Πολιτική

Βερβεσός για συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου: «Σημαντική εξέλιξη»

Βερβεσός για συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου: «Σημαντική εξέλιξη»
Βερβεσός για συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου: Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας σχολίασε τη συμφωνία Αθήνας και Καΐρου.

Θέση για τη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου πήρε ο Δημήτρης Βερβεσός. Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε δήλωσή του χαρακτηρίζει σημαντική την εξέλιξη της κατοχύρωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας με την υπογραφή της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Αθήνας και Καΐρου.

Πιο συγκεκριμένα, η δήλωση του κ. Βερβεσού έχει ως εξής: «Η συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, και παρά τις όποιες επιφυλάξεις διατυπώνονται, αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, με βάση το διεθνές δίκαιο, και το πρώτο βήμα για την επιβαλλόμενη ολική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά την εξέλιξη αυτή, κατά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που θα συγκληθεί, εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 στο Καστελλόριζο, θα διοργανωθεί εκδήλωση με θέμα “Τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν, κατά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο“, με τη συμμετοχή έγκριτων ακαδημαϊκών και νομικών επιστημόνων».

Σε χθεσινή συνέντευξή του, στη συμφωνία αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός τόνισε ότι «η επήρεια των ελληνικών νησιών κατοχυρώνεται απολύτως». Στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha υποστήριξε ακόμα πως: «Και μόνο η λυσσώδης αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας αποδεικνύει τη σπουδαία διπλωματική επιτυχία της ελληνικής πλευράς». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «βαθύτατη εθνική μικροψυχία».

Αντίθετα, ο Νίκος Κοτζιάς, πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στις «πέντε πληγές» που ανοίγει η συγκεκριμένη συμφωνία σε άρθρο – παρέμβασή του που δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments