Ελλάδα

Φωτιά στο Μάτι: Αρχές Σεπτεμβρίου οι πρώτες απολογίες

Φωτιά στο Μάτι: Αρχές Σεπτεμβρίου οι πρώτες απολογίες
Φωτιά στο Μάτι: Στις αρχές του Σεπτεμβρίου έχουν οριστεί να γίνουν οι πρώτες απολογίες. Με βάση τους ρυθμούς της Δικαιοσύνης, η δίκη, στην καλύτερη περίπτωση, αναμένεται να προσδιοριστεί εντός του 2021.

Οι οικογένειες των 102 νεκρών στην τραγωδία στο Μάτι, μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2018, ζητούν δικαιοσύνη. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι που με τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους βοήθησαν να συμβεί αυτή η φριχτή τραγωδία.

Δύο χρόνια μετά, οι οικείοι των θυμάτων περιμένουν η υπόθεση να φτάσει στο ακροατήριο. Εκεί, οι φυσικοί δικαστές με την ετυμηγορία τους θα αποφανθούν για την ενοχή ή όχι των όποιων κατηγορουμένων που φτάσουν τελικά στο εδώλιο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την εφημερίδα «τα Νέα», πριν από λίγες μέρες ο κύβος ερρίφθη για δεύτερη φορά με την Εισαγγελία Πρωοδικών Αθηνών να απορρίπτει και το νέο αίτημα του 6ου τακτικού ανακριτή Αθανασίου Μαρνέρη, ο οποίος ερευνά την υπόθεση και ζητούσε την ποινική αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για συγκεκριμένα πρόσωπα και την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης εναντίον τους για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης.

Δεν προέκυψαν νέα στοιχεία

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εισαγγελική λειτουργός, η οποία μελέτησε το ανακριτικό αίτημα με όλα τα στοιχεία που επικαλείται ο δικαστικός λειτουργός, συμπεριλαναμβανομένης της μήνυσης του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου κατά του τότε αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλου, έκρινε ότι δεν προέκυψαν καινούργια στοιχεία εις βάρος αξιωματικών της Πυροσβεστικής, ικανά να θεμελιώσουν το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης. Με λίγα λόγια, η εισαγγελική απάντηση ήταν αρνητική στην ποινική αναβάθμιση του κατηγορητήριου, συντασσόμενη με την άποψη του συναδέλφου της, ο οποίος είχε απορρίψει το πρώτο αίτημα του ανακριτή με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, και αν δεν προκύψουν άλλα στοιχεία που να οδηγήσουν ενδεχομένως τον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη να ζητήσει ξανά την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης, ο κύκλος της δικαστικής διερεύνησης αναμένεται να κλείσει με τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από την αμέλεια, των σωματικών βλαβών και του εμπρησμού από αμέλεια.

Αδικήματα που, κατά περίπτωση, αποδίδονται στους 20 κατηγορουμένους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εις βάρος των οποίων είχε ασκηθεί ποινική δίωξη μετά το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διενεργηθεί αμέσως μετά την εκδήλωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, να μεγαλώσει ο ο κατάλογος των κατηγορουμένων που έχει στη διάθεσή του ο δικαστικός λειτουργός. Μέχρι σήμερα έχουν περάσει μόνο οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το ανακριτικό γραφείο. Το ποινικό σκηνικό για αυτούς έχει ξεκαθαρίσει αφού, κατά την κρίση του ανακριτή, αφορούσε μόνο πλημελληματικού χαρακτήρα αδικήματα. Οι απολογίες των κατηγορουμένων έχουν προσδιοριστεί να ξεκινήσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Όμως, για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, κυρίως από τον χώρο της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, ο ανακριτής δεν είχε στείλει κλήσεις αναμένοντας την απόφαση της εισαγελικής Αρχής επί του αιτήματός του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες «των Νέων», η ανάκριση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Με βάση τους ρυθμούς της Δικαιοσύνης, η δίκη στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να προσδιοριστεί εντός του 2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments