Πολιτική

Άνοιγμα σχολείων: Όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Άνοιγμα σχολείων: Όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης
Άνοιγμα σχολείων: Σε ανακοινώσεις για το τι θα γίνει με τη νέα σχολική χρονιά προχώρησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης της έναρξης του σχολικού έτους.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μίλησε μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Στέλιου Πέτσα. Πρόκειται για δέσμη ρυθμίσεων απέναντι στον κορωνοϊό, είπε αρχικά η υπουργός για τα κυβερνητικά μέτρα, ενώ απευθύνθηκε προς τους μαθητές, τους σπουδαστές και τους φοιτητές. Ανέφερε ότι προσαρμόστηκαν γρήγορα, ενώ έδωσε τα συγχαρητήριά της για την επιτυχή ολοκλήρωση της προηγούμενης χρονιάς.

Στη συνέχεια, η υπουργός έστειλε μήνυμα στους εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν άοκνα για να κρατήσουν επαφή οι μαθητές με την εκπαιδευτική εργασία, με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και στη συνέχεια με τα νέα μέτρα που πήρε το υπουργείο σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Έπειτα, έστειλε μήνυμα προς τους γονείς ως μητέρα και η ίδια και τόνισε ότι μπορεί να είναι δύσκολες οι αποφάσεις, αλλά τόνισε ότι κινούνται σε σχέση με το καλό των παιδιών και τη δυνατότητα να βρίσκονται τα παιδιά στο σχολείο.

Σε σχέση με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, η υπουργός είπε ότι η μάσκα είναι ασπίδα προστασίας για τα παιδιά και τη συνέκρινε με τη χρήση ζώνης στο αυτοκίνητο. Τα σχολεία θα ανοίξουν με αυξημένα μέτρα λήψης προστασίας, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, τόνισε η κ. Κεραμέως. «Δυναμική» χαρακτήρισε την κατάσταση η υπουργός και κάθε βήμα θα αξιολογείται ανάλογα με την πορεία του ιού.

Η υπουργός τόνισε ότι την 1η Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στα σχολεία, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός είναι για ξεκίνημα των μαθημάτων στις 7 Σεπτεμβρίου. Υπάρχει πιθανότητα, όμως, για παράταση έναρξης του σχολικού έτους. Η τελική απόφαση θα παρθεί την 1η Σεπτεμβρίου.

«Θα ήθελα όμως εκ μέρους της κυβέρνησης να απευθύνω μία έκκληση προς τους γονείς: να επιστρέψουν οι οικογένειες μέχρι τα τέλη Αυγούστου», δήλωσε η υπουργός. Η λειτουργία των σχολικών μονάδων θα είναι με όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην επικράτεια είναι 17 μαθητές, είπε η κ. Κεραμέως.

«Η λειτουργία των σχολείων θα γίνει με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, τα οποία θα ελέγχονται αυστηρά για το καλό όλων μας και πρωτίστως των παιδιών μας. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν όλα τα σχολεία – από νηπιαγωγεία έως λύκεια, ολοήμερα, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης», πρόσθεσε.

Πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).

 • Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.
 • Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
 • Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.
 • Μάσκα θα φορούν και οι οδηγοί, συνοδοί, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.
 • Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα

Η κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς, είπε η υπουργός.

Επιπλέον, ανακοινώθηκαν:

 • αντισηπτικά στο σχολείο
 • δειγματοληπτικοί έλεγχοι
 • σχολικοί εορτασμοί εντός κάθε τμήματος
 • μαθητικοί διαγωνισμοί με υποχρεωτική τήρηση μάσκας και μέτρων
 • δεν θα πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές και συνέδρια
 • δεν θα γίνουν τα σχολικά πρωταθλήματα

Επίσης:

 • θα γίνονται επισκέψεις και περίπατοι ανά τμήμα
 • ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο
 • διατήρηση σταθερών ομάδων συνεργασίας στα εργαστήρια
 • Στην Πληροφορική θα γίνεται καθαρισμός πληκτρολογίου/pc μετά από κάθε χρήση. Στη Μουσική: θα υπάρχει 3 μέτρα απόσταση και καθαρισμός οργάνων

Όπως είπε η υπουργός υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση ατομικού παγουριού από κάθε μαθητή. Υπάρχει πρόβλεψη για παροχή ενός σε κάθε μαθητή δημοτικού.

Τι θα γίνει με τις απουσίες

Σε σχέση με τις απουσίες, αυτές θα δικαιολογούνται στις εξής περιπτώσεις:

 • αν νοσεί από κορωνοϊό μαθητής, εκπαιδευτικός ή κάποιος στο σπίτι – Απαραίτητη θα είναι η βεβαίωση
 • αν μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου – Απαραίτητη θα είναι η βεβαίωση
 • αν εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου – Απαραίτητη θα είναι η βεβαίωση

Τι προβλέπεται για τα ειδικά και ολοήμερα σχολεία

Για τα Ειδικά σχολεία, προβλέπεται όμοια λειτουργία με τις λοιπές σχολικές μονάδες, με εξαίρεση τη διαφοροποίηση στη χρήση μάσκας ως εξής:

⁃ Για τους εκπαιδευτικούς καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή/και προμετωπίδας κατά περίπτωση, για παράδειγμα οι λογοθεραπευτές θα μπορούν να φορούν μόνο προμετωπίδα για λόγους χειλεοανάγνωσης

⁃ Για τους μαθητές η χρήση μάσκας προβλέπεται μόνο εφόσον είναι εφικτό. Σημειωτέον ότι τα τμήματα στην ειδική αγωγή είναι εξαιρετικά μικρά, με μέσο όρο 3 μαθητές.

Για τα ολοήμερα σχολεία η λειτουργία θα είναι όμοια με τις σχολικές μονάδες. Υπάρχει πρόβλεψη για την επέκταση του θεσμού για να καλυφθούν περισσότεροι μαθητές.

Η κ. Κεραμέως απηύθυνε θερμή παράκληση και προτροπή προς τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο και για παιδαγωγικούς λόγους αλλά και «για να περιορίσουμε την επαφή των μικρών μαθητών με τις ευάλωτες ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες». Τόνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί πολύ σημαντικά κονδύλια, άνω των 100 εκ. ευρώ. Για τα φροντιστήρια προβλέπονται όμοιοι κανόνες λειτουργίας με τα σχολεία και αυστηροί έλεγχοι και εκεί.

Τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

Σε περίπτωση κρούσματος θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος. Σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας ενός τμήματος ή μίας σχολικής μονάδας, η εκπαιδευτική διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Πώς θα λειτουργεί η τηλεκπαίδευση

Ως προς την τηλεκπαίδευση, είναι έτοιμες πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας. Για τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση, έχει πραγματοποιηθεί συνεργασία μεταξύ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και της εταιρείας CISCO για τους σκοπούς της τηλεκπαίδευσης, πάντοτε δίχως ουδεμία χρέωση προς το Δημόσιο, είπε η υπουργός. «Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία για τη συνεχιζόμενη στήριξη. Η σύνδεση των μαθητών και εκπαιδευτικών θα γίνεται με το ΠΣΔ. Έχουν ήδη ενισχυθεί όλα τα σχετικά δημόσια δίκτυα, και υποδομές ΠΣΔ, e-class, e-me.

Έχουμε εξασφαλίσει εκ νέου μηδενική χρέωση δεδομένων σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο – και ευχαριστούμε θερμά τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind αλλά και τον ΣΕΠΕ. Έχουμε εξασφαλίσει την ενίσχυση του εξοπλισμού των σχολείων με πάνω από 70.000 φορητές συσκευές, από 4.500 περίπου που υπήρχαν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση.

⁃ Δημιουργήσαμε, και υπάρχουν έτοιμα, σειρά μαθημάτων εκπαιδευτικής τηλεόρασης για μαθητές Δημοτικού, και υπάρχει πάντα η δυνατότητα για επέκταση αυτών.

⁃ Έχουν ήδη εκπονηθεί και θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κάλυψη της ύλης.

⁃ Έχουν ήδη εκπονηθεί επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση – είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ – και τα έχει ήδη παρακολουθήσει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών ενώ ακολουθεί και άλλο πρόγραμμα ταχύρρυθμης επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση».

Πότε θα γίνουν οι επαναληπτικές Πανελλαδικές

Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 7 Σεπτεμβρίου για τα Γενικά Λύκεια και τους Έλληνες του Εξωτερικού και στις 24 Σεπτεμβρίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα διεξαχθούν σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας που ίσχυσαν και κατά την τακτική εξεταστική περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ως προς τις δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης

Στα ΙΕΚ από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται τα εργαστηριακά μαθήματα του προηγούμενου εξαμήνου. Στις 5 Οκτωβρίου ξεκινά η νέα χρονιά. Η έναρξη της νέας χρονιάς θα γίνει με κανονική λειτουργία σε πλήρη σύνθεση, με αυξημένα μέτρα πρόληψης, όπως στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής μάσκας για όλους.

Τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία στους χώρους των ΙΕΚ & των Εργαστηριακών Κέντρων, καθώς και σε όσες επιχειρήσεις προβλέπεται η παρουσία καταρτιζόμενων.

Το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, κανονικά, ενώ τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας την 15η Σεπτεμβρίου.

Πώς θα λειτουργούν τα Πανεπιστήμια

Όσον αφορά την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2020, όπως και στην εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, είναι στην ευχέρεια των ΑΕΙ να αποφασίσουν τον τρόπο διενέργειάς της, είτε δια ζώσης με εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της Επιτροπής, είτε εξ αποστάσεως. Ως προς το χειμερινό εξάμηνο, οι φοιτητές επιστρέφουν κανονικά στα Πανεπιστήμιά τους, στις πόλεις όπου βρίσκονται τα Πανεπιστήμιά τους.

Δια ζώσης θα πραγματοποιούνται οι κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και οι ομάδες μελέτης μέχρι 30 ατόμων καθώς και οι μεγάλες/θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 ατόμων. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ενίσχυση από το ΥΠΑΙΘ του εκπαιδευτικού προσωπικού για διδασκαλία σε ολιγομελείς ομάδες μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 5 εκατ. €. Υπολογίζονται περίπου 2000 θέσεις.

Για μεγάλες διαλέξεις άνω των 50 ατόμων, προβλέπεται εξ αποστάσεως διδασκαλία με δωρεάν παροχή ηλεκτρονικών πλατφορμών από τις εταιρείες Microsoft και Google, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά, ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Τα μέτρα πρόληψης που θα λαμβάνονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αφορούν:

 • Στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους στις περιπτώσεις διδασκαλίας/μελέτης με φυσική παρουσία. Για τις κλινικές ασκήσεις, θα ισχύσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας που ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
 • Οι φοιτητικές Εστίες θα λειτουργήσουν κανονικά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους.
 • Στα εστιατόρια συνεχίζεται ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο.
 • Τα ίδια μέτρα θα ισχύσουν και για τα Κολλέγια.

Στις βιβλιοθήκες

Η λειτουργία θα είναι κανονική, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους και τήρηση απόστασης 1,5 μ. μεταξύ των χρηστών. Εδώ τα μέτρα είναι πιο ενισχυμένα, καθότι αναμειγνύονται διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες.

Δείτε όλο το κυβερνητικό σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments