Ελλάδα

Ελλάδα κορωνοϊός Εξαδάκτυλος: Του χρόνου τον Δεκαπενταύγουστο θα ξεμπερδέψουμε με τον ιό

Ελλάδα κορωνοϊός Εξαδάκτυλος: Του χρόνου τον Δεκαπενταύγουστο θα ξεμπερδέψουμε με τον ιό
Ελλάδα κορωνοϊός Εξαδάκτυλος: Αν και αποφεύγει τις προβλέψεις σχετικά με τον ιό, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εξέφρασε την άποψή του σχετικά με το πότε θα ξεμπερδέψουμε από την υγειονομική κρίση.

Τις προσωπικές του εκτιμήσεις έκανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Είμαστε στις παρυφές του λόφου του δεύτερου κύματος. Ανησυχούμε από τις 10 Ιουλίου και το εκφράζουμε δημοσίως διαρκώς. Θα πρέπει να τηρήσουμε με μεγάλη αυστηρότητα, διάρκεια και επιμέλεια τα μέτρα για να αναστρέψουμε τους αριθμούς μετά από μερικές εβδομάδες, αλλιώς θα διολισθήσουμε σε μια πολύ μεγάλη επέκταση της διάδοσης του ιού, που θα φέρει αυξημένες νοσηλείες, και βαριές νοσηλείες, γιατί μπροστά μας είναι ο χειμώνας», υπογράμμισε ο κος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Mega.

Μιλώντας για την αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των νέων, ο ίδιος τόνισε ότι «είναι φυσιολογικό, γιατί οι νέοι είναι εργαζόμενοι σε εργασίες που εκτίθενται περισσότερο και πολύ πιο κινητικοί. Δεν θα πρέπει τώρα να στοχοποιούμε τις ηλικιακές ομάδες, ή ομάδες ανάλογα με την πίστη τους, ή την καταγωγή τους. Θα πρέπει να παραμένουμε σε συνοχή γιατί μπροστά μας έχουμε δύσκολη κατάσταση». Αναφορικά με το αν έχουμε δει την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ξεκαθάρισε το εξής: «Ούτε κατά διάνοια. Στις παρυφές, στα πρώτα βήματα στην ανήφορά του λόφου είμαστε. Δυστυχώς είναι αληθές αυτό. Μόνο η συμπεριφορά μας μπορεί να αλλάξει την κλίση του ύψους του λόφου που έχουμε μπροστά μας».

«Είναι δύσκολη η ισορροπία. Η οικονομία και η κοινωνία ζητούν να μείνουν ανοιχτές και ο ιός διαδίδεται. Όλα εξαρτώνται από την πιστή και διαρκή εφαρμογή των μέτρων. Αν είχαμε αντίστοιχη εφαρμογή των μέτρων από τις 4 Μαΐου δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση σε αυτόν τον δυσάρεστο τόνο. Είδαμε τις συστάσεις μας να ακολουθούνται ως προαιρέσεις και τους συμπολίτες μας να τις ακολουθούν μόνο αν υπάρχει πρόστιμο», συνέχισε ο κος Εξαδάκτυλος.

Τι γίνεται με το εμβόλιο και πότε θα ξεμπερδέψουμε με τον ιό

Αναφορικά με το εμβόλιο, ο ίδιος ανέφερε ότι «έχουμε τρία που είναι σε τελική φάση αδειοδότησης, θα είναι διαθέσιμα μετά το δεύτερο κύμα για τη χώρα μας. Στα εμβόλια δεν μπορούμε να στηριχτούμε, τις μάσκες χρειαζόμαστε. Μετά τα Χριστούγεννα είναι το καλύτερο σενάριο για το εμβόλιο». «Οι άνθρωποι στις ΜΕΘ έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες. Απλώς οι αριθμοί είναι μικροί και δεν μας κάνουν εντύπωση», εξήγησε ο ίδιος αναφορικά με την κατάσταση αυτή τη στιγμή και το τι πρέπει να περιμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. «Του χρόνου τον Δεκαπενταύγουστο θα ξεμπερδέψουμε με τον ιό. Αποφεύγω γενικώς τις προβλέψεις, αλλά αυτή είναι μια ρεαλιστική πρόβλεψη», κατέληξε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Τι να προσέχουμε στις μάσκες

«Όταν λέγαμε συστήνεται μάσκα στα σούπερ μάρκετ, οι περισσότεροι συμπολίτες μας αντιλαμβάνονταν ότι είναι προαιρετικό. Έπρεπε να  έχουμε πριν από τις 29 Ιουλίου την υποχρεωτική χρήση της μάσκας με πρόστιμο για να προσαρμοστούμε. Αυτό αφορά στα πάντα. Λέμε μάσκες και βλέπουμε να φοράνε ασπίδες. Η ασπίδα δεν προστατεύει. Η μικρή ειδικά είναι τελείως άχρηστη. Κακώς την φοράνε. Οι προσωπίδες, αυτές οι ασπίδες, δεν έχουν γίνει για να αντικαθιστούν τη μάσκα, έχουν γίνει για να αντικαθιστούν τα προστατευτικά γυαλιά που πρέπει να φοράει ο γιατρός και ο νοσηλευτής για να έρθουν σε επαφή με ασθενή με κορωνοϊό, και φοριούνται μαζί με μάσκα. Δεν μπορώ να χειρουργήσω με ασπίδα και χωρίς μάσκα. Είναι ελλιπής η ασπίδα», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα

Η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό με τα δεδομένα έως τις 6 Αυγούστου του 2020, ανακοίνωσε πως υπάρχουν 153 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5123, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες. Μάλιστα, τα 1370 (26.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2551 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Νοσηλεύονται επίσης, 14 συμπολίτες μας διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (21.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 64.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/ και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments