Ελλάδα

Μέτρα κορωνοϊός: Όλα όσα ισχύουν από σήμερα 17 Αυγούστου

Μέτρα κορωνοϊός: Όλα όσα ισχύουν από σήμερα 17 Αυγούστου
Μέτρα κορωνοϊός: Σε ΦΕΚ όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στο πλαίσιο αναχαίτισης της διασποράς του ιού στη χώρα.

Δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ισχύουν από σήμερα 17 Αυγούστου. Συγκεκριμένα:

  • Όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, έως 24 Αυγούστου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές (σε ισχύ από τη Δευτέρα).
  • Εφαρμογή όλου του πακέτου μέτρων Πόρου και σε Πάρο και Αντίπαρο έως 24 Αυγούστου, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11:οο μ.μ.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Συγκεκριμένα:

  • Δήμοι Πάρου και Αντιπάρου Παράταση έως 24/08 των μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με το κλείσιμο των καταστημάτων να μεταφέρεται στις 12 τα μεσάνυχτα αντί για 11 η ώρα το βράδυ που ίσχυε ως σήμερα. Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εντός των ορίων των Δήμων Πάρου και Αντιπάρου της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου απαγορεύεται από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ..
  • Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21, συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01.
  • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα των επιχειρήσεων της παρ. 1 είναι τέσσερα (4) άτομα, εξαιρουμένης της περίπτωσης συγγενών πρώτου βαθμού, οπότε ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα αυξάνεται στα έξι (6) άτομα.
  • Εντός των Δήμων Πάρου και Αντιπάρου, αναστέλλεται η λειτουργία λαϊκών αγορών και υπαίθριων αγορών.
  • Εντός των Δήμων Πάρου και Αντιπάρου, αναστέλλεται η πραγματοποίηση οποιωνδήποτε εκδηλώσεων διασκέδασης συνεπάγονται την παρουσία κοινού.
  • Εντός των Δήμων Πάρου και Αντιπάρου, είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.

Οι περιοχές στις οποίες θα κλείνουν τα μπαρ και τα εστιατόρια στις 12 τη νύχτα με ισχύ για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020 και ώρα 7.00 π.μ. έως και τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020

Εντός των ορίων:

  • των Περιφερειών Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
  • των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και
  • των Δήμων Μυκόνου, Πάρου, Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω τίθεται ανώτατο όριο πενήντα (50) συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και τελετών, όπως γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, καθώς και των συνδεόμενων με τις τελετές αυτές δεξιώσεων ή άλλων εκδηλώσεων.

Το μέτρο δεν καταλαμβάνει:

α) τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της παρ. 1 του άρθρου δεύτερου της παρούσας, β) τις εκδηλώσεις ζωντανού θεάματος και ακροάματος (όπως παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής) και γ) τις υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών.

Ειδικοί κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος – Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εντός των ορίων:

  • των Περιφερειών Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
  • των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και
  • των Δήμων Μυκόνου, Πάρου, Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω, απαγορεύεται από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ. της επόμενης ημέρας.
  • Η απαγόρευση καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ
  • 56.10, παροχής ποτών/
  • ΚΑΔ 56.30 και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/
  • ΚΑΔ 56.21 συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, καθώς και εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συ- ναφών)/
  • ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/
  • ΚΑΔ 93.29.19.01.

Οι δραστηριότητες του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπονται εντός των ορίων των Περιφερειών, Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων του πρώτου εδαφίου και κατά το εκεί προσδιοριζόμενο χρονικό διάστημα, μόνο κατά το σκέλος που αφορά σε διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), τηρουμένης της απόστασης ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών και εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το σύνολο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Λήψη μέτρων κατά της εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου Ορεστιάδας για το χρονικό διάστημα από 14.8.2020 έως και 31.8.2020.

  • Προσωρινό περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 14.8.2020 έως και τις 31.8.2020, των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) Φυλακίου Ορεστιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Ορεστιάδας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αυστηρά εντός αντίστοιχης περιμέτρου που θα εφαρμόσει η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της.
  • Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται η είσοδος στην ως άνω δομή φιλοξενίας τρίτων προσώπων, με την εξαίρεση του Διοικητή του Κ.Υ.Τ., των φορέων υποστήριξης διοικητικής διαχείρισης, των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, των εργαζομένων της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις με ισχύ έως την 31η Αυγούστου 2020

Σε οποιαδήποτε υπαίθρια συνάθροιση δεν τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμιση μέτρου μεταξύ των παρευρισκομένων επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας προστασίας Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού με ισχύ έως την 31η Αυγούστου 2020

Επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας προστασίας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού στο σύνολο της Επικράτειας, ως εξής:

  •  Στους διαμένοντες και εργαζομένους στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.), σε όλες τις ανοιχτές δομές φιλοξενίας, καθώς και σε κάθε είδους δομή και χώρο υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών.
  •  Στους διαμένοντες, ωφελούμενους και εργαζομένους σε ανοικτές και κλειστές δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, δημόσιες και ιδιωτικές, ιδίως σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας.
  • Εντός στρατοπέδων.

Λήψη μέτρων κατά της εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 στη δομή φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών Δράμας για το χρονικό διάστημα από 14.8.2020 έως και 31.8.2020.

  • Τον προσωρινό περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 14.8.2020 έως και τις 31.8.2020, των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στη δομή φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών Δράμας – Αποθήκη Νο 3 της Βιομηχανικής Περιοχής του Δήμου Δράμας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αυστηρά εντός αντίστοιχης περιμέτρου που θα εφαρμόσει η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.).

Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος σε εργαζόμενους μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων με ισχύ για το χρονικό διάστημα από 17.8.2020 έως και 31.8.2020

  • Όλοι οι εργαζόμενοι μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων που επιστρέφουν από άδεια υποβάλλονται σε υποχρεωτικό προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που διενεργείται με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, είτε δωρεάν από δημόσιες δομές υγείας της Χώρας είτε από ιδιωτικά εργαστήρια. Οι εργοδότες ή οι προϊστάμενοι των προσώπων αυτών υποχρεούνται να διενεργούν έλεγχο περί της πλήρωσης της ανωτέρω προϋπόθεσης, πριν υποδεχθούν τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου στους χώρους ευθύνης τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments