Πολιτική

Αυτό είναι το κείμενο της Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου

Αυτό είναι το κείμενο της Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου
Κείμενο Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου: Τι αναφέρει αναλυτικά η Συμφωνία που υπέγραψαν Αθήνα και Κάιρο.

Πέντε άρθρα περιλαμβάνει η Συμφωνία Οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Στο Προοίμιο της Συμφωνίας αναφέρεται ρητώς ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.

Αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται στις δύο ΑΟΖ των Μερών, τότε οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης.

Δείτε το κείμενο της Συμφωνίας εδώ

Να σημειώσουμε ότι για τη Συμφωνία έκαναν σήμερα δηλώσεις τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Ρόδο, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εθνική επιτυχία, που κλείνει εκκρεμότητα δεκαπέντε ετών, χαρακτήρισε τη Συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας– Αιγύπτου ο πρωθυπουργός σε δήλωση του, στην διάρκεια της σύσκεψης που είχε με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων σήμερα το πρωί στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, επισημαίνοντας ότι η Συμφωνία στέλνει ένα πολύ απλό μήνυμα σε όλες τις χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολική Μεσογείου.

«Η διπλωματία, όταν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και μόνο το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών», σημείωσε. «Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου». Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η «χθεσινή σημαντική εξέλιξη αναμφισβήτητα θέτει μία σφραγίδα ειρήνης, σταθερότητας αλλά και νομιμότητας στην ευρύτερη περιοχή».

«Ταυτόχρονα υπηρετεί τις πάγιες εθνικές μας επιδιώξεις. Γιατί στηρίζεται αυτή η συμφωνία, όπως και η συμφωνία που υπογράψαμε πριν από λίγες εβδομάδες με την Ιταλία, στο δίκαιο της θάλασσας. Υπογράφεται ανάμεσα σε δύο νόμιμες κυβερνήσεις χωρών. Αναγνωρίζει στα νησιά μας υφαλοκρηπίδα και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες. Και βέβαια ακυρώνει στην πράξη παράνομες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ της Τουρκίας και της διοίκησης της Τρίπολης», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Τη Συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο σχολίασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Στέλιος Πέτσας, που τόνισε ότι πλέον η Ελλάδα βάζει τέλος στην «εποχή των δισταγμών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως μετά την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία και τη μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, στόχος της Αθήνας είναι να λυθούν με τον ίδιο ειρηνικό τρόπο οι διαφορές της με όλα τα γειτονικά κράτη. Την ίδια ώρα, ο κ. Πέτσας απάντησε και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «βεβιασμένες κινήσεις» και «επικίνδυνα προηγούμενα». Όπως είπε, δεν υπάρχουν «θολά σημεία» στη συμφωνία και δεν μπορεί να μιλάει κανείς για βεβιασμένες κινήσεις, από τη στιγμή που προηγήθηκαν 13 γύροι διαπραγματεύσεων τα τελευταία 15 χρόνια.

Θα έρθει στη Βουλή η Συμφωνία

«Όσοι ισχυρίζονται ότι η συμφωνία δίνει δικαιώματα στην Τουρκία, δεν θα αντιδρούσε έτσι. Θα μας έδινε συγχαρητήρια και θα έλεγε ελάτε να διαπραγματευτείτε μαζί μας όπως διαπραγματευτήκατε και με την Αίγυπτο. (…) Ενώ υπήρχε μια αρχική κατανόηση για έναρξη των διερευνητικών, η Τουρκία απεσύρθη. Ελπίζω να είναι μια προσωρινή απόφαση υπό το κράτος της οργής. Με αφήνει έκπληκτο, αλλά πιστεύω ότι θα επανέλθει στη λογική και σε μια διαδικασία επανέναρξης των συζητήσεων», τόνισε ο Νίκος Δένδιας σε σημερινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Επόμενο βήμα είναι «η επικύρωση από τα κοινοβούλια. Η Αίγυπτος έχει εκλογές για τη γερουσία. Θα χρειαστεί κανά δίμηνο. Θα παρακαλέσω τον κύριο Τασούλα να δώσει προτεραιότητα σε αυτή τη συμφωνία, όπως και σε αυτήν με την Ιταλία. Να δοθεί προτεραιότητα στην ψήφιση και των δύο αυτών συμφωνιών», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments