Πολιτική

Μητσοτάκης σε Τραμπ: Μόνο έτσι θα πάω σε διάλογο με την Τουρκία

Μητσοτάκης σε Τραμπ: Μόνο έτσι θα πάω σε διάλογο με την Τουρκία
Μητσοτάκης σε Τραμπ: Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τον πρόεδρο της Αμερικής έθεσε τους όρους του για να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τους τελευταίους μήνες οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται έντονα. Η Τουρκική προκλητικότητα έχει φτάσει στα ύψη καθώς το Ορούτς ρεις παραμένει στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματικών αναπτύσσουν μια πολεμική ρητορική. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ελληνική κυβέρνηση έχουν δείξει αρκετή υπομονή γνωρίζοντας ότι έχουν την νομιμότητα στο πλευρό τους. Φυσικά ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει ότι οι ισχυροί της Ευρώπης βρίσκονται στο πλευρό του.

Τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφήνουν αδιάφορες τις ΗΠΑ. Το προηγούμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε δυο φορές με τον Ντόναλντ Τραμπ. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που το υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχουν καλέσει την Τουρκία να συμμορφωθεί. Βέβαια ο Ερντογάν παρά το γεγονός ότι συνεχίζει την προκλητική του στάση, την ίδια ώρα δεν δηλώνει αρνητικός στον διάλογο.

Οι όροι της Ελλάδας για διάλογο

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η “Καθημερινή” ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν έχει πρόβλημα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία, αλλά αυτό μπορεί να γίνει με συγκεκριμένους όρους. «Είμαστε διατεθειμένοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών από εκεί που σταμάτησαν το 2016, για το ένα και μοναδικό ζήτημα που είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών. Και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, να καταλήξουμε σε ένα συνυποσχετικό και να πάμε στη Χάγη.

Για να ξαναρχίσουμε τις συζητήσεις όμως πρέπει η Τουρκία, που κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις, να σταματήσει αμέσως, ώστε να πάμε σε αποκλιμάκωση», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης, κατά την 20-25 λεπτών επικοινωνία τους. Επί της ουσίας, η Αθήνα ζητεί η Αγκυρα να τερματίσει το μπαράζ των προκλήσεων και να υπάρξει ένα «ικανό διάστημα ηρεμίας, προκειμένου να αποδειχθεί η συνέπεια της άλλης πλευράς στο Αιγαίο», πριν επαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υποτιμούν τις στενές σχέσεις που έχουν αναπτύξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ και ο Ταγίπ Ερντογάν. Ομως αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην «ετοιμότητα» που επέδειξε ο Αμερικανός πρόεδρος να παρέμβει στην εν εξελίξει κρίση, επικοινωνώντας την περασμένη Τετάρτη δύο φορές με τον κ. Μητσοτάκη και μία με τον Τούρκο ομόλογό του. Εξάλλου, το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου στον πρωθυπουργό ήταν ότι «θέλω να βοηθήσω στην αποκλιμάκωση». Οπως αναφέρεται, ο κ. Τραμπ σε δύο μήνες βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εξαιρετικά δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στην οποία προσέρχεται, μάλιστα, με τον ρόλο του «αουτσάιντερ». Ως εκ τούτου, η ψήφος της ελληνικής μειονότητας αποκτά βαρύνουσα σημασία. Επίσης, είναι προφανές ότι θα αποτελούσε τεράστια «σκιά» για τον ίδιο να υπάρξει επί της προεδρίας του «σύρραξη» δύο συμμαχικών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ χωρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments