Οικονομία

Σκυλακάκης για οικονομία: Στις αρχές του 2021 αναμένεται δυναμική ανάκαμψη

Σκυλακάκης για οικονομία: Στις αρχές του 2021 αναμένεται δυναμική ανάκαμψη
Σκυλακάκης για οικονομία: Παρά το γεγονός ότι η ύφεση είναι υψηλή, ο Αύγουστος ήταν καλύτερος από τον Ιούλιο, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αναμένει δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στις αρχές του 2021. Ειδικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η ύφεση είναι υψηλή, ο Αύγουστος κινήθηκε σε ικανοποιητικό πλαίσιο και ήταν καλύτερος από τον Ιούλιο. Επίσης, ο υπουργός σημείωσε ότι μεγαλύτερο πλήγμα έχει υποστεί το κέντρο των των πόλεων σε σχέση με τα προάστια, διαχωρίζοντας τις επιπτώσεις στην κατανάλωση τόσο ως προς το είδος όσο και ως προς τον τόπο.

Ωστόσο ανέφερε, ότι ο διαχωρισμός αυτός απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση και στη λήψη μέτρων. «Σε πολλά μέτρα έγιναν εξατομικευμένες προτάσεις και λύσεις και αυτό θα προσπαθήσουμε και για την συνέχεια», είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη βεβαιότητά του για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των εταίρων, των θεσμών και των αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν προτείνει ένα πακέτο στήριξης των κρατών μελών που έχουν πληγεί από την πανδημία που φτάνει τα 81,4 δισ. και θα διαμοιραστεί σε 15 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω του προγράμματος SURE

Το πρόγραμμα SURE

Το εργαλείο αυτό αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για την προστασία των πολιτών και για τον μετριασμό των εξαιρετικά αρνητικών κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού. Αποτελεί ένα από τα τρία δίχτυα ασφαλείας που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προστασία των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των χωρών. Μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει τις εν λόγω προτάσεις, η χρηματοδοτική στήριξη θα παρασχεθεί με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ στα κράτη μέλη.

Τα δάνεια αυτά θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να αντεπεξέλθουν σε τυχόν αιφνίδια αύξηση των δημόσιων δαπανών για τη διατήρηση της απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου και άλλων παρόμοιων μέτρων που έχουν θεσπίσει, ιδίως για τους αυτοαπασχολουμένους, για την αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα δάνεια που θα χορηγηθούν σε ένα κράτος μέλος στο πλαίσιο του μέσου SURE θα συνοδεύονται από σύστημα εθελοντικών εγγυήσεων από τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή αναμένει ότι η διαδικασία για την οριστικοποίηση από τα κράτη μέλη των συμφωνιών εγγύησής τους με την Επιτροπή θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments