Πολιτική

Βουλή ψηφοφορία: Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο

Βουλή ψηφοφορία: Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο
Βουλή ψηφοφορία: Οι συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο εγκρίθηκαν από τη Βουλή, κατά πλειοψηφία.

Εγκρίθηκαν από τη Βουλή οι συμφωνίες για την ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία. Να σημειωθεί, ωστόσο, πως την Πέμπτη θα ψηφιστεί το άρθρο 2 της συμφωνίας με την αιγυπτιακή πλευρά για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.

Οι συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο εγκρίθηκαν από τη Βουλή, κατά πλειοψηφία. Το μεσημέρι της Πέμπτης, ωστόσο, θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 2 για τη συμφωνία με την αιγυπτιακή πλευρά που ορίζει τις οριοθετήσεις των περιοχών.

Η ψήφος των κομμάτων

Υπέρ της συμφωνίας με την Ιταλία ψήφισε το κυβερνών κόμμα, ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, που είχαν προαναγγείλει τη θετική ψήφο. Κατά τάχθηκε το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Όσον αφορά στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, ψηφίστηκε άνευ του άρθρου 1 το οποίο θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Την Πέμπτη η ονομαστική ψηφοφορία

Η ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 1 θα λάβει χώρα από τις 15:00 το μεσημέρι της Πέμπτης έως και τις 20:00 λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού. Η προσέλευση των βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας θα είναι σταδιακή και συγκεκριμένα θα προσέρχονται 60 βουλευτές ανά ώρα.

Το «παρών» είναι «απών»

Νωρίτερα, την ισχυρή βούληση της Ελλάδας να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία με όλα τα νόμιμα όπλα του Διεθνούς Δικαίου ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή, προαναγγέλλοντας κατάθεση νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στέλνει παράλληλα καθαρό, αλλά εγκρατές μήνυμα στην Τουρκία την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν οξύνει τις προκλήσεις στην ΝΑ Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παραμερίσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, να υπερψηφίσουν τις δύο συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο και να συμφωνήσουν στην γενναία ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμενων ακόμα και αν αυτό απαιτεί περαιτέρω δημοσιονομικές θυσίες. Παράλληλα, άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα εξηγώντας ότι το «παρών» της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συμφωνία με την Αίγυπτο δείχνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απών από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής». «Είναι αντιπολίτευση μειωμένης εθνικής ευθύνης» είπε σε άλλο σημείο.

«Αν υπογράφαμε Συμφωνία με την Αίγυπτο θα μας κρεμάγατε στο Σύνταγμα»

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πως ο ίδιος δεν θα υπέγραφε ποτέ τη Συμφωνία με την Αίγυπτο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «εποικοδομητική» την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ενώ ζήτησε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να καταγραφούν οι θέσεις των κομμάτων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν έχει κανένα νόημα να λέει κανείς μεγάλα λόγια. Στην πράξη φαίνεται ο πατριωτισμός και όχι με κορώνες Το λέω αυτό διότι όλο το προηγούμενο διάστημα ως αντιπολίτευση και με δική σας ευθύνη δημιουργήσατε τοξικό κλίμα που οδήγησε σε διχασμό της κοινωνία για ένα θέμα που υπήρχε εθνική γραμμή. Εγώ έκανα 2 φορές συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Δεν έκανα για το Μακεδονικό γιατί η αξ. αντιπολίτευση τότε ακολούθησε στάση απολύτως απορριπτική. Απορρίπτοντας ακόμα και τις θέσεις τις δικές σας. Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής έχετε λερωμένη την φωλιά σας.

Προσπαθήστε να δώστε μια απάντηση. Μακάρι να είχα και εγώ τέτοια εποικοδομητική στάση από την τότε αντιπολίτευση που σας δείχνουμε εμείς σήμερα. Στο θέμα Συμφωνίας με την Αίγυπτο μην μας κατηγορείτε που δεν την υπογράψαμε νωρίτερα. Θα μας κρεμούσατε στο Σύνταγμα. Εδώ για την επέκταση των χωρικών υδάτων μας κατηγορούσε ο τότε τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ Γ Κουμουτσάκος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments