Ελλάδα

EΜΥ για Εύβοια: Υπήρξε προειδοποίηση για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

EΜΥ για Εύβοια: Υπήρξε προειδοποίηση για τα έντονα καιρικά φαινόμενα
EΜΥ για Εύβοια: Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την μεγάλη καταστροφή στην Εύβοια η Υπηρεσία αναφέρει ότι είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν την περιοχή ήδη από την Πέμπτη.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των μετεωρολόγων στις δηλώσεις του υπουργού Πολιτική Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά για την μη σωστή πρόβλεψη που είχε στη διάθεσή του ο κρατικός μηχανισμός αναφορικά με το μέγεθος της κακοκαιρίας που θα πλήξει την Εύβοια. Μετά τις δηλώσεις του διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Θοδωρής Κολλυδά, ήρθε ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την καταστροφή στην Εύβοια που υπάρχει σαφής αναφορά ότι η υπηρεσία είχε εκδώσει εγκαίρως Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, το οποίο επικαιροποιήθηκε την Πέμπτη, με λεπτομέρειες.

Μεταξύ άλλων, στο σχετικό δελτίο Τύπου υπογραμμίζεται ότι υπήρξε ειδική αναφορά για την κακοκαιρία που επρόκειτο να πλήξει την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας.

Διαβάστε πιο αναλυτικά το δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε σχέση με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες η ΕΜΥ επισημαίνει τα εξής:

α. Την Τρίτη 4/8/2020 με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού προειδοποιούσε για έντονα καιρικά φαινόμενα που θα εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές της χώρας από την Τετάρτη 5/8 έως και την Κυριακή 9/8.

Την Πέμπτη 6/8/2020 το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού επικαιροποιήθηκε με περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες.

Για την περιοχή της Εύβοιας όπου τα ισχυρά φαινόμενα είχαν τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, ανέφερε συγκεκριμένα:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από θυελλώδεις ανέμους, θα επηρεάσουν:

Το ΣΑΒΒΑΤΟ (08-08-2020) την Θεσσαλία, τη Στερεά και την Εύβοια.

Την ΚΥΡΙΑΚΗ (9-08-2020) τη Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες μέχρι και τις πρωινές ώρες”.

β. Στα Έκτακτα Δελτία Επιδείνωσης Καιρού η ΕΜΥ ποτέ δεν αναφέρει ύψη υετού αναλυτικά ανά περιοχή διότι αυτό δεν είναι εφικτό, όπως είναι γνωστό σε όλη την μετεωρολογική επιστημονική κοινότητα.

Μ. Αναδρανιστάκης Υποδιοικητής ΕΜΥ

Οι δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά

«Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά».

Ο κ. Κολυδάς είχε σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού λέγοντας «στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως το έκτακτο δελτίο τηρούσε τα όρια χαρακτηρισμού του με πορτοκαλί δείκτη προειδοποίησης και θεωρείται ατυχής η έκφραση που διατυπώθηκε ότι “δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη”… Προσωπική μου άποψη είναι ότι η δήλωση αυτή, εκτός από ατυχής, είναι και άδικη για όσους υπηρετούν την επιστήμη αλλά και την πολιτεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments