Ελλάδα

Άνοιγμα σχολεία: Την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου οι ανακοινώσεις για το πρώτο κουδούνι

Άνοιγμα σχολεία: Την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου οι ανακοινώσεις για το πρώτο κουδούνι
Άνοιγμα σχολεία: Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γνωστοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία.

Αντίστροφη μέτρηση για να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και οι μαθητές να κάτσουν στα θρανία τους, στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως έκανε γνωστό σήμερα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, οι τελικές ανακοινώσεις για το άνοιγμα θα γίνουν τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερε, θα προηγηθεί τη Δευτέρα η συνεδρίαση της ολομέλειας της επιτροπής των ειδικών, όπου θα συζητηθούν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Πάντως, όπως είπε, “ασχέτως της ημερομηνίας έναρξης των μαθημάτων, όλα είναι έτοιμα, με τα βιβλία στα σχολεία, προσλήψεις αναπληρωτών και προσωπικού καθαρισμού των σχολείων”.

Πάντως, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, τα σχολεία θα μπορούσαν να ανοίξουν σε δύο φάσεις.

«Του δημοτικού θα μπορούν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου και Λυκείου αργότερα. Το σενάριο για άνοιγμα στις 14 του μήνα, έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και ενδεχόμενη πραγματοποίηση αυτού θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους», είπε, συγκεκριμένα, ο καθηγητής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, χθες Πέμπτη.

Τι ισχύει με τις μάσκες στα σχολεία:

  • Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).
  • Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.
  • Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
  • Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.
  • Οδηγοί, συνοδοί, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.
  • Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα
  • Η Κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Στέλιος Πέτσας: «Η απόφαση για τις μάσκες είναι επιστημονική και όχι πολιτική»

Στο άνοιγμα των σχολείων και στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τη χρήση της μάσκας από τους μαθητές, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας. «Σημαντική πρόκληση είναι το άνοιγμα των σχολείων το επόμενο διάστημα» είπε και σημείωσε πως «βασική διαφορά σε σχέση με την άνοιξη είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας». «Η απόφαση είναι επιστημονική και όχι πολιτική απόφαση» ξεκαθάρισε.

“Το αμέσως επόμενο διάστημα συνιστά σημαντική πρόκληση το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων, με ασφάλεια για τα παιδιά, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και ολόκληρη τη κοινωνία. Η προετοιμασία και τα μέτρα που λαμβάνονται στηρίζονται στην ανάλυση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων, την πρακτική που ακολουθείται στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του κόσμου, την εμπειρία μας από το άνοιγμα των σχολείων την Άνοιξη και βέβαια τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Βασική διαφορά σε σχέση με την Άνοιξη σηματοδοτεί η απόφαση για τη χρήση μάσκας. Και η απόφαση αυτή είναι επιστημονική, όχι πολιτική.

Με τη σωστή χρήση της στο σχολείο προστατεύονται όχι μόνο οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, τα άτομα αυξημένου κινδύνου του οικογενειακού περιβάλλοντός τους. Υπογραμμίζεται σχετικά ότι – κόντρα στις σειρήνες της ανευθυνότητας- η χρήση μάσκας είναι απόλυτα ασφαλής για τα παιδιά άνω των 2 ετών. Το λένε ρητά και ξεκάθαρα μεγάλοι επιστημονικοί φορείς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας. Με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, θα δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση όλων των μαθητών για τη σωστή χρήση μάσκας. Οδηγίες θα δοθούν στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Επίσης, θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια του ΕΟΔΥ έντυπο υλικό, αλλά και βίντεο ώστε να εκπαιδευτούν τα παιδιά όλων των βαθμίδων”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments