Διεθνή

Λευκορωσία Μακρόν: Κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών

Λευκορωσία Μακρόν: Κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών
Λευκορωσία Μακρόν: «Να συνεχίσει να κινητοποιείται» στο πλευρό των διαδηλωτών της Λευκορωσίας καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προέτρεψε χθες, Κυριακή 1 Αυγούστου, την Ευρωπαϊκή Ένωση να «συνεχίσει να κινητοποιείται στο πλευρό των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που διαδηλώνουν στη Λευκορωσία εναντίον του καθεστώτος του προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο». Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει να κινητοποιείται στο πλευρό των εκατοντάδων χιλιάδων Λευκορώσων που διαδηλώνουν ειρηνικά αξιώνοντας να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους, η ελευθερία τους και η κυριαρχία τους».

Το μήνυμα αυτό αναρτήθηκε καθώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στο Μινσκ για να απαιτήσουν την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Λουκασένκο, που αρνείται να εγκαταλείψει το αξίωμα μία εβδομάδα μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του σε αυτό.

Αντιδρώντας στην επιδείνωση της κρίσης, η Ένωση έδωσε την Παρασκευή το πράσινο φως για να επιβληθούν στοχευμένες κυρώσεις εναντίον Λευκορώσων αξιωματούχων που φέρονται να ευθύνονται για την καταστολή των κινητοποιήσεων και για την καταγγελθείσα νοθεία στις προεδρικές εκλογές. Υπενθυμίζεται πως ο Αλεξάντερ Λουκασένκο κατηγόρησε το Σάββατο την ΕΕ ότι “προσπαθεί να δημιουργήσει εξόριστη κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση της αντίπαλου του Σβετλάνας Τιχανόφσκαγια, η οποία διέφυγε στη Λευκορωσία μετά τις εκλογές, πως ιδρύει συντονιστικό συμβούλιο για να επιβλέψει τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Μινσκ”.

Παράλληλα, ο Λουκασένκο, ενώ δήλωνε πως δεν επιθυμεί την ανάμιξη τρίτων χωρών για την ομαλοποίηση της κατάστασης στη χώρα του, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία ζήτησε την στήριξη της Μόσχας προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του στη χώρα του. Κατάφερε να εξασφαλίσει τη δέσμευση της Ρωσίας για «ολοκληρωμένη βοήθεια», εάν χρειαστεί, με ό, τι και να σημαίνει αυτό.

Ο Λουκασένκο φρόντισε να κάνει σαφές στον Ρώσο ομόλογό του ότι αν το κύμα αντίστασης που έχει ξεσπάσει στη Λευκορωσία δεν ανακοπεί, τότε θα μεταφερθεί και στη Ρωσία δημιουργώντας προβλήματα στον ίδιο τον Πούτιν. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι μια απειλή όχι μόνο για τη Λευκορωσία… εάν οι Λευκορώσοι δεν αντέξουν, το κύμα θα κατευθυνθεί και εκεί. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι όλα τα προβλήματα που προέκυψαν θα επιλυθούν σύντομα» ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments