Πολιτική

Πέτσας Μπορέλ: Κρείττον του λαλείν το σιγάν

Πέτσας Μπορέλ: Κρείττον του λαλείν το σιγάν
Πέτσας Μπορέλ: Εμφανώς ενοχλημένη είναι η κυβέρνηση από τον ύπατο αρμοστή εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.

Για τα ελληνοτουρκικά, τις τελευταίες διπλωματικές κινήσεις για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τον κορωνοϊό μίλησε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ο Στέλιος Πέτσας.

Ξεκινώντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κος Πέτσας αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Στη συζήτηση που είχαν, ο Πρωθυπουργός έθεσε στον Αμερικανό Πρόεδρο το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ», φανέρωσε ο κ. Πέτσας, και συμπλήρωσε πως «τόνισε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».

Την ίδια ώρα, ο Στέλιος Πέτσας εξαπέλυσε «πυρά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση για να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία στην κύρωση των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία. «Σήμερα, μετά την αναίτια καθυστέρηση που προκάλεσε η ανεκδιήγητη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία την ώρα που δηλώνει παρών, η Βουλή των Ελλήνων κυρώνει τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο», ανέφερε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Σας ενημερώνω ότι δύο βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, οι κ.κ. Γιαννάκης και Διγαλάκης, θα απουσιάσουν από την ονομαστική ψηφοφορία. Ο κ. Γιαννάκης προληπτικά για λόγους υγείας και ο κ. Διγαλάκης επειδή βρίσκεται σε καραντίνα. Και οι δύο θα εκφραστούν με πρόθεση ψήφου».

Η συμφωνία με την Αίγυπτο ήταν αναμφίβολα επείγουσα, καθώς , όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, «εξελίσσεται στην περιοχή η παράνομη επιχείρηση της Τουρκίας να συναλλαγεί με δυνάμεις της Λιβύης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών». Και συνέχισε: «Και η συμφωνία αυτή, επιβεβαιώνει την ακυρότητα του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης. Σημειώνω ακόμα την απόφαση της Κυβέρνησης να καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο με το οποίο η Ελλάδα θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, στις δυτικές ακτές της και τα νησιά του Ιουνίου μέχρι και το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

«Πρόκειται για την άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματός μας, κατοχυρωμένου στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα δικαίωμα, που, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές, όποτε κρίνει η ίδια». Ερωτηθείς για τον διάλογο Μπορέλ με Κάρενμπάουερ, που δεν γνώριζαν ότι τα μικρόφωνά τους είναι ανοιχτά, ο κος Πέτσας απάντησε: «Κρείττον του λαλείν το σιγάν». Επίσης, σχετικά με τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ για τις τουρκικές σεισμικές έρευνες, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως στις ίδιες δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο και πως «δεν μπορούμε να στέλνουμε μήνυμα κλιμάκωσης και από την άλλη αποκλιμάκωσης».

Το ανοιχτό μικρόφωνο «πρόδωσε» τον διάλογο Μπορέλ – Κάρενμπαουερ για τα ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείσα την Παρασκευή από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής πώς εξελίχθησαν οι επαφές με Αθήνα και Άγκυρα, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κράμπ Κάρενμπαουερ, η οποία προφανώς δεν είχε αντιληφθεί ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό, απάντησε: «Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά». Ο Μπορέλ απάντησε ότι «οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι» και ότι «αισθάνονται ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι».

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέμεινε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, της οποίας προεδρεύει ο Μπορέλ. Αυτές συμπεριλαμβάνουν κυρώσεις που θα στοχεύουν να αλλάξουν την πορεία δράσης της Τουρκίας καθώς επίσης και άλλα πολιτικά και διπλωματικά «καρότα και μαστίγια». Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κράτος – μέλος  πρότεινε την ανάκληση του καθεστώτος χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ για την Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments