Ελλάδα

Εύβοια: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις φονικές πλημμύρες

Εύβοια: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις φονικές πλημμύρες
Εύβοια: Αναμένεται να οριστεί και ειδικός πραγματογνώμονας από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, ο οποίος θα συντάξει πόρισμα- μελέτη για να διαπιστωθούν οι τυχόν παθογένειες.

Την εντολή για την διενέργεια διπλής εισαγγελικής έρευνας για αδικήματα και σε βαθμό κακουργήματος διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημ. Προκοπίου με αντικείμενο να διαπιστωθούν τα αίτια και οι ευθύνες για τον τραγικό χαμό 8 συνανθρώπων μας από τις πλημμύρες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας. Από την μία θα αναζητηθούν ευθύνες της πυροσβεστικής για παραλείψεις και λάθη στο χειρισμό του φαινομένου και από την άλλη, θα εξεταστεί το ζήτημα των τυχόν αυθαίρετων δομήσεων και των παράνομων επιχωματώσεων στην κοίτη του ποταμού «Λήλαντα».

Η πρώτη παραγγελία για έρευνα δόθηκε στο ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής Χαλκίδας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή» καθώς και όποια άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα προκύψουν. Η δεύτερη παραγγελία (κατεπείγουσα) στάλθηκε στην πταισματοδίκη Χαλκίδας με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού «Λήλαντα» ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών.

Στο πλαίσιο της δεύτερης έρευνας θα αναζητηθούν ευθύνες πέραν των πολιτών που έχτισαν ή μπάζωσαν παράνομα, κυρίως των αρμόδιων υπηρεσιών και στελεχών τους που δεν έπραξαν το καθήκον τους. Μάλιστα αναμένεται να οριστεί και ειδικός πραγματογνώμονας από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, ο οποίος θα συντάξει πόρισμα- μελέτη για να διαπιστωθούν οι τυχόν παθογένειες. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως με εντολή του κ. Προκοπίου , αντεισαγγελέας Χαλκίδας θα μεταβεί αύριο στα σημεία των καταστροφών, συνοδευόμενος από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοψία.

Στην Εύβοια ο πρωθυπουργός – Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές στην Εύβοια μετά το ΚΥΣΕΑ, όπως είχε ανακοινωθεί από χθες. Η καταστροφική κακοκαιρία άφησε πίσω της 8 νεκρούς και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Μπούρτζι όπου περπάτησε κατά μήκος της παραλίας και συνομίλησε με πολίτες των πληγέντων περιοχών, εκφράζοντάς τους την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης και δίνοντάς τους την υπόσχεση για όσο το δυνατόν αμεσότερη αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η περιοχή. Επίσης πραγματοποιείται συνάντηση με αρμόδιους φορείς.

Η χθεσινή θεομηνία που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Κυριακής είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οκτώ άνθρωποι μεταξύ των οποίων κι ένα βρέφος οκτώ μηνών. Ο τραγικός επίλογος γράφτηκε σήμερα με την εύρεση της σορού του 70χρονου, που αγνοείτο από χθες, καθώς τα ορμητικά νερά τον παρέσυραν από το Μπούρτζι και τελικά βρέθηκε ύστερα από 24 και πλέον ώρες στην παραλία των Αγίων Αποστόλων στον Κάλαμο.

Χθες στην Εύβοια βρέθηκαν οι υπουργοί κ.κ. Χαρδαλιάς και Χρυσοχοΐδης όπου συμμετείχαν σε συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς. Ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν για την εξέλιξη των επιχειρήσεων συνεχώς και απεύθυνε μήνυμα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού:

«Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Ενημερώνομαι συνεχώς για την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής και αύριο θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή».  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν διαρκώς από τους αρμόδιους παράγοντες για την διαχείριση της καταστροφής, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ήταν από την πρώτη στιγμή σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, τον δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων, Γεώργιο Ψαθά και τη δήμαρχο Χαλκιδέων, Ελένη Βάκα. svg%3E

Τεράστιες υλικές καταστροφές

Δεν έχει ακόμα αρχίσει η καταγραφή των υλικών ζημιών που είναι τεράστιες. Σπίτια, καταστήματα και αγροκτήματα έχουν διαλυθεί. Στο δήμο Μεσαπίων υπολογίζεται ότι περίπου 2,500 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, χωρίς να γνωρίζουμε ποια από αυτά μπορούν να κατοικηθούν. Συγκεκριμένα το χωριό Πολιτικά αντιμετωπίζει ακόμα προβλήματα ηλεκτροδότησης ενώ έχει καλυφθεί από λάσπη. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ η καταγραφή των ζημιών θα ξεκινήσει την Τετάρτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments