Διεθνή

Ινδονησία: Ισχυρές σεισμικές δονήσεις στη Σουμάτρα

Ινδονησία: Ισχυρές σεισμικές δονήσεις στη Σουμάτρα
Ινδονησία: Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις 6,8 και 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησαν τη Σουμάτρα.

Δύο δυνατές σεισμικές δονήσεις σε μικρό εστιακό βάθος ανησύχησαν σήμερα, Τετάρτη 19 Αυγούστου, τους κατοίκους της Ινδονησίας. Το επίκεντρο των σεισμών εντοπίζεται στα ανοικτά της νήσου της Σουμάτρας, σύμφωνα με το ινστιτούτο γεωλογικών μελετών των ΗΠΑ (USGS). Οι δύο σεισμοί, ισχύος 6,8 και 6,9 βαθμών, σε βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων, σημειώθηκαν ο ένας έξι λεπτά μετά τον άλλο.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος “χτύπησε” στις 05:23 και ο δεύτερος στις 05:29 (τοπικές ώρες· 01:23 και 01:29 ώρες Ελλάδας), κατά το USGS, σύμφωνα με το οποίο η «πιθανότητα να υπάρξουν θύματα και ζημιές είναι χαμηλή» λόγω των χαρακτηριστικών τους. Σημειώνεται πως δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Δείτε παρακάτω πως κατέγραψε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο τον σεισμό:

Το ινδονησιακό αρχιπέλαγος βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, ζώνη όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες και καταγράφεται έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Το 2018, σεισμός 7,5 βαθμών που ακολούθησε τσουνάμι στη νήσο Κελέβη (ή Σουλαουέσι) είχε απολογισμό 4.300 νεκρούς και αγνοούμενους. Το 2004, καταστροφικός σεισμός 9,1 βαθμών στα ανοικτά των ακτών της Σουμάτρας προκάλεσε τσουνάμι με τον απολογισμό των θυμάτων στην περιφέρεια να φθάνει τους 220.000 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 170.000 στην Ινδονησία.

Οι συμβουλές της Πυροσβεστικής σε περίπτωση σεισμού

Συμβουλές από την  Υπηρεσία για το τι να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού, τόσο κατά τη διάρκειά του, όσο και μετά.

Αναλυτικά:

  • Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α).
  • Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους
  • Εάν βρίσκεστε σε ΨΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια.
  • Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός ή το αυτόματο σύστημα καταιονισμού τεθεί σε λειτουργία.
  • Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες.
  • Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτίρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.
  • Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
  • Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.
  • Εάν βρίσκεστε σε αναπηρική καρέκλα, μην προσπαθήσετε να σηκωθείτε. Μετακινηθείτε σε σημείο που μπορείτε να προφυλαχθείτε εφόσον αυτό είναι δυνατό, ασφαλίστε τους τροχούς και προστατέψετε το κεφάλι με τα χέρια σας. Εάν βρίσκεστε στην κουζίνα, φύγετε μακριά από το ψυγείο, το φούρνο και τα ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά. Εάν είσαστε μέσα σε στάδιο ή θέατρο, παραμείνετε στο κάθισμά σας και προστατέψτε το κεφάλι με τα χέρια σας. Μην προσπαθήσετε να διαφύγετε προτού σταματήσει η δόνηση.
  • Αποφύγετε να τρέξετε προς τις εξόδους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments