Οικονομία

Μειωμένα ενοίκια: Με ποιες οφειλές θα γίνεται ο συμψηφισμός

Μειωμένα ενοίκια: Με ποιες οφειλές θα γίνεται ο συμψηφισμός
Μειωμένα ενοίκια: Υπεγράφη η απόφαση. Με ποιες οφειλές θα γίνεται ο συμψηφισμός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Υπογράφηκε η απόφαση που καθορίζει τους όρους σύμφωνα με τους οποίους θα μπορέσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια λόγω κορωνοϊού να τύχουν της έκπτωσης στη φορολογία τους. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε χθες την απόφαση με την οποία θεσπίζεται έκπτωση για οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν εισπράττουν το 40% του μισθώματος στα πλαίσια των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο κ. Βεσυρόπουλος:

Ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δικαίωμα έκπτωσης 20% επί του εισπραχθέντος μισθώματος. Το ποσό της έκπτωσης μειώνει οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, με ημερομηνία καταβολής μετά την 31η Ιουλίου 2020. Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται οφειλές από ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής, οφειλές υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και οφειλές από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

Οι οφειλές που τυγχάνουν έκπτωσης αφορούν κατά σειρά:

α) Τον φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης,

β) Τον ΕΝΦΙΑ,

γ) Τον ΦΠΑ και

δ) Οποιοδήποτε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στον ΚΦΔ.

Επίσης, καθορίζεται ρητώς ότι το ποσό του μισθώματος που δεν εισπράχθηκε ή δεν θα εισπραχθεί, δεν συνιστά εισόδημα και δεν θα φορολογηθεί.

Σε δήλωση του, ο κ. Βεσυρόπουλος τονίζει:

“Η Κυβέρνηση στηρίζει με ουσιαστικά μέτρα κάθε κοινωνική και επαγγελματική ομάδα που υφίσταται τις συνέπειες της πανδημίας. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δικαιούνται μείωση στις φορολογικές τους οφειλές, σε ποσοστό 20% επί του μισθώματος που τελικά εισπράττουν. Ο στόχος είναι να εξισορροπήσουμε τη ζημιά, την οποία έχουν υποστεί από το γεγονός ότι εισπράττουν μειωμένο ενοίκιο”.

Σε σχέση με τις επαγγελεματικές μισθώσεις

Eναλλακτικά σενάρια ενόψει της λήξης, στο τέλος Αυγούστου, της ισχύος της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40%, στους κλάδους εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού και μεταφορών, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει κατ’ επανάληψιν στο παρελθόν ότι το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει για πολύ καιρό σε μια συναλλαγή μεταξύ δύο ιδιωτών και έχει καλέσει τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε διάλογο για να ισορροπήσουν τα ενοίκια στη νέα πραγματικότητα.

Προκρίνεται η συνεννόηση των δύο μερών

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το σενάριο να τερματιστεί η υποχρεωτική μείωση ενοικίων που ισχύει σήμερα για τους 5 κλάδους, με παρέμβαση του κράτους, και να αφεθούν οι ιδιοκτήτες με τους ενοικιαστές να προβούν ελεύθερα σε διαπραγματεύσεις για τα νέα ενοίκια, με βάση την οικονομική πραγματικότητα.

Στην περίπτωση αυτή στο τραπέζι των συσκέψεων που γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών έπεσε η πρόταση να πριμοδοτεί το κράτος με κάποιο τρόπο τον ιδιοκτήτη που θα συμφωνεί σε μείωση του ενοικίου του ακινήτου του, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Ακόμη καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί, όπως διαμηνύουν από το οικονομικό επιτελείο. Η ιδέα, όμως, είναι συναφής με την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών «να τελειώσουν οριστικά οι αναγκαστικές μειώσεις και να νομοθετηθεί επιστροφή του 30% σε όσους ιδιοκτήτες δεχθούν να κάνουν οικειοθελείς μειώσεις μέχρι -40% και μέχρι 31.12.2020, ώστε από 1.1.2021, που ελπίζουμε ότι θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση, να ισχύσουν τα κανονικά μισθώματα».

Με άλλα λόγια, η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ προβλέπει να συνεχιστεί το σημερινό επίπεδο στήριξης, δηλαδή η κάλυψη του 30% της μείωσης του ενοικίου από το κράτος, αλλά μόνο για οικειοθελείς μειώσεις.

Σημειώνεται ότι με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, προβλέπεται η κάλυψη του 30% της μείωσης του ενοικίου από το κράτος, μέσω συμψηφισμού με φόρους του ιδιοκτήτη. Η μείωση, όμως, του ενοικίου είναι υποχρεωτική και ορίζεται στο 40%. Σύμφωνα με την πρόταση ΠΟΜΙΔΑ, θα είναι οικειοθελής και θα μπορεί να είναι και μικρότερη από 40%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments