Ελλάδα

Πολιτική Προστασία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Χαλκιδέων, Διρφύων – Μεσσαπίων και Δήμου Λαγκαδά

Πολιτική Προστασία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Χαλκιδέων, Διρφύων – Μεσσαπίων και Δήμου Λαγκαδά
Πολιτική Προστασία: Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν οι Δήμοι Χαλκιδέων, Διρφύων - Μεσσαπίων Ευβοίας και Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, μετά τις φονικές πλημμύρες.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν δύο Δήμοι της Εύβοιας και ένας της Θεσσαλονίκης, μετά τις φονικές πλημμύρες του Σαββατοκύριακου. Οι κηρύξεις σύμφωνα με την ενημέρωση θα ισχύουν για έξι μήνες.

Αναλυτικά η ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας:

“Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, κήρυξε Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας τους Δήμους:

  • Χαλκιδέων (εκτός της κοινότητας Ανθηδόνας) και Διρφύων – Μεσσαπίων (εκτός της κοινότητας Στροπώνων της Δημοτικής Ενότητας Διρφύων και της Κοινότητας Αγίας Σοφίας της Δημοτικής Ενότητας Μεσσαπίων) της Π.Ε. Εύβοιας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και
  • Λαγκαδά (εκτός της κοινότητας Αρδαμερίου της Δημοτικής Ενότητας Κορώνειας), της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους) που εκδηλώθηκαν, από 6 έως 9 Αυγούστου 2020. Οι Κοινότητες Ανθηδόνας, Αρδαμερίου, Στροπώνων και Αγίας Σοφίας, που επλήγησαν εκ νέου από έντονα καιρικά φαινόμενα, είναι ήδη κηρυγμένες σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Οι εν λόγω κηρύξεις θα ισχύουν για έξι μήνες”.

Αυτές είναι οι αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή και των θάνατο οκτώ πολιτών:

Τα αίτια που οδήγησαν στις πλημμύρες στην  με τους οκτώ νεκρούς ανέλυσε ο καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις έξι», ο κ. Λέκκας τόνισε ότι η «φύση εκδικείται όταν ο άνθρωπος επεμβαίνει αλόγιστα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή οι κύριοι λόγοι για την τραγωδία με τους οκτώ νεκρούς στην Εύβοια είναι:

  • Οι αυθαίρετοι οικισμοί στην εκβολή ποταμού, νομιμοποιημένοι στο πέρασμα του χρόνου από την πολιτεία.
  • Τα καμένα δάση και περιοχές που αδυνατούσαν να εμποδίσουν τα νερά.
  • Το μέγεθος της έντασης του ίδιου του καιρικού φαινομένου.

Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, κατά 1,5 μέτρο υψηλότερα από το 2009 έφτασε η στάθμη των νερών του ποταμού Λίλαντα στην Εύβοια αποκαλύπτοντας έτσι και τη σφοδρότητα του φαινομένου. Το ύψος της βροχόπτωσης έφτασε ενδεχομένως και τα 350 χιλιοστά σε σύγκριση με τα 150 της προηγούμενης πλημμύρας. «Εκεί πάντα θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα καθώς στις εκβολές του ποταμού έχει δημιουργηθεί οικιστική περιοχή. Είναι αυθαίρετες κατασκευές που στη συνέχεια νομιμοποιήθηκαν και θα δημιουργούν πάντα πρόβλημα στην περιοχή» είπε.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές τους. Η κακοκαιρία άφησε 3.000 πλημμυρισμένα σπίτια, κατεστραμμένα αυτοκίνητα, οδικές αρτηρίες και επαγγελματικούς χώρους στο έλεος της λάσπης.  Μάλιστα, ακόμα και μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 10 Αυγούστου κάποιες περιοχές της Εύβοιας δεν είχαν ρεύμα και νερό με τον κρατικό μηχανισμό να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αποκαταστήσει τις βλάβες. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ μετά τις αδιάκοπες προσπάθειες των συνεργείων επανηλεκτροδοτήθηκαν οι περιοχές Αμάρυνθος, Ν. Αρτάκη, Μύτικο και Σχηματάρι. Επιπλέον αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στο δίκτυο στην Καμαρίτσα, Πολιτικά, Κακοπέρατο, Ψαχνά, Βασιλικό και Ερέτρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments