Άποψη

Είναι το επιτελικό κράτος ανόητε

Είναι το επιτελικό κράτος ανόητε
Στο πως διαχερίζονται την επιδημία του κορωνοϊού ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, στέκεται ο Σπύρος Γκουτζάνης στο νέο του blog στο pagenews.gr. Γιατί χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τις κινήσεις των υπουργών Υγείας και Παιδείας;

Από την πρώτη στιγμή την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού την ανέλαβε κεντρικά το επιτελικό κράτος και προσωπικά ο πρωθυπουργός. Εξ ου και τα διαγγέλματα και απόρροια αυτών τα δημοσιεύματα για «Μωυσή ή για Τσόρτσιλ», που έσωσε την Ελλάδα και τους Έλληνες, όταν σε άλλες χώρες υπήρχαν εκατόμβες από τον COVID-19. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός συγκαλεί τις συσκέψεις, όχι μόνο με τους συναρμόδιους υπουργούς του στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, αλλά και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες στο Μέγαρο Μαξίμου, επιστήμονες, λοιμωξιολόγους, εισηγείται και λαμβάνει προσωπικά τις αποφάσεις στο πλαίσιο της υλοποίησης του επιτελικού κράτους.

Συνεπώς πιστώνεται την επιτυχία (πχ την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της επιδημίας) και χρεώνεται εις ακέραιο την αποτυχία (πχ του δεύτερου κύματος).

Όχι μόνο στο επίπεδο της γενικής πολιτικής ευθύνης την οποία για ένα κορυφαίο θέμα την έχει ως πρωθυπουργός αλλά και της τρέχουσας διαχείρισης. Αυτό σημαίνει ότι δεν φταίνε οι Κικίλιας, Κεραμέως κλπ για την διαχειριστική ανεπάρκεια που επιδεικνύει και που γίνεται πλέον αισθητή, του επιτελικού κράτους. Οι υπουργοί φυσικά και φέρουν την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για τον τομέα τους – αν δεν τους αρέσει ας παραιτηθούν. Ωστόσο μέσα στην σύγχυση του επιτελικού κράτους χρεώνονται και ευθύνη, και υπέστησαν το σχετικό άδειασμα από τον πρωθυπουργό, για αρμοδιότητες που δεν άσκησαν.

Στο πλαίσιο της πίεσης και της αμηχανίας από την έλλειψη κατευθύνσεων οι υπουργοί υπέπεσαν σε γκάφες. Ο Βασίλης Κικίλιας δεν ανακοίνωσε μόνο ότι η Ελλάδα θα παραγγείλει το εμβόλιο, αλλά παρουσίασε και τους αριθμούς και τις δόσεις, όταν η Κομισιόν λέει επισήμως ότι δεν ξέρουμε πότε θα είναι έτοιμο. Όσο για την κ. Κεραμέως που είχε πει ότι η μάσκα είναι προσωπική ευθύνη του μαθητή, με την χθεσινή της συνέντευξη έκανε τα πράγματα χειρότερα. Μετά την κοινωνική κατακραυγή ανακοίνωσε ότι εκτός από μάσκα θα δίνεται στους μαθητές και παγουρίνο.

Κυρίως όμως είπε ότι δεν χρειάζονται μέτρα για τον αριθμό παιδιών ανά τάξη γιατί ο μέσος όρος ανά την χώρα είναι 17 μαθητές.

Και αμέσως βγήκαν επίσημα στατιστικά που δείχνουν ότι σε περιοχές της Αττικής π.χ. ο μέσος όρος είναι από 21 μαθητές και πάνω. Φυσικά υπάρχουν και τα ιδιωτικά σχολεία που είναι πάνω από 25 παιδιά, αλλά αυτά δεν τα αγγίζει η υπουργός. Όσο για την αρμόδια επιστήμονα λοιμωξιολόγο που είχαν επιστρατεύσει, δικαιολόγησε τον μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τάξη, εν αντιθέσει με άλλους κλειστούς χώρους, διότι στις τάξεις είναι τα ίδια πρόσωπα.

Από αυτή την στήλη είχαμε πει από την αρχή ότι στο δεύτερο κύμα η κυβέρνηση θα είχε να επιλέξει μεταξύ λιμού και λοιμού, μεταξύ του κινδύνου για επέκταση της επιδημίας και της οικονομικής κρίσης. Η επιλογή της ήταν να περιορίσει κατά το δυνατόν την οικονομική κρίση. Ωστόσο ελέγχεται γιατί δεν πήρε τα μέτρα που ήταν απαραίτητα και θα μπορούσε, προκειμένου να περιορίσει κατά το δυνατόν την επέκταση της νόσου στο πλαίσιο της βασικής απόφασης. Το επιτελικό κράτος έδειξε την αδυναμία του και την διαχειριστική του ανεπάρκεια, με ευθύνη του επικεφαλής, όσο κι αν αδειάζει τους ατυχείς υπουργούς του, οι οποίοι για να παραμείνουν στον θώκο ανέχονται τα πάντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments