Διεθνή

Γενς Στόλτενμπεργκ: «Η Τουρκία εμποδίζει το εμπάργκο στη Λιβύη»

Γενς Στόλτενμπεργκ: «Η Τουρκία εμποδίζει το εμπάργκο στη Λιβύη»
Γενς Στόλτενμπεργκ: Δριμεία επίθεση κατά της Άγκυρας εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Η Τουρκία συνεχίζει να εμποδίζει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιβληθεί η εφαρμογή του εμπάργκο του ΟΗΕ με σκοπό να σταματήσει η ροή όπλων και πυρομαχικών στην εμπόλεμη Λιβύη” είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η ατλαντική συμμαχία ψάχνει τρόπους να συντονιστεί με την επιχείρηση “Ειρήνη” της ΕΕ, που η Τουρκία διατείνεται ότι στρέφεται εναντίον της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ Σάρατζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχει δηλώσει ότι η επιχείρηση “Ειρήνη” ευνοεί τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τα στρατεύματα του οποίου αναμετρώνται με εκείνα της ΚΕΣ.

Πολλοί στην ΕΕ είναι πεπεισμένοι ότι η Άγκυρα δεν συνεργάζεται απλούστατα διότι είναι η ίδια αυτή που προμηθεύει οπλισμό και πυρομαχικά στις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΣ. Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκφράσει εκ νέου τη βούλησή της να υπάρξει συντονισμός με την πρωτοβουλία του NATO στο Βερολίνο, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών.

Έχουν καταγγελθεί αναρίθμητες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, προειδοποίησε πρόσφατα ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στην περίπτωση που ξένες δυνάμεις συνεχίζουν να το παραβιάζουν. Η Λιβύη, χώρα με υπέδαφος πλούσιο σε πετρέλαιο, παραμένει βυθισμένη σε χαοτική κατάσταση από το 2011, όταν είχε ανατραπεί το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι. Όλες οι προσπάθειες μεσολάβησης προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου του Βερολίνου τον Ιανουάριο, όταν οι κυβερνήσεις που συμμετείχαν υποσχέθηκαν να εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων, έχουν αποτύχει.

Επιχείρηση “ειρήνη” η γέννησή της:

Στις 31 Μαρτίου 2020, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ζοσέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε συμφωνία για τη δημιουργία της επιχείρησης “Ειρήνη”. Εκτός από την βασική αποστολή της να υποστηρίξει την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων εθνών για τη Λιβύη. Ο Μπορέλ το περιέγραψε ως μια σημαντική συμβολή στην πολιτική διαδικασία με στόχο το τέλος της σύγκρουσης στη χώρα αυτή.

Η επιχείριση έχει θεωρηθεί από κάποιους ως μοχλός ενάντια στις τουρκικές προσπάθειες να καθιερωθεί μια μεγάλη σημαντική βάση στη Λιβύη. Η υλική υποστήριξη της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων και όπλων, για την αδύναμη, υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη Κυβέρνηση Εθνικής Συμμαχίας, έρχεται πρωτίστως από τη θάλασσα. Μέχρι στιγμής, μόνο ένας μικρός αριθμός κρατών-μελών έχουν συμβάλλει ή προφανώς σχεδιάζουν να συνεισφέρουν στην αποστολή. Επί του παρόντος η αποστολή απαριθμεί ως τα μόνα assets της, την ελληνική φρεγάτα “Σπέτσες”, το γερμανικό αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας P-3C και ένα μικρό αναγνωριστικό αεροσκάφος από το Λουξεμβούργο και ένα από την Πολωνία.

Η ΕΕ έχει μιλήσει για τη χρήση εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων assets, υπογραμμίζοντας τόσο ότι η πρόκληση αφορά κάτι παραπάνω από απλές θαλάσσιες επιχειρήσεις και ότι η επιχείρηση ποτέ δεν πρόκειται να είναι κάτι περισσότερο από μέρος της απάντησης. Σύμφωνα με την ΕΕ, μέχρι τα μέσα Ιουνίου η “Ειρήνη” είχε “χαιρετίσει” περισσότερα από 130 πλοία, τουλάχιστον τα 100 από αυτά σε σχέση με την υποψία παραβίασης του εμπάργκο όπλων. Ωστόσο, ο αριθμός των όπλων που μεταφέρθηκαν στη Λιβύη παραμένει σημαντικός και η επίδραση της επιχείρησης περιορισμένη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments