Πολιτική

Χαμί Ακσόι δηλώσεις: Κατηγορεί την ΕΕ για μεροληψία κάτω από τις πιέσεις Ελλάδας και Κύπρου

Χαμί Ακσόι δηλώσεις: Κατηγορεί την ΕΕ για μεροληψία κάτω από τις πιέσεις Ελλάδας και Κύπρου
Χαμί Ακσόι δηλώσεις: Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγορεί την ΕΕ για μεροληψία, ενώ τονίζει ότι Ελλάδα και Κύπρος εκμεταλλεύονται την Ένωση.

Για μεροληψία υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Χαμί Ακσόι με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΕ έπειτα από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών.

«Η ανακοίνωση που εκδόθηκε ως αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου 2020, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι το Συμβούλιο είναι αιχμάλωτος της καθοδήγησης και του εκβιασμού των δύο κρατών μελών. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να είναι μέρος της διαδικασίας που στοχεύει στην ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να είναι αντικειμενική και ειλικρινής», σημειώνει ο Ακσόι.

«Ελλάδα και Κύπρος αυξάνουν την ένταση»

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμα πως: «Όπως δημοσιοποιήθηκε στο παρελθόν, οι εκκλήσεις για ψυχραιμία δεν πρέπει να γίνουν στη χώρα μας, η οποία είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας. Αλλά προς την Ελλάδα και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (Κυπριακή Δημοκρατία), που είναι τα μέρη που εκμεταλλεύονται την αλληλεγγύη ένταξης τους στην ΕΕ και βλάπτουν τα συμφέροντα της ΕΕ και στην πραγματικότητα αυξάνουν την ένταση.

Για μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα, η Τουρκία που από την αρχή έχει τονίσει πως πρέπει να γίνονται διαβουλεύσεις με σχέσεις καλής γειτονίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, χωρίς να αποποιείται από τα δικαιώματά της, θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στα θετικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή».

Να σημειώσουμε ότι παρά την ένταση που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, υπάρχουν πληροφορίες ότι θα επανεκκινήσει ο ελλητουρκικός διάλογος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV, υπάρχει πιθανότητα να ξεκινήσουν ξανά οι συζητήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία που έχουν μπλοκάρει εξαιτίας της κρίσης που υπάρχει εδώ και εβδομάδες.

Οι πληροφορίες μεταδόθηκαν από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και μιλούν για εκκίνηση διαλόγου και διερευνητικών επαφών για τα «καυτά» ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας την επόμενη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη, είναι πιθανό στις 28 Αυγούστου να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές, τα πάντα όμως θα κριθούν από την τουρκική προκλητικότητα.

Όπως μεταφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του OPEN, μέχρι τις 28 Αυγούστου και την απαρχή του διαλόγου, εφόσον πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, μεσολαβούν η λήξη της τουρκικής NAVTEX στις 23 Αυγούστου, ενώ στις 25-26 ψηφίζεται η ελληνο-αιγυπτιακή και ελληνο-ιταλική συμφωνία στη Βουλή και την Πέμπτη 27 Αυγούστου θα συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για να αποφασίσει τυχόν κυρώσεις στην Τουρκία για την προκλητική της στάση στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ. Στο τραπέζι του διαλόγου τώρα, θα καθίσουν ο Παύλος Αποστολίδης από την ελληνική πλευρά και ο Τσαγατάι Ερτσιγιές από την τουρκική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments