Ελλάδα

Ελλάδα κορωνοϊός: Πάνω από το 1 ο δείκτης μετάδοσης – Γιατί οι ειδικοί μιλούν για απειλητικό χειμώνα

Ελλάδα κορωνοϊός: Πάνω από το 1 ο δείκτης μετάδοσης – Γιατί οι ειδικοί μιλούν για απειλητικό χειμώνα
Ελλάδα κορωνοϊός: Ενδεικτικό στοιχείο της ανησυχίας είναι ότι ο δείκτης R, μετάδοσης του ιού, είναι λίγο πάνω από το 1, στην Ελλάδα.

Η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα είναι κάτι που ανησυχεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τους επιστήμονες, την ώρα που επιστρέφει στα μεγάλα αστικά κέντρα, το τελευταίο κύμα εκδρομέων του φετινού καλοκαιριού.

Είναι φανερό, με τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων να έχει παγιωθεί, ότι «καλπάζει» ο κορωνοϊός στην Ελλάδα, καθώς τα κρούσματα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ είναι σταθερά πάνω από 200. Το Σάββατο (22 Αυγούστου) ανακοινώθηκαν 264 νέα κρούσματα, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τη σημασία της τήρησης των μέτρων από όλους, προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση, καθώς και επιστρέφουν οι εκδρομείς και αρχίζει η νέα σχολική χρονιά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και με σκοπό την αναχαίτιση της πανδημίας, να λαμβάνονται νέα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές όπου παρατηρούνται αυξητικές τάσεις, όπως ανώτατο όριο 50 ατόμων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση και απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

Σταθερά αυξημένα είναι τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει το Σάββατο 264 νέες μολύνσεις. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι 8381, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες.

Δύο ακόμα νεκροί το Σάββατο

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 29 κρούσματα κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ 1832 (21.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3842 (45.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Επίσης, 31 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 7 (22.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Το Σάββατο καταγράφηκαν ακόμα δύο θάνατοι από κορωνοϊό, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών που προσβλήθηκαν από τη νόσο στους 240. Από αυτούς οι 84 (35%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Κατέληξε μια γυναίκα 71 ετών που νοσηλευόταν στο ΓΝ Νίκαιας «Αγιος Παντελεήμων». Σύμφωνα με πληροφορίες, η 71χρονη έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη.

Νωρίτερα, κατέληξε άλλος ένας ασθενής στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν 93χρονο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Κατά πληροφορίες, ο άτυχος ηλικιωμένος έπασχε υποκείμενα νοσήματα. Την Παρασκευή είχαν χάσει τη ζωή τους άλλοι τρεις ασθενείς με κορωνοϊό, ανάμεσά τους και ένας 52χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Πάνω από το 1 ο δείκτης μετάδοσης

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Σύψα, η υπέρβαση του ορίου του 1, όσον αφορά στον δείκτη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, R, υπολογίζεται ότι σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου. Επιμένοντας στην ανάγκη τήρησης των μέτρων, ο κ. Σύψας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «με τις εξελίξεις του Αυγούστου όλοι κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα να έχουμε μεγαλύτερο επίπεδο συμμόρφωσης».

Όπως προσέθεσε, τα μέλη της επιτροπής εκτιμούν ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου θα αρχίσουν να δείχνουν την επίδρασή τους στο τέλος του μήνα και στο καλό σενάριο θα έχουμε σταθεροποίηση». Συμπλήρωσε, ακόμα, ότι «είναι βέβαιο ότι υπάρχουν κρούσματα που δεν ανιχνεύονται αλλά δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πολλαπλάσια των όσων ανακοινώνονται». Τέλος, ο ίδιος χαρακτήρισε απειλητικό τον χειμώνα και λόγω κλίματος και λόγω του ότι ανοίγουν τα σχολεία που σε κάποιο βαθμό θα επιβαρύνουν τον δείκτη αλλά και γιατί αναγκαστικά υπάρχει υπερπληθυσμός στα αστικά κέντρα με χρήση ΜΜΜ συν την εποχική γρίπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments