Διεθνή

Αλεξέι Ναβάλνι: Φεύγει για Γερμανία μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις

Αλεξέι Ναβάλνι: Φεύγει για Γερμανία μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις
Αλεξέι Ναβάλνι: Έγινε η αεροδιακομιδη του στη Γερμανία σήμερα το πρωί μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις 24 ωρών. Ανεξάρτητη έρευνα για την κατάσταση της υγείας του ζητά η Κομισιόν.

Έφυγε τελικά από Ρωσία ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο αντιπολιτευόμενος στο Κρεμλίνο, που βρίσκεται σε κώμα από χθες. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις 24 ωρών ο Αλεξέι Ναβάλνι μαζί με την οικογένειά του αναχώρησαν σήμερα το πρωί για τη Γερμανία από την πόλη Ομσκ της Σιβηρίας. Ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος για την αεροδιακομιδή ασθενών μεταφέρει τον Ρώσο πολιτικό για να εισαχθεί σε νοσοκομείο το οποίο έχει προετοιμαστεί για να του προσφέρει εξειδικευμένη φροντίδα, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters

Το αεροσκάφος – ασθενοφόρο μεταφέρει τον Ναβάλνι, που βρίσκεται σε κώμα αφότου, σύμφωνα με το περιβάλλον του, υπέστη «δηλητηρίαση», τη σύζυγό του Γιούλια Ναβάλναγια, καθώς και μια ομάδα Γερμανών γιατρών, έπειτα από ένα 24ωρο μπραντεφέρ για τη διακομιδή του στη γερμανική επικράτεια.

Ανεξάρτητη έρευνα ζητεί η Κομισιόν για τα αίτια της ασθένειάς του

Ο Ναβάλνι διεγνώσθη την Παρασκευή 21 Αυγούστου με μεταβολική νόσο, η οποία προκλήθηκε από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δήλωσε ο αρχίατρος του νοσοκομείου στο Ομσκ της Σιβηρίας όπου νοσηλευόταν μέχρι πρότινος o Ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός. Ο αρχίατρος Αλεξάντρ Μουρακόφσκι πρόσθεσε ότι ίχνη βιομηχανικών χημικών ουσιών βρέθηκαν στα ρούχα και τα δάκτυλα του 44χρονου.

Ο Ναβάλνι, που είναι σφοδρός επικριτής του Πούτιν και της κυβέρνησής του, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση αφού κατανάλωσε την Πέμπτη 20 Αυγούστου το πρωί ένα φλιτζάνι τσάι, για το οποίο οι σύμμαχοί του πιστεύουν ότι περιείχε δηλητήριο.

Η Μόσχα μιλάει για μεταβολική νόσο

Ο Ανατόλι Καλινιτσένκο, ο υποδιευθυντής του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο Ναβάλνι, δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι οι γιατροί δεν βρήκαν κανένα ίχνος δηλητηρίου στον οργανισμό του στις εξετάσεις που του έγιναν. «Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα δηλητήριο στο αίμα και τα ούρα, δεν υπάρχουν ίχνη τέτοιας παρουσίας (…) Δεν πιστεύουμε ότι υπέστη δηλητηρίαση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι δεν είναι σταθερή”, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει τη μεταφορά του στο εξωτερικό. Η οικογένεια και οι σύμμαχοι του αντιπολιτευόμενου πολιτικού χαρακτήρισαν ως «απειλή για τη ζωή του» την άρνηση να μεταφερθεί για νοσηλεία στο εξωτερικό.

Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι εφόσον επιβεβαιωθεί ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε ζητεί η Κομισιόν, όπως ανέφερε η αρμόδια εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, η Ναμπίλα Μασράλι σημείωσε: «Ανησυχούμε πολύ για την υγεία του Αλεξέι Ναβάλνι παρακολουθώντας τις υποψίες για δηλητηρίαση. Του ευχόμαστε ταχεία και πλήρη ανάρρωση. Αναμένουμε ταχεία, διάφανη, ανεξάρτητη έρευνα κι εάν επιβεβαιωθεί, οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Εμπιστευόμαστε ότι οι ρωσικές αρχές θα τηρήσουν τις υποσχέσεις να επιτρέψουν στον κύριο Ναβάλνι να μεταφερθεί με ασφάλεια και γρήγορα στο εξωτερικό για να λάβει ιατρική περίθαλψη όπως θα ήθελε η οικογένειά του.

Είμαστε ευγνώμονες στις γερμανικές ιατρικές υπηρεσίες για την προσφορά τους να πάρουν τον κύριο Ναβάλνι στη Γερμανία για την ιατρική του περίθαλψη. Η αντιπροσωπεία μας στη Μόσχα είναι σε στενή επαφή με το γραφείο του Ναβάλνι. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά».

ΟΗΕ: «Πολύ ανησυχητική» η περίπτωση Ναβάλνι

Στο μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα πως η περίπτωση του Αλεξέι Ναβάλνι είναι «πολύ ανησυχητική» και πως ο ίδιος πρέπει να λάβει κάθε απαραίτητη ιατρική θεραπεία.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Λιζ Τρόσελ, απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη σχετικά με τις πληροφορίες ότι ο Ναβάλνι δεν είχε πρόσβαση στον προσωπικό του γιατρό, είπε: «Οι πληροφορίες για το τι συνέβη στον Αλεξέι Ναβάλνι είναι πολύ ανησυχητικές. Είναι σημαντικό να λάβει όλη την κατάλληλη φροντίδα την οποία χρειάζεται ώστε να μπορέσει να αναρρώσει»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments