Διεθνή

Μεγάλη φωτιά στο Τσεσμέ – Εκκενώθηκαν περιοχές

Μεγάλη φωτιά στο Τσεσμέ – Εκκενώθηκαν περιοχές
Φωτιά Τσεσμέ: Μεγάλη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στα τουρκικά παράλια, η οποία είναι ορατή και από τη Χίο.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική της Τουρκίας για μεγάλη φωτιά στο Τσεσμέ. Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 23:00 την Πέμπτη 13 Αυγούστου και μαίνεται έως και αυτή την ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το politischios.gr, το μέτωπο είναι ορατό από το νησί της Χίου και κατακαίει θαμνώδη και δασική έκταση.

Μάλιστα, έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Στο σημείο επιχειρούν να παρέμβουν στελέχη της Πυροσβεστικής από τη Σμύρνη, με τις συνθήκες για την κατάσβεση να χαρακτηρίζονται εξαιρετικά δύσκολες. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες χιλιάδες κάτοικοι έχουν εκκενώσει την περιοχή. Ο Κυβερνήτης της Περιφέρειας Ουνάλ Τσακίσι δήλωσε ότι «η επιχείρηση συνεχίζεται. Εκκενώσαμε τέσσερις περιοχές για προληπτικούς λόγους. Προσπαθούμε να περιορίσουμε την φωτιά πριν κάψει σπίτια».

Χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω εικόνες:

Λίγα λόγια για το Τσεσμέ:

Το Τσεσμέ είναι παραθαλάσσια πόλη και περιφέρεια στο δυτικό άκρο της Τουρκίας, στην επαρχία της Σμύρνης. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της χερσόνησος της Ερυθραίας, 85 χιλιόμετρα δυτικά της Σμύρνης, απέναντι από τη Χίο, από την οποία απέχει 9 ναυτικά μίλια. Σε ένα κόλπο βορειοδυτικά του Τσεσμέ, στο σημερινό χωριό Ildırı, κατά τη αρχαιότητα βρισκόταν η αρχαία ιωνική πόλη Ερυθρές και η περιοχή της σημερινής πόλης λεγόταν Κύσος. Η πόλη στη σημερινή θέσης της άρχισε να αναπτύσσεται κατά τους Βυζαντινούς χρόνους.

Η πόλη έζησε τη χρυσή περίοδό της τον 14ο αιώνα, όταν δόθηκε στους Γενοβέζους. Οι Γενοβέζοι κατασκεύασαν στην πόλη ένα φρούριο, το οποίο στη συνέχεια ανακαινίστηκε από τους Οθωμανούς. Η πόλη κατελήφθη το 1508 από τον Βαγιαζήτ Β΄. Τον Ιούλιο του 1770, κατά τη διάρκεια των Ορλωφικών στην πόλη δόθηκε η ναυμαχία του Τσεσμέ, η οποία έληξε με νίκη του ρωσικού ναυτικού. Η πόλη ανέκαμψε ξανά τον 19ο αιώνα, με την άφιξη μεταναστών από την Πελοπόννησο (γνωστοί ως «Μωραΐτες») και τα νησιά του Αιγαίου και πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή είχε 19.000 κατοίκους, από τους οποίους οι 17.000 ήταν Έλληνες. Η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά στο τέλος του 20ού αιώνα και σήμερα είναι ένας από τους κύριους προορισμούς στην Τουρκική Ριβιέρα.

Έίναι σημαντικός τουριστικός προορισμός και θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς στο κόσμο για ιστιοσανίδα. Επίσης είναι σημαντικό αγροτικό κέντρο, ιδίως καλλιέργειας καρπουζιών που έχουν αντικαταστήσει την καλλιέργεια των αμπελιών. Επίσης έγιναν ανεπιτυχείς προσπάθειες καλλιέργειας μαστιχόδεντρου. Αξιοθέατα της πόλης πέρα από το κάστρο είναι το καραβάν σεράι του 18ου αιώνα, ο παραλιακός δρόμος, η μαρίνα και ο πρώην χριστιανικός καθεδρικός του Αγίου Χαραλάμπου, ο οποίος σήμερα έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό κέντρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments