Διεθνή

Λίβανος διαδηλώσεις: Δακρυγόνα εναντίον αντικυβερνητικών στη Βηρυτό [vid]

Λίβανος διαδηλώσεις: Δακρυγόνα εναντίον αντικυβερνητικών στη Βηρυτό [vid]
Λίβανος διαδηλώσεις: Συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους μετά τις φονικές και γιγαντιαίες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης του Λιβάνου προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων την Πέμπτη (6 Αυγούστου) το βράδυ για να διαλύσουν δεκάδες εξοργισμένους διαδηλωτές.

Αναφέρεται πως συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους μετά τις φονικές και γιγαντιαίες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού την περασμένη Τρίτη, οι οποίες έχουν μετατραπεί για πολλούς σε σύμβολο της ανικανότητας και της διαφθοράς των Αρχών. Έτσι, οι διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών στην περιοχή της πρωτεύουσας του Λιβάνου όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, σύμφωνα με το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων.

Το Σάββατο έχει κανονιστεί μεγάλη αντικυβερνητική κινητοποίηση

Μάλιστα, υπήρξαν και τραυματισμοί στην επέμβαση της αστυνομίας, κατά την ίδια πηγή. Τα επεισόδια καταγράφηκαν την προπαραμονή της μεγάλης αντικυβερνητικής κινητοποίησης που προβλέπεται να γίνει το Σάββατο (9 Αυγούστου) στην πρωτεύουσα της χώρας, που παραμένει βυθισμένη σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.

Θυμίζουμε πως οι εκρήξεις, που προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένοι επί έξι χρόνια 2.700 τόνοι νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 149 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 5.000, χωρίς να λογαριάζονται οι δεκάδες αγνοούμενοι και οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έμειναν άστεγοι.

Οι λιμενικές Αρχές, τα τελωνεία, κάποιες από τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι δικαστικές αρχές και η κυβέρνηση γνώριζαν τον κίνδυνο που ήγειρε η αποθήκευση της τεράστιας ποσότητας αυτής χημικού λιπάσματος που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εκρηκτικό στο λιμάνι της Βηρυτού, όμως οι πάντες προτίμησαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη, να την επιρρίψουν σε κάποιον άλλο.

Αίτημα δεκάδων χιλιάδων οργισμένων πολιτών για επιστροφή σε γαλλική διοίκηση

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες υπέγραψαν αίτημα για να τεθεί εκ νέου ο Λίβανος υπό γαλλική διοίκηση, στον απόηχο της πολύνεκρης έκρηξης της Τρίτης και της επίσκεψης του Εμμανουέλ Μακρόν που δέχθηκε τις διαμαρτυρίες των Λιβανέζων για το πολιτικό σύστημα της χώρας. «Οι αξιωματούχοι του Λιβάνου έχουν δείξει ξεκάθαρα μια πλήρη αδυναμία να διασφαλίσουν και να διαχειριστούν τη χώρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο αίτημα.

«Με ένα αποτυχημένο σύστημα, διαφθορά, τρομοκρατία και πολιτοφυλακή, η χώρα μόλις έφτασε στην τελευταία της ανάσα. Πιστεύουμε ότι ο Λίβανος πρέπει να επιστρέψει υπό τη γαλλική εντολή προκειμένου να καθιερωθεί μια καθαρή και ανθεκτική διακυβέρνηση», επισημαίνεται. Ωστόσο, άλλοι πολίτες κατήγγειλαν το αίτημα ως μέσο για τη συνέχιση της γαλλικής αποικιοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments