Οικονομία

ΕΛΒΙΑΛ: Νίκησε την κρίση και κατέκτησε τον κόσμο

ΕΛΒΙΑΛ: Νίκησε την κρίση και κατέκτησε τον κόσμο
Με έδρα το Κιλκίς, η ΕΛΒΙΑΛ συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια χωρίς ζημιογόνο χρήση έχοντας «μαγέψει» τις αγορές του εξωτερικού.

Σε μια περίοδο που η βιομηχανία της Ελλάδας δηλώνει βαθιά επηρεασμένη και πληγωμένη από το «χτύπημα» της οικονομικής κρίσης, η Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου ΕΛΒΙΑΛ, της οικογένειας Τζίκου, αποτελεί εξαίρεση και με εξαιρετική παρουσία στις αγορές αποδεικνύει πως παρά τις όποιες δυσκολίες δεν είναι τελικά ακατόρθωτο να “σταθεί κανείς στα πόδια του”.

Η εταιρεία εδρεύει στη Νέα Σάντα στο Κιλκίς και απασχολεί συνολικά 320 εργαζόμενους. Κάνει τζίρο πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ, με το 70% αυτού να προέρχεται από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, εξάγει προϊόντα σε 29 χώρες, ενώ εκτός από το αρχιτεκτονικό προφίλ αλουμινίου που πηγαίνει για μεγάλες κατασκευές, τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί και στο βιομηχανικό προφίλ. Έτσι, έχει γίνει τροφοδότης αλουμινίου για αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι BMW και Fiat.

Το πλήγμα στις κατασκευές στη χώρα μας κατά τη δεκαετία της κρίσης “ανάγκασε” την ΕΛΒΙΑΛ να βγει στο εξωτερικό και ανοίξει εκεί τους ορίζοντές της. Μέσω αυτού του ανοίγματος η εταιρεία εντός της δεκαετίας της κρίσης σχεδόν διπλασίασε το μέγεθός της ενώ αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και 30 χρόνια δεν έχει ζημιογόνο χρήση. Στο εξωτερικό ελέγχει το 52% στην Greek Aluminium Industry στη Βουλγαρία και στην Elvial Romania Aluminium Systems στη Ρουμανία, ενώ ταυτόχρονα έχει και έντονη δραστηριότητα στις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας και σε όλη την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Ο ιδρυτής της, Δημήτρης Τζίκας, γιος του Αστέριου Τζίκα, ο οποίος ασχολούταν με την κτηνοτροφία, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στη δεκαετία του 1950.

Ολοκληρώνοντας το γυμνάσιο, σπούδασε σε τεχνική σχολή, λαμβάνοντας το πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανικού. Κατά τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας ο Δημήτρης Τζίκας εργάστηκε στην εταιρεία αλουμινίου, Almaco, αρχικά ως εργάτης, ενώ σταδιακά ανελίχθηκε σε τεχνικός διευθυντής. Το 1990 απέκτησε της μετοχές της εταιρείας Αλουμίνια Βορείου Ελλάδος από την Εθνική Τράπεζα, την οποία μετονόμασε σε ΕΛΒΙΑΛ.

Έτσι, τα πρώτα βήματα για τον νέο εταιρικό σχηματισμό έγιναν στη Νέα Σάντα του Κιλκίς, με δραστηριότητα στην παραγωγή και εμπορία προφίλ αλουμινίου καθώς και διαφόρων σχετιζόμενων εξαρτημάτων. Σήμερα η ΕΛΒΙΑΛ παράγει συστήματα αλουμινίου για βιομηχανικά κτίρια, για ξενοδοχειακές και κτιριακές εγκαταστάσεις κάθε μορφής.

Το 1997 ιδρύθηκε το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, με στόχο την ανάπτυξη των επώνυμων συστημάτων αλουμινίων. Ένα χρόνο αργότερα, στο δυναμικό της εταιρείας εντάχθηκε και η επόμενη γενιά της οικογένειας Τζίκα, με την είσοδο στο επιχειρηματικό σχήμα, της Ασημίνας Τζίκα και μετά από ένα χρόνο της Τάνιας Τζίκα, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Καθοριστικό σημείο στη μετέπειτα εξέλιξη ήταν η δυναμική ανάπτυξη της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας από το 1998 και ύστερα, όταν εγκατέστησε δεύτερη γραμμή παραγωγής για τη διέλαση του αλουμινίου, καθώς και προηγμένης τεχνολογίας βαφείο, ηλεκτροστατικής βαφής, Chrome Free Technology. Oι συγκεκριμένες κινήσεις οδήγησαν στην καθετοποίηση της ΕΛΒΙΑΛ.

Το 2004 η εταιρεία καινοτομώντας στην αγορά κουφωμάτων αλουμινίου, προχώρησε στη δημιουργία πατέντας διεθνώς κατοχυρωμένης (σε 27 χώρες), με την ονομασία, Elvial Multilock Systems.

Από το 2009 και ύστερα, εισχώρησε και σε νέους κατασκευαστικούς κλάδους, όπως η ναυπηγική, η αυτοβιομηχανία και η αρχιτεκτονική, δημιουργώντας ιδιαίτερα απαιτητικές εφαρμογές και προϊόντα με την παραγωγή βιομηχανικών προφίλ αλουμινίου.

Από το 2005 οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός της εταιρείας βρίσκονται στο υποκατάστημά της στο βιομηχανικό πάρκο του Αγίου Παντελεήμονα στο Κιλκίς, σε ιδιόκτητη έκταση 111,8 στρεμμάτων, στην οποία έχει ανεγερθεί το βιομηχανοστάσιο της, το οποίο λειτουργεί με σύγχρονα ρομποτικά συστήματα. Στην έδρα της στη Νέα Σάντα, σε ιδιόκτητη έκταση 20 στρεμμάτων διατηρεί γραφεία και αποθήκες. Ήταν μάλιστα μία τις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν για τις επενδύσεις της στη διάρκεια του 2018, μαζί με ακόμα 5 ελληνικές εταιρείες, στα Growth Awards, που πραγματοποίησαν η ελεγκτική εταιρεία, Grant Thorton με την Eurobank.

Επενδύσεις 15 εκατομμυρίων στην παραγωγή – 4 εκατομμύρια για την Αττική

Αξίζει να αναφερθεί πως στη διάρκεια του 2018, η εταιρεία έθεσε σε εφαρμογή επενδυτικό πρόγραμμα στον παραγωγικό τομέα, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ξεκίνησε να πραγματώνεται στη διάρκεια του 2017, για την ενίσχυση των εξαγωγών. Επιπλέον, η εταιρεία προχώρησε σε επένδυση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ στην Αττική με τη δημιουργία logistics, εκθεσιακού χώρου και τμημάτων υποστήριξης των συνεργατών της, με στόχο να διευκολύνει την τροφοδοσία στις αγορές της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments