Οικονομία

Σου φτιάχνει “κουμπαρά” με ένα κλικ

Σου φτιάχνει “κουμπαρά” με ένα κλικ
Η ελληνοβρετανική fintech εταιρεία Plum με γραφεία σε Αθήνα και έδρα στο Λονδίνο, δίνει συμβουλές αποταμίευσης χρημάτων για μικρά και μεγάλα πορτοφόλια.

Αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών που χρησιμοποιούν εφαρμογές προσωπικής οικονομικής διαχείρισης σε όλο τον κόσμο για να έχουν πάντα τον έλεγχο των χρημάτων τους. Μεταξύ των εφαρμογών (fintech) που συνδυάζουν την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, έχει ξεχωρίσει η ελληνοβρετανική start up Plum, η οποία, όπως αναφέρει και το Real Money έχει πλέον περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες και έχει λάβει χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 19,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης με έδρα το Λονδίνο και γραφεία στην Αθήνα είναι ο 36χρονος Έλληνας Βίκτωρας Τροκούδης, ο οποίος πριν από 3 χρόνια συνειδητοποίησε ότι υπάρχει πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές προσπαθούν να αποταμιεύσουν και να διαχειριστούν τα χρήματα τους.

Έτσι αποφάσισε να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να αυτοματοποιήσει τις βασικές επιλογές για έναν πελάτη όπως η εξοικονόμηση, οι επενδύσεις και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, αναφορικά με το πως και από που μπορεί ο εκάστοτε χρήστης να αποταμιεύσει. Η ιδέα του βρήκε θερμούς υποστηρικτές και πριν από καιρό η Plum “σήκωσε” εν νέου κεφάλαια ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς προετοιμάζεται για την επέκτασή της στην Ευρώπη.

Αλλά, τι είναι το Plum; Το Plum είναι ένας προσωπικός βοηθός οικονομικών που συνομιλεί με τους χρήστες του μέσω Facebook messenger και σύντομα και με δικό του app. Αξιοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, και αποκτώντας πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα, βοηθάει τους χρήστες να εξοικονομούν αλλά και να αξιοποιούν τα χρήματα τους χωρίς κόπο, κόστος ή αλλαγές στις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Ας μάθουμε όμως και το πώς λειτουργεί; Ο χρήστης συνδέει το λογαριασμό του με το Plum. Αμέσως οι έξυπνοι αλγόριθμοι του αναλύουν στο παρασκήνιο τις κινήσεις του λογαριασμού αναγνωρίζοντας και κατηγοριοποιώντας τις, χαρτογραφώντας έτσι την καταναλωτική του συμπεριφορά.

Στη συνέχεια υπολογίζει ένα μικρό ποσό το οποίο θα μπορούσε ο χρήστης να αποταμιεύει κάθε λίγες μέρες χωρίς να αλλάξει στην ουσία κάποια από τις συνήθειες του. Βάζοντας τα χρήματα αυτά στην άκρη αυτόματα, ο χρήστης βλέπει τις αποταμιεύσεις του να αυξάνονται. Φυσικά, μπορεί ανά πάσα στιγμή να επέμβει ζητώντας από το ρομπότ να μεγαλώσει ή να μικρύνει το ποσό της αποταμίευσης ή να κάνει ανάληψη από τον αποταμιευτικό του λογαριασμό.

Η χρηματοδότηση των 10 εκατομμυρίων δολαρίων θα υποστηρίξει τα πλάνα της εταιρείας ώστε να επεκταθεί σε νέες ευρωπαϊκές αγορές και να αναπτύξει περαιτέρω την εφαρμογή. Η Global Brain με έδρα την Ιαπωνία ηγείται του νέου γύρου χρηματοδότησης ενώ συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Έρευνας και Ανάπτυξης, η οποία συμμετείχε και σε προηγούμενους γύρους για την Plum.

Μπορεί η επέκταση της νεοφυούς επιχείρησης στην Ευρώπη να είναι ένας από τους επόμενους στόχους αλλά ο Έλληνας συνιδρυτής Βίκτωρ Τροκούδης, δεν θα μπορούσε να μην επεκτείνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας της Plum και στην Ελλάδα. Η ομάδα της εταιρείας αυτή τη στιγμή αποτελείται από 60 άτομα σε Λονδίνο και Αθήνα, ενώ στόχος είναι να φθάσουν τα 80 μέχρι το τέλος του έτους. Η ελληνική ομάδα αποτελεί τον τεχνικό πυρήνα της εταιρείας η οποία έχει “χτισει” το mobile app και καλύπτει τις υψηλές τεχνολογικές απαιτήσεις λειτουργικότητας και ασφάλειας που παρέχει η Plum.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments