Πολιτική

Μητσοτάκης Τουρκία: «Διάλογος μόνο για την ΑΟΖ» – Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά από την ΕΕ

Μητσοτάκης Τουρκία: «Διάλογος μόνο για την ΑΟΖ» – Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά από την ΕΕ
Μητσοτάκης Τουρκία: Ο πρωθυπουργός στην παρέμβαση που έκανε στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ τόνισε ότι διάλογος με την Τουρκία μπορεί να γίνει μόνο για την ΑΟΖ, ενώ σημείωσε ότι δεν πρέπει η Ένωση να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για τη γειτονική χώρα και τη Λευκορωσία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρίσιμες εξελίξεις στη Λευκορωσία αναφέρθηκε αρχικά στις «θλιβερές εικόνες βίαιης καταστολής» που κάνουν τον γύρο του κόσμου και τόνισε την ανάγκη να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες της χώρας.

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την τοποθέτηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, επίσης, ότι η προσέγγιση της ΕΕ σε ό, τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.

Τι δήλωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Στη συζήτηση που ακολούθησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία», όπως είπε. Ο κ. Μητσοτάκης είπε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως εξήγησε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 27 Αυγούστου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις με την Τουρκία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, επαναβεβαιώθηκε ότι όλες οι επιλογές – συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων – για την Τουρκία βρίσκονται στο τραπέζι.

Κυρώσεις σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας

Την επιβολή κυρώσεων σε σημαντικό αριθμό ατόμων που σχετίζονται με τη βία και την καταστολή στη Λευκορωσία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Στις δηλώσεις του, ο Μισέλ τόνισε μεταξύ άλλων πως η ΕΕ είναι στο πλευρό του λαού της Λευκορωσίας, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη βία και την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες και έχει οδηγήσει σε τουλάχιστον τρεις θανάτους. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τη Ρωσία να μην εμπλακεί στρατιωτικά στην υπόθεση, υπογραμμίζοντας πως η κρίση δεν είναι γεωπολιτική, αλλά αφορά εθνικό θέμα.

Τι δήλωσε η Μέρκελ για την Ανατολική Μεσόγειο

Την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η , μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για τη Λευκορωσία. «Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης», υποστήριξε η Γερμανίδα Καγκελάριος, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.  svg%3E

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, η  ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό, τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016. Τέλος, παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, αναφέροντας ότι η Σύνοδος θα εμβαθύνει στις σχέσεις με την Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments