρχικού ελέγχου (ΕΔΕ, Πειθαρχική Προκαταρκτική από εισαγγελέα) που συντάχθηκαν κατόπιν θανάτου κρατουμένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments