Ελλάδα

8 Αυγούστου ποιοι γιορτάζουν: Αυτά είναι τα ονόματα που έχουν την τιμητική τους σήμερα

8 Αυγούστου ποιοι γιορτάζουν: Αυτά είναι τα ονόματα που έχουν την τιμητική τους σήμερα
8 Αυγούστου ποιοι γιορτάζουν: Πέρα από θρησκευτική εορτή, σήμερα είναι και μια ιδιαίτερη Παγκόσμια Ημέρα.

Σήμερα Σάββατο 8 Αυγούστου, είναι του Αγίου Μύρωνος επισκόπου Κρήτης και του Νεομάρτυρος Τριαντάφυλλου από Ζαγοράς.

Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζει ο Μύρων, Μύρα, Μίρκα (αν και υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα), Τριαντάφυλλος, Τριανταφύλλης, Φύλλης, Φύλλιος, Τριανταφυλλένιος, Τριανταφυλλιά, Φύλλη, Φύλλια, Φυλλιώ, Φυλλίτσα, Τριανταφυλλένια και η Ρόζα.

Ο Άγιος Μύρων

Ζούσε τον 4ο αιώνα στην Κρήτη και ήταν ιερέας, γνωστός διότι βοηθούσε τους φτωχούς. Έλεγε ότι όπου υπάρχουν κλέφτες, έχει προηγηθεί απληστία και μάλιστα όταν έπιασε κάποιους να κλέβουν τρόφιμα από το δικό του κτήμα, τους βοήθησε να τα μεταφέρουν λέγοντας ότι «για να κλέβουν, θα πρέπει να είχαν αληθινά μεγάλη ανάγκη». Έγινε επίσκοπος Κνωσσού και έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματά του. Η παράδοση αναφέρει πολλά θαύματά του καθώς και ότι το σκήνωμά του ευωδίαζε σαν μύρο. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 8 Αυγούστου και έχει φερώνυμη κοινότητα στο Ηράκλειο Κρήτης, τον Άγιο Μύρωνα Ηρακλείου.

Ο Άγιος Μύρωνας αποτέλεσε μια μεγάλη μορφή της εκκλησίας της Κρήτης και έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τα θαύματα του. Για αυτό το όνομα «Μύρωνας» χρησιμοποείται σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης και προς τιμήν του Άγιου Μύρωνα του Κρητικού κάθε χρόνο γίνεται ένα από τα πιο μεγαλύτερα πανηγύρια στην Κρήτη, με επίκεντρο τη γενέτειρα του, Ραύκο. Όταν πέθανε σε ηλικία περίπου 100 ετών, οι Κρητικοί με σεβασμό παρέλαβαν το λείψανο του και το ενταφίασαν εκεί όπου σήμερα υπάρχει ο τάφος του και αποτελεί ένα από τα ιερότερα προσκυνήματα της Κρήτης με πολλά θαύματα ως και σήμερα.

Ο Άγιος Τριαντάφυλλος

Νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 8 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή γιορτάζει ο Τριαντάφυλλος και η Τριανταφυλλία. Ο Τριαντάφυλλος καταγόταν από τη Ζαγορά Πηλίου και εργαζόταν ως ναύτης.

Στις 8 Αυγούστου 1680, ευρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη, αποκεφαλίστηκε στον ιππόδρομο, επειδή αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει και να γίνει μουσουλμάνος. Τμήμα του λειψάνου του βρίσκεται στη Μονή Αγίου Νικολάου της νήσου Άνδρου.

«Θείας πίστεως, έχων την χάριν, χαίρων ήθλησας, ανδρειοφρόνως, Νεομάρτυς Χριστού Τριαντάφυλλε όθεν ως ρόδον ευφραίνεις ηδύπνευστον, την Εκκλησίαν τη θεία αθλήσει σου. Μάρτυς ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος».

Παράλληλα, να αναφέρουμε πως σήμερα είναι και Παγκόσμια Ημέρα Οργασμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments