Διεθνή

Λευκορωσία ΝΑΤΟ: Δριμύ κατηγορώ Λουκασένκο ότι συγκεντρώνεται στρατός στα σύνορα – Τι απαντά η Συμμαχία

Λευκορωσία ΝΑΤΟ: Δριμύ κατηγορώ Λουκασένκο ότι συγκεντρώνεται στρατός στα σύνορα – Τι απαντά η Συμμαχία
Λευκορωσία ΝΑΤΟ: Ο πρόεδρος Λουκασένκο κατηγορεί τη στρατιωτική αμυντική συμμαχία ότι συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα της χώρας του.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο κάλεσε τους υποστηρικτές του να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της χώρας, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι συγκεντρώνει δυνάμεις στα δυτικά σύνορά της.

«Αγαπητοί φίλοι, σας κάλεσα εδώ όχι για να υπερασπιστείτε εμένα αλλά επειδή, για πρώτη φορά μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, μπορείτε να υπερασπιστείτε τη χώρα, την ανεξαρτησία της και τις οικογένειές σας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο 65χρονος Λουκασένκο μιλώντας στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Μινσκ.

«Η ηγεσία του ΝΑΤΟ μας ζητά να διεξάγουμε νέες εκλογές. Αν υποκύψουμε στις επιθυμίες τους, θα πεθάνουμε ως κράτος», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι νατοϊκά άρματα και αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί σε απόσταση 15 λεπτών από τα σύνορα. Είπε επίσης ότι οι γειτονικές χώρες, όπως η Λιθουανία, η Λετονία, η Πολωνία και η Ουκρανία «μας διατάζουν να κάνουμε νέες εκλογές».

Περιστοιχιζόμενος από τους σωματοφύλακές του και έχοντας δίπλα του τον γιο του, Νικολάι, ο οποίος συχνά παρουσιάζεται ως πιθανός διάδοχός του, ο Λουκασένκο κατήγγειλε ότι κάποιοι θέλουν να επιβάλουν στη χώρα του «μια κυβέρνηση από το εξωτερικό». «Δεν έχουμε φίλους, όλοι θέλουν να μας γονατίσουν. Η Λευκορωσία δεν θα διαιρεθεί όπως το 1939. Δεν θα ξεχάσουμε», συνέχισε.

Παράλληλα, ο Λουκασένκο εξέφρασε ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις «αν αυτό θέλει ο λαός» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας. Στη συνέχεια, αποχώρησε, υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους. Σε αυτό το σημείο, να θυμίσουμε πως από την περασμένη Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αμφισβητούν την επανεκλογή του Λουκασένκο στην προεδρία, καταγγέλλοντας μαζική νοθεία.

Το ΝΑΤΟ διαψεύδει ότι συγκεντρώνονται στρατεύματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Από την άλλη, το ΝΑΤΟ απέρριψε τους ισχυρισμούς του προέδρου της Λευκορωσίας, σύμφωνα με τον οποίο συγκεντρώνονται νατοϊκά στρατεύματα κοντά στα δυτικά σύνορα της χώρας του. Ωστόσο, η Συμμαχία τόνισε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει συγκέντρωση στρατευμάτων στην περιοχή. Η πολυεθνική παρουσία του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας δεν συνιστά απειλή για καμία χώρα. Είναι αυστηρά αμυντική, αναλογική και σχεδιασμένη για να προλαμβάνει τις συγκρούσεις και να διαφυλάττει την ειρήνη», φανέρωσε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας, καλώντας το Μινσκ να σεβαστεί τις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών, όπως το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία.

Από την πλευρά της η Λιθουανία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ότι δεν συνιστά στρατιωτική απειλή για τη γειτονική της Λευκορωσία. «Η κρίση στη Λευκορωσία είναι πολιτική. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός από την ηγεσία της Λευκορωσίας περί ανάμιξης ξένων χωρών ή για απειλές εκ μέρους τους συνιστά προσπάθεια να μεταβιβάσει αλλού την ευθύνη και να δικαιολογήσει τις δικές της ενέργειες», προέταξε ο υπουργός Άμυνας Ραϊμούντας Καρόμπλις.

Και συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι όλες οι διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις στη Λιθουανία διεξάγονται με βάση το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί εδώ και πολύ καιρό. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους τόνισε ότι η δήλωση του Λουκασένκο περί συγκέντρωσης στρατευμάτων είναι «ψέμα» και έχει ως στόχο να δικαιολογήσει το κάλεσμά του για βοήθεια από τη Ρωσία. Η ρωσική παρέμβαση «θα καταστρέψει ολοσχερώς την ανεξαρτησία της χώρας, είναι θλιβερό», έγραψε στο Twitter.

Διαδήλωση υπέρ του Αλεξάντερ Λουκασένκο

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ του Αλεξάντερ Λουκασένκο, λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη αντικυβερνητική κινητοποίηση που οργανώνει η αντιπολίτευση στο Μινσκ. Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες συνελήφθησαν μετά τις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, στις οποίες οι αντίπαλοι του Λουκασένκο καταγγέλλουν ότι έγινε νοθεία για να κρύψει το γεγονός ότι, μετά από 25 χρόνια την εξουσία, έχει χάσει τη λαϊκή υποστήριξη.

Ο ίδιος δηλώνει νικητής των εκλογών, επικαλούμενος τα επίσημα αποτελέσματα με βάση τα οποία κέρδισε με ποσοστό άνω του 80%. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στο κέντρο του Μινσκ για να εκφράσουν τη στήριξή τους στον Λουκασένκο, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές. «Η μητέρα πατρίδα κινδυνεύει», δήλωσε από τα μεγάφωνα ένας ομιλητής, απευθυνόμενος στο πλήθος που φώναζε ρυθμικά: «Είμαστε ενωμένοι, αδιαίρετοι».

Πολλοί μάλιστα, κρατούσαν σημαίες της Λευκορωσίας και φώναζαν «Για τη Λευκορωσία» και «Για τον Μπάτκα», όπως αποκαλούν χαϊδευτικά τον πρόεδρο. Από τα μεγάφωνα ακουγόταν πατριωτική μουσική. «Είμαι υπέρ του Λουκασένκο», είπε η Άλλα Γκεοργκίεβνα, 68 ετών. «Δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι ξεσηκώθηκαν εναντίον του. Χάρη σε αυτόν παίρνουμε στην ώρα τους τον μισθό και τη σύνταξή μας», εξήγησε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments