Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη: Παρουσιάζεται με ρατσιστικά στερεότυπα

Τεχνητή νοημοσύνη: Παρουσιάζεται με ρατσιστικά στερεότυπα
Τεχνητή νοημοσύνη: Επιστήμονες του Κέμπριτζ προειδοποιούν για τις ρατσιστικές αναφορές στο πεδίο της τεχνολογίας, και σημειώνουν πως αν δεν «απορατσιστικοποιήσουμε» τον λόγο και την εικόνα των τεχνολογικών επιτευγμάτων, η ανισότητα θα επιδεινωθεί.
Τεχνητή νοημοσύνη: Επιστήμονες του Κέμπριτζ προειδοποιούν για τις ρατσιστικές αναφορές στο πεδίο της τεχνολογίας, και σημειώνουν πως αν δεν «απορατσιστικοποιήσουμε» τον λόγο και την εικόνα των τεχνολογικών επιτευγμάτων, η ανισότητα θα επιδεινωθεί.

Ρομπότ, ψηφιακοί βοηθοι, εικόνες από το μέλλον όλα εκτός από επιτεύγματα της τεχνολογίας, στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης, διαθέτουν και ένα ακόμα κοινό στοιχείο. Οι εικόνες που παρουσιάζονται είναι πάντα λευκές, δηλαδή η μορφή τους είναι λευκών ανθρώπων. Το γεγονός  αυτό δημιουργεί προβληματισμό όσον αφορά το πόσο η απήχηση αυτού του σημαντικού τεχνολογικού «εργαλείου» στην ανθρωπότητα είναι καθολική.

Αυτό επισημαίνουν ειδικοί του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, οι οποίοι τονίζουν ότι τα σημερινά «πορτρέτα» και στερεότυπα σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη εγκυμονούν τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια «φυλετικά ομογενής» γενιά επιστημόνων και μηχανικών, που θα δημιουργεί «έξυπνες» μηχανές και συστήματα με ενσωματωμένες μια σειρά από προκαταλήψεις και μεροληψίες στους αλγόριθμούς τους.

Ανάγκη να αναπτυχθεί ένα «μετα-φυλετικό» μέλλον

Οι ερευνητές δρ. Κάντα Ντιχάλ και δρ Στέφεν Κέιβ του Κέντρου Leverhulme για το Μέλλον της Νοημοσύνης στο Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Philosophy and Technology», τονίζουν την ανάγκη να αμφισβητηθεί η «λευκή» ΑΙ και να προωθηθεί ένα «μετα-φυλετικό» μέλλον, όπου δεν διαγράφεται πλέον η ύπαρξη και η συμβολή των μη λευκών ανθρώπων.

Όπως αναφέρουν και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέκαθεν η Τεχνητή Νοημοσύνη αντανακλούσε την κυρίαρχη φυλετική σκέψη της κοινωνίας μας, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί γενικότερα στη μελλοντολογία και στην επιστημονική φαντασία μια μακρά παράδοση φυλετικών στερεότυπων. Αυτό, κατά βάθος, δικαιολογεί την αποικιοκρατία και τους διαχωρισμούς του παρελθόντος, συσχετίζοντάς τους με την ανώτερη νοημοσύνη και ισχύ των λευκών ανθρώπων.

«Με δεδομένο ότι η κοινωνία επί αιώνες προώθησε τη συσχέτιση της νοημοσύνης με τους Λευκούς Ευρωπαίους, είναι αναμενόμενο ότι όταν αυτή η κουλτούρα καλείται να φανταστεί ένα έξυπνο μηχάνημα, το φαντάζεται ως Λευκό μηχάνημα», σύμφωνα με την Ντιχάλ, που ηγείται της πρωτοβουλίας «Απο-αποικιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη», η οποία αναδεικνύει συστηματικά το πρόβλημα ότι ακόμη και οι μηχανές «φυλετικοποιούνται», με συνέπεια να διαιωνίζεται ο ρατσισμός.

Μεταξύ άλλων, δύσκολα βλέπει κανείς πραγματικά ή φανταστικά μαύρα ρομπότ, ενώ οι προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί στις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές μεταδίδουν συνήθως μια «λευκή» φυλετική ταυτότητα, μιλώντας π.χ. με τα τυπικά αγγλικά της μεσοαστικής λευκής τάξης, καθώς, σύμφωνα με τους δύο ερευνητές, έχει μέχρι στιγμής αποκλειστεί η ιδέα να προστεθούν στο γλωσσικό «ρεπερτόριο» μαύρες διάλεκτοι.

Ανάλογη «λευκή» εικόνα προκύπτει και από τις κάθε είδους αναζητήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη στη Google και σε άλλες μηχανές αναζήτησης (εξώφυλλα και εικόνες σχετικών βιβλίων, εικονογραφήσεις σχετικών άρθρων, κινηματογραφικές ταινίες κ.α.).

«Από το Terminator στο Blade Runner και από το Metropolis στο Ex Machina, σε όλες τις ταινίες πρωταγωνιστούσαν λευκοί ηθοποιοί. Τα μεταλλικά ή μεταλλικά ανθρωποειδή είχαν λευκά χαρακτηριστικά, όπως στην ταινία I, Robot. Ακόμη και η ασώματη Τεχνητή Νοημοσύνη, από τον HAL-9000 στην «Οδύσσεια του Διαστήματος» έως τη Σαμάνθα στην ταινία Her, έχει λευκή φωνή. Μόνο πολύ πρόσφατα έχουν υπάρξει λίγες τηλεοπτικές σειρές, όπως το Westworld, που χρησιμοποίησαν χαρακτήρες AI με ένα μείγμα τόνων του δέρματος», αναφέρουν οι δύο ειδικοί.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη συχνά απεικονίζεται ως πιο έξυπνη και ικανή από τους ανθρώπους. Η λευκή κουλτούρα δεν μπορεί να φανταστεί να ξεπερνιέται από ανώτερα όντα που μοιάζουν με φυλές, τις οποίες ιστορικά έχει κατατάξει ως κατώτερες», υπογραμμίζουν οι Κέιβ και Ντιχάλ.

Επίσης, προειδοποιούν ότι «η θεωρούμενη Λευκότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους έγχρωμους ανθρώπους να εξελιχτούν σε αυτό το πεδίο, αν δεν διευρυνθεί δημογραφικά η κοινότητα των προγραμματιστών. Το αποτέλεσμα θα είναι να επιδεινώσει τη φυλετική ανισότητα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments