Διεθνή

Μελβούτ Τσαβούσογλου: Αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας

Μελβούτ Τσαβούσογλου: Αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας
Μελβούτ Τσαβούσογλου: Οι Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις εμπρηστικές δηλώσεις με αφορμή την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας τονίζοντας ξανά ότι είναι αφορμή για πόλεμο.

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μια μόλις ημέρα μετά τη γνωστοποίηση της λίστας των κυρώσεων από την Ε.Ε., καθώς σε συνέντευξή του στο «Α Χαμπέρ», ανέφερε ότι το τουρκικό ερευνητικό, σεισμογραφικό σκάφος Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην περιοχή για 90 ημέρες υπογραμμίζοντας ότι οι Navtex θα συνεχιστούν.

Σύμφωνα δε με το CNNTurk, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια, κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τον Τούρκο αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να φτάσουν τα 12 μίλια στο Αιγαίο, η απόφαση που έλαβε η Συνέλευση μας πριν από χρόνια ισχύει ακόμα. Αυτή είναι αιτία πολέμου».

Ρητορική πολέμου και από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Εκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας προκλητικές δηλώσεις έκανε ο ακροδεξιός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. αρχηγός του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης δήλωσε ότι τα σχέδια της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της σε 12 μίλια αποτελούν αιτία πολέμου για την Τουρκία. Παράλληλα έθεσε θέμα κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα γεωγραφικά, πολιτικά και άλλα χαρακτηριστικά των Δωδεκανήσων, θα αναζωογονήσει τις ελπίδες για ειρήνη και σταθερότητα στο Αιγαίο και θα αντισταθμίσει την αδικία εναντίον της χώρας μας, αν εξεταστεί πάλι το νομικό καθεστώς τους», είπε ο στενός σύμμαχος του Ερντογάν, επισείοντας μάλιστα τον κίνδυνο μιας ανάφλεξης στο Αιγαίο. Η τουρκική προκλητικότητα έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, έφτασε σε σημείο να αμφισβητήσει ακόμη και τη συνθήκη των Παρισίων το 1947, με την οποία παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα από την Ιταλία.

Στη συνέχεια ο Μπαχτσελί αναφερόμενος στη χώρα μας τόνισε ότι “Ο στόχος της Ελλάδας είναι να έρθει πάλι και να καταλάβει τα εδάφη μας από εκεί που την πετάξαμε πριν από 98 χρόνια. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο σχέδιο εισβολής”. Στη συνέχεια του παραληρήματος του ανέφερε επίσης ότι από το 1821 η Ελλάδα έχει γίνει «ένας κακοήθης όγκος που ενοχλεί το τουρκικός έθνος. Αυτός ό όγκος είτε θα θεραπευτεί (είναι δυνατόν;) ή θα ξεριζωθεί και θα πεταχτεί». «Στην ελληνική ψυχολογία η εχθρότητα εναντίον της Τουρκίας και του Ισλάμ είναι σε προχωρημένο στάδιο», είπε, κάνοντας λόγο για «πειρατικές φιέστες στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο από την Ελλάδα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments