Πολιτική

Navtex Αθήνας: Απαντάει η Ελλάδα στην παράταση της παράνομης Νavtex της Τουρκίας

Navtex Αθήνας: Απαντάει η Ελλάδα στην παράταση της παράνομης Νavtex της Τουρκίας
Navtex Αθήνας: Με έκδοση ναυτικής οδηγίας απαντάει η Ελλάδα στην παράταση της παράνομης τουρκικής Νavtex. Άσκηση με πραγματικά πυρά περιλαμβάνει η απάντηση της ελληνικής πλευράς.

Με νέα navtex απαντάει η Αθήνα στην παράταση της παράνομης τουρκικής Νavtex μέχρι τις 27 Αυγούστου. Στην ελληνική Navtex θα περιλαμβάνεται και η περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει δεσμεύσει ξανά η Τουρκία για τις έρευνες του Oruc Reis.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά από την παράταση της προηγούμενης παράνομης αγγελίας NAVTEX στην οποία προχώρησε η Τουρκία το απόγευμα της 23ης Αυγούστου για την συνέχιση των ερευνών του Oruc Reis έως τις 27 Αυγούστου 2020 και 23.59 ώρα Ελλάδος, η Ελλάδα θα δεσμεύσει με αγγελία NAVTEX περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου.

Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου ως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020.

Πως απάντησε η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Σύμφωνα με όσα είπαν χθες κυβερνητικές πηγές, μετά την παράταση της παράνομης ναυτικής οδηγίας «η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μονό που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Σημειώνεται πως για τις 28 Αυγούστου η γερμανική κυβέρνηση πίεζε για επανάληψη της τριμερούς του Βερολίνου μεταξύ του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, της υπεύθυνης Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένης Σουρανή και του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ. Προκειμένου να κλείσει η συνάντηση ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, θα επισκεφτεί την Αθήνα και την Άγκυρα την Τρίτη.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνάντηση Αθήνα και Λευκωσία θα θέσουν το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία, ενώ ο  Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει σχετικό κείμενο προτάσεων. Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν όμως στη Σύνοδο της 25ης Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις προηγούμενες ημέρες: «Η Τουρκία αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. Όχι, όμως, όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments