Ελλάδα

Αυτά είναι τα οχτώ νησιά που τσάκισε τουριστικά ο κορωνοϊός

Αυτά είναι τα οχτώ νησιά που τσάκισε τουριστικά ο κορωνοϊός
Σύμφωνα με την επιβατική κίνηση της Fraport.

Η πανδημία του κορωνοϊού θερίζει ζωές και οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων με τον αριθμό να είναι πάνω από 100. Οι επιστημονικές αρχές κρούουν κώδωνα κινδύνου στην κυβέρνηση η οποία προχωρά σε αυστηρά μέτρα και τοπικά lockdown, όπως για παράδειγμα στο νησί του Πόρου, ενώ εξετάζονται αυστηρά μέτρα ακόμη και στη Θεσσαλονίκη. Χαλκιδική, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα είναι και αυτές υπό παρακολούθηση λόγω των αυξημένων κρουσμάτων.

Αυτό που ανησυχεί επίσης την κυβέρνηση είναι η κατακόρυφη πτώση της τουριστικής κίνησης. Ήδη μετά το άνοιγμα των συνόρων και την απελευθέρωση των πτήσεων υπήρξε μια ελπίδα ότι κάπως ο τομέας του τουρισμού θα κινηθεί. Όμως τα στοιχεία που έρχονται από την επιβατική κίνηση της Fraport δεν είναι καθόλου καλά, ειδικά για τέσσερα νησιά που όπως όλα δείχνουν ο κορωνοϊός τα “τσάκισε”. Και αυτό γιατί οι πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό παρουσιάζουν κατακόρυφη πτώση, η οποία ξεπερνάει ακόμη και το 85% σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο.

Όπως μαρτυρά και η στατιστική έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα η Fraport, ακόμη και το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων σε πτήσεις από το εξωτερικό δεν στάθηκε ικανό να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην «αιμορραγία» και την μείωση της επισκεψιμότητας που σημειώνει πτώση ρεκόρ. Η κίνηση καταγραφεί πρωτοφανή νούμερα και πτώση σχεδόν της τάξεως του 80%, σε ό,τι αφορά στις επιβατικές πτήσεις για τον μήνα Ιούλιο. Κι αν το ποσοστό αυτό από μόνο του είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, τα απόλυτα νούμερα σοκάρουν ακόμη περισσότερο. Με απλούς αριθμούς, συνολικά το αντίστοιχο διάστημα του 2020 οι απώλειες επιβατών είναι αδιανόητες. Ενώ το 2019 οι επισκέπτες έφταναν στα 4.498.000, φέτος αγγίζουν μόλις τις 969.000, μειωμένοι κατά 3,5 ολόκληρα εκατομμύρια!

Αρνητικοί πρωταγωνιστές και μεγαλύτερα θύματα της κρίσης φαίνεται πως είναι η Σκιάθος με συνολική μείωση (εσωτερικού και εξωτερικού) 85,2%, η Κεφαλλονιά με 84,3%, τα Χανιά με 82%, το Άκτιο με 81,7%, ενώ ακολουθούν και ακόμη πιο «καυτά» νησιά όπως η Ρόδος (80%) και Μύκονος, Σαντορίνη και Ζάκυνθος που έχουν δει την επιβατική κίνηση να πέφτει κατά 76%, ενώ η κατάσταση είναι η ίδια ή και χειρότερη σε Κω (79%) και Κέρκυρα (78%). Σαφέστατα αυτή η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη στις πτήσεις από το εξωτερικό, συμπαρασύροντας έτσι και την συνολική εικόνα, αφού σε ό,τι αφορά τις εγχώριες μετακινήσεις η κατάσταση ήταν κάπως καλύτερη, με την μείωση να είναι βέβαια και εκεί πολύ σημαντική, αλλά να μην ξεπερνά το 56%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments