Ελλάδα

Πλημμύρες στην Εύβοια: Μαρτυρίες πληγέντων για απουσία του κρατικού μηχανισμού

Πλημμύρες στην Εύβοια: Μαρτυρίες πληγέντων για απουσία του κρατικού μηχανισμού
Πλημμύρες στην Εύβοια: Για απουσία του κρατικού μηχανισμού κάνουν λόγο κάτοικοι των πληγείσων περιοχών που αναφέρουν ότι το 112 δεν απαντούσε, το ίδιο και η Πυροσβεστική.

Πέντε νεκροί και δύο αγνοούμενοι ο βαρύς απολογισμός της καταστροφής που έπληξε την Εύβοια. Οι υλικές ζημιές είναι ανυπολόγιστες καθώς σπίτια και καταστήματα έχουν καταστραφεί με τους ανθρώπους εκεί να προσπαθούν να σώσουν ό, τι μπορούν μέσα από τις λάσπες.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ήδη από την Πέμπτη προειδοποιούσε για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επρόκειτο να πλήξουν την Εύβοια τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ πλημμύρες είχαν ήδη σημειωθεί στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι οι προβλέψεις που είχαν για την ποσότητα του νερού που θα έπεφτε με τη βροχή δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς τα φαινόμενα ήταν πιο έντονα. Σημείωσε παράλληλα ότι το 112 καλώς δεν λειτούργησε γιατί θα προκαλούσε πανικό και εκατόμβη θυμάτων.

“Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη, έχουμε 5 νεκρούς τρεις πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να διαφύγουν. Είχαμε ετοιμάσει το 112. Είναι επιχειρησιακό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια” σημείωσε, εξερχόμενος από το δημαρχείο των Βασιλικών όπου συμμετείχε σε συσκέψεις με τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τους επικεφαλής όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην πληγείσα περιοχή.

Ωστόσο τόσο στο ΜΜΕ όσο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έρχονται καταγγελίες πολιτών που λένε ότι έμειναν απροστάτευτοι χωρίς τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού, ενώ το νούμερο 112 δεν απαντούσε στις κλήσεις τους, με αποτέλεσμα να μείνουν έκθετοι στην κακοκαιρία με κίνδυνο για τη ζωή τους.

«Το 112 της Πολιτικής Προστασίας το καλούσα, και όλο βούιζε. Εμείς πήραμε τηλέφωνο το 112 και άλλες υπηρεσίες, καλούσαν και δεν το σήκωνε κανείς. Με έσωσε ο κουνιάδος μου με το τρακτέρ, αλλιώς θα πνιγόμουν. Το αυτοκίνητό μου δεν το βρήκα», ανέφερε κάτοικος από το Μπούρτζι μιλώντας στο Mega.

Mια γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών με Αναπηρία, κατήγγειλε στην σελίδα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, ότι τα ξημερώματα η πυροσβεστική δεν απαντούσε στις συνεχείς κλήσεις της, ενώ κινδύνευε η ίδια και τα παιδιά της μέσα στο σπίτι.

Η πυροσβεστική απεγκλώβισε τελικά την συγκεκριμένη οικογένεια μετά τις 11 το πρωί. Στην ίδια ανάρτηση του Περιφερειάρχη, υπάρχουν και άλλες καταγγελίες για απουσία του κρατικού μηχανισμού, με την Πολιτική Προστασία να μην απαντά στα τηλέφωνα των πολιτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments