Ελλάδα

Ελλάδα κορωνοϊός: Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν για πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων

Ελλάδα κορωνοϊός: Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν για πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων
Ελλάδα κορωνοϊός: Όπως όλα δείχνουν, τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται ενώ ήδη μέσα σε μια εβδομάδα, πλησιάζουν τα 1.000 σε σύνολο.

Από τις αρχές Αυγούστου η αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας είναι ραγδαία προκαλώντας έντονο «πονοκέφαλο» τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην επιστημονική κοινότητα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο 8 Αυγούστου 152 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα με τα περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Και όπως όλα δείχνουν, τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται ενώ ήδη μέσα σε μια εβδομάδα, πλησιάζουν πλέον τα 1.000 σε σύνολο και πιο συγκεκριμένα, είναι στα 963:

  • Σάββατο 1/8, 110 κρούσματα
  • Κυριακή 2/8, 75 κρούσματα
  • Δευτέρα 3/8, 77 κρούσματα
  • Τρίτη 4/8, 121 κρούσματα
  • Τετάρτη 5/8, 124 κρούσματα
  • Πέμπτη 6/8, 153 κρούσματα
  • Παρασκευή 7/8, 151 κρούσματα
  • Σάββατο 8/8, 152 κρούσματα

Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας έχει ξεπεράσει το 1!

Τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τη συνεχή άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. «Ασφαλώς και πρέπει να ανησυχούμε. Πρέπει να ανησυχούμε και μάλιστα πάρα πολύ γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται ομαλά», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Σύψας αναφέροντας μάλιστα πως το R0 της πανδημίας έχει πλέον ξεπεράσει το 1.

«Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το R0, όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Σύψας εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι η πανδημία αποκτά μια δυναμικότητα με την έννοια ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μολύνει περισσότερους από 1 συνανθρώπους του γύρω.

«Αυτό σημαίνει ότι η επιδημία μπορεί να πάρει εκθετικές διαστάσεις, να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα εάν δεν λάβουμε έγκαιρα μέτρα», εξέφρασε. Σύμφωνα με τον καθηγητή τα παραπάνω συνεπάγονται σίγουρα πως είμαστε κοντά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας. «Μπορεί να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα, υπάρχει αυτή η δυναμική. Εάν συμβεί αυτό, αυτομάτως θα έχουμε περισσότερες διασωληνώσεις, θα πιεστεί το σύστημα άρα θα έχουμε και επίσημα το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα», κατέληξε.

Σε αυτούς τους χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας έως 31 Αυγούστου

Επίσης, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού έως την 31η Αυγούστου, προς περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού. Για να δείτε αναλυτικά τους χώρους στους οποίους επιβάλλεται η χρήση μάσκας, πατήστε εδώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments